Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel na ohřev vody jede nonstop, spotřeba

Od: od odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

nedávno jsme se nastěhovali do nového bytu, kde je plynový kotel na ohřívání vody. Zpočátku jsem koumal jak funguje a zjistili jsme, že aby tekla teplá voda hned, tak asi není jiná možnost, než aby hořel takový malý udržovací plamínek pořád, nonstop. Je to asi hodně starý kotel, zn. Ariston. Když se totiž otáčecím tlačítkem vypne, tak prostě pak teplá voda na koupání, mytí nádobí atd. není a musí se v koupelně znovu ručně "nahodit" dlouhým stiskem jiskry a přívodu plynu zároveň.

Následně trvá asi 15 minut, než je dostatek vody nahřáto... no a abychom se tomuto vyhli, protože prostě člověk nechce plánovat, kdy bude potřebovat teplou vodu dopředu, tak je vlastně otočený na menší výkon neustále, ať se teplá voda asi tak nějak udržuje? Pak už problém není..

Je tohle normální? A nebude spotřeba ale pak extrémně vysoká? Ten udržovací plamínek je malý, asi tak 2 cm, a jede prostě celý den a noc, jiná možnost asi není?

V minulém bytě jsme měli kotel na vodu který poznal, když se ve sprše nebo umyvadle otočil kohoutek na teplou vodu a automaticky sepnul a začal hřát okamžitě, ale tady ten je teda asi nějaký jednodušší nebo co. Není to už nějaký předpotopní model a měli bychom chtít po majitelích výměnu? Děkuji za názory

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ten večný plamienok má smiešný odber,tým sa nezaťažujte. Mne na plynovom starom kotli ide ten večný plameň nonstop už cca 18 rokov.

doplněno 23.08.24 21:37:

V lete ohrievam vodu v bojlery,ak je potreba, a to mám spotrebu 6-7 kubíkov plynu mesačne. Takže fakt večný plameň mi berie zanedbateľné množstvo.

macvac

Směšný odběr? Mě ten malý plamínek vezme cca 0.8 m3 za den což je cca 30 kč za den .

Tak pokud Vám věčný plamínek vezmě opravdu ! denně 0.8m3 tedy 30kč.Tak máte něco hooodně špatně a něco s tím dělejte.

Vždyt je to skoro 11 000,- za rok ! za věčný plamínek.To někdo ani neprotopí s plynovým topením v dobře zateplené stavbě.

Nebo jedině že máte plamen ne kterém se dají opékat buřty.

hodnocení

0x
Pravda, věčný plamínek je překonaný. Zapaluje velký hořák když je potřeba. Ale je to jednoduchý, bez elektroniky. Tudíž funguje vždy. Spotřeba plamínku necelý kubík plynu denně.
Že by ten plamínek bral tolik? Kubík plynu je zhruba 10kwh, to by ten plamínek musel mít výkon přes 400w, to je hrozně moc. I taková absorpční lednička v obytnaku, kde je žádoucí, aby plaminek topil a nahříval aparaturu, netopí tolik. 400w trvale by stačilo i na ohřev zásobníku bojleru pro celou domacnost samo o sobě, aniž by zapínal skutečný ohřev velkým hořákem.
Kdysi dávno jsem si to zjišťoval a tohle jsem se před třiceti lety dozvěděl. Abych pravdu řekl, nevím zdali to tak doopravdy je. Možná žiju desítky let v omylu, ale není to nic co by mě nějak vyvedlo z rovnováhy.

U karmy PO371 má zapalovací plamínek spotřebu 12 l/hod. Vzhledem ke spolehlivosti, jednoduchosti a snadné opravitelnosti to je výdaj bezvýznamný.

hodnocení

0x
Já bych po večerním koupání vypínal a ráno nahazoval.

jr
hodnocení

0x

Výměnu chtít můžete, když zaplatíte pár desítek tisíc kč, tak vám jistě majitelé rádi vyhoví / vymění. Sice je to předpotopní, ale zase levný pro majitele, a hlavně to funguje, tak není důvod měnit.

Individuální příprava teplé vody má svoje výhody, když nespotřebujete nic, tak nic platite. U paneláku to je myslím tak, že platíte základní složku tuším 30% z faktury baráku za teolou vodu/ohřev, i když spotřebujete za rok 0 litrů teplé vody. To by se Vimhofovi nelíbilo.

Člověk bude asi jediný zpovykaný tvor na planetě, který potřebuje uměle ohřívanou teplou vodu.

hodnocení

0x

Udává se obvyklý výkon plamínků 120 W. Takže 120 x 24 = 2 880 Wh (kubík plynu má výhřevnost asi 9600 Wh), takže asi 0,3m3 za 24hod., za rok 0,3x365 = 110m3; krát vaše cena za kubík/kW...

hodnocení

0x

On ten bojler má zpomalovač spalin, takže část tepla zůstane v TUV

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]