Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvuk klepnutí v bojleru když se pustí či zavře voda

Od: al odpovědí: 7 změna:

Bydlím v novostavbě. Mám bojler Dražice 100L necelý 3 roky starý. Vše ok, ale poslední měsíc když libovolným kohoutkem (v bytě jsou 4 kohoutky) pustím nebo zavřu průtok teplé nebo studené vody, ozve se z prostoru bojleru, tlumené klepnutí.

Nemohu zcela přesně určit ve kterém místě klepnutí vzniká, voda totiž nese zvuk. Pocitově ale tipuji že se jedná o horní část nádrže bojleru.

Voda dnes funguje, prostě jen se už měsíc ozývá tohle klepnutí při otevření a zavření vody. Jen když se otevírá a zavírá kohoutek pomaleji - potom se klepnutí neozve.

Vodoinstalaci dělal instalatér a před napuštěním dělali 24h tlakový test. Byl ok.

Asi před rokem nešla půl dne voda v obecním vodovodním řadu (pak chvíli tekla narezlá voda s bublinami). Ale letos žádná odstávka nebyla.

Prosím o rady, zkušenosti, co to může být a co dělat. Děkuji

Můj tip, respektive jen doměnka je, že v bojleru je bublina vzduchu (objemu tak 0,5l). Tak mě zajímá zdali jde nějak vypustit, podobně jako se to dělá na ústředním topením při odvzdušňováním.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fik
hodnocení

2x
Dělá to pojišťovací ventil na bojleru, který upouští rázem vzniklý tlak z rozvodů. Osadit na vstupu redukční ventil. Zvýšil se vám tlak z hlavního řádu.

hodnocení

1x

Pokud vám neodkapává voda z výfuku pojistného ventilu, tak může cvakat kuželka zpětného ventilu, který je obvykle zabudován v tělese pojistného ventilu.

hodnocení

0x
Dělá to změna tlaku v boileru. Při ohřevu voda zvětšuje objem a zvýší se tlak.
Vodař při instalaci vás měl poučit že každý měsíc máte zkoušet přetlakový ventil aby nezatuhl. Pro zvětšení životnosti boileru a úspoře vody se instaluje k boileru malá tlaková nádoba, u ni jednou za čas se musí zkontrolovat tlak popřípadě dofouknout.

hodnocení

0x
Začněte tou kontrolou pojistného ventilu. Jednak jestli upustí vodu, druhak jestli se i v tomto případě upouštění vody ozve ten zvuk. Když se ho budete dotýkat, možná i lépe odhadnete místo vzniku zvuku.
Dělá to při každém puštění teplé vody, nebo jen když mezi tím došlo k nahřívání?
al
hodnocení

musím to zkusit zítra, za chvíli jdu do práce.

Dělá to pořád, a nejenom při puštění teplé vody ale i studené. Nahřívání na to nemá efekt. Dělá to pořád.

Studená pitná voda neteče přes bojler. Jedině, že jste měl na mysli případ, kdy je voda v bojleru studená a otevíráte červeně označený ventil.*hi*

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, toto mi dělal bojler, když potřeboval vyčistit od nánosů kamene a písku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak funguje bojler

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]