Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naložit s Fermeží?

Od: jaruska® odpovědí: 17 změna:

Vyklízím pozůstalost a našel jsem tam 2 ks mlýnků na maso 5a8.Jsou namazány asi Fermeží-je oranžové a je to zaschlé.Nejdou rozšroubovat, naprosto s ničím nejde ani pohnout.Poradil by mi prosím někdo, jak to udělat, aby byly funkční?Děkuji J.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To asi nebude fermež.

Ponořte mlýnek do nitroředidla na několik dní.

hodnocení

2x
To bude spíš žluklej tuk, to se pak tváří podobně jako fermež.

hodnocení

0x

Pokud je mi známo, fermež není oranžová. Kdo by natíral mlýnky (styk s potravinami) fermeží, do které dnes přidává kdekdo kdeco, ale nic zdravého. Co nejde silou, jde ještě větší silou. Nebo je třeba to ohřát. Co budete s oranžovým?! mlýnkem dělat? Mlít v něm maso? Nějak se mi to celé nezdá. Fotečka by nebyla?

Když se řekne oranžová (křiklavě), napadá mě suříková barva (taky historie) a suřík znamená olovo, hodně olova. To papat nechcete...

nov
hodnocení

0x

Budou nejspíš rezavé.

No, to by bylo jednoduché vysvětlení. Ovšem mlýnky nejsou z klasické oceli. Lokálně reznout mohou (desky, nože, čepy šneku), ale velké díly by zreznout neměly.

nov

Mlýnky bývají litinové a litina rezaví. Třeba pošle foto mlýnků. Ta oranžová barva je přinejmenším podivná.

Uvidíme. Výrobci mlýnků nebyli žádní amatéři a složení materiálu odpovídalo tomu, že přijde do styku s vlhkostí. Mlýnek není svěrák (a i ten rezne dost neochotně)

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, není to nějaká tehdejší vazelína. Pamatuji nějakou, kterou používal náš topenář a tak byla pěkně hustá a barva odpovídala, za čas to zatuhlo, ale povrch byl ochráněn. Něco podobného je dělalo při konzervacích zbraní, kdy se tyto celé ponořily do horké vazelíny a poté vyjmuly a zabalily do mastného papíru.

km
hodnocení

0x
A jevi se mlynky zatim nepouzite?
Drive se nektere kovove vyrobky po vyrobe osetrily nejakym specialnim olejem a pak zabalily do papiru. Tak se pak prodavaly. Ale nevim jestli i mlynky.

josefriha
25.08.24 10:46
hodnocení

Jak naložit s Fermeží?
Jak naložit s Fermeží? #2
Jak naložit s Fermeží? #3

namočit do nitroředidla

slon

To není fermež, myslím, že to jsou starý zaschlý organický tekutiny, Vyvařit v horké vodě s trochou louhu.

km
Ano, fermez to nebude.

To bude pošušňáníčko. Neumytý a uskladněný. Jak je psáno, jsou to usazené a přischlé zbytky masa (tuk a další). Krom vyvaření bych zkusil sprej na čištění trouby. ten odstraní i mnohokrát připečené.

dm.cz/...

Jo a kde je ta oranžová? :-D

Slon: horký louh to vyčistí nejlíp, ale i od případných hliníkových dílů, pokud tam jsou.

S máčením do chemie, natož s vyvářením bych počkal. Novější mlýnky měly silonové ložisko u kliky.

nov

Je to klasický litinový mlýnek z minulého století. Mám ho ještě po mamince a je jako nový.

Spíš mě udivilo, že josefriha nepoznal staletou zažranou mastnotu. *zmateny*

Jak naložit s Fermeží? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]