Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesah krokví u přístřešku 1 m

Od: rad odpovědí: 9 změna:

Zdravím. Mám přístřešek s pultovou střechou. Zatím jen krov ze smrkových trámů a budu dávat záklop a na to krytinu. Na straně u okapu mám přesah krokví 1 m. Krokve 15,6x9,6 10 ks, Šířka přístřešku 7,3 m. Když za přesah krokví chytnu celkem to pruží a podle sněhových map by jen ten přesah měl udržet cca 850 kg sněhu. Myslíte, že to bude OK?

doplněno 23.08.24 08:40:

Sklon cca 10 st. Krytina plech

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
U nás na horách je metrový přesah střechy naprosto normální již stovky let a bez potíží to funguje. A to jsou trámy většinou 10x14. Já bych se toho nebál. Metr sněhu to unese.
rad
hodnocení

No záleží taky na sklonu ne?

Samozřejmě, ale ani u plochý střechy bych se toho nebál.

hodnocení

1x
Kdyz na 7,3 metrech nemáte obavy o zatížení tak na 1 metru to bude v pohodě.
km

tam jde spíš o tu páku

jr
23.08.24 08:42
hodnocení

0x

Jo

hodnocení

0x

Já si podle popisu představím toto.

Ty počítáš se zatížením sněhem 850kg. Máš tam deset krovů, takže zjednodušeně síla na jeden krov je 850kg / 10 krovů = 85kg.

Takže když si do poloviny délky přesahu dáš lano/ popruh a na lano se pověsíš za ruce, tak pokud máš 85kg, tak budeš přesně simulovat zátěž sněhu na jeden krov.

A že by tě takový krov neunesl, tomu nevěřím.

Krov pruží, protože každý materiál pruží. Když jsou krovy samostatné tak pruží nejvíce. Když je pak spojíš další konstrukcí, tak se zatížení rozloží a průhyb se zmenší.

rad
hodnocení

možná jstem to blbě pojal. pružilo to, když jsem chytl za konec. Máš pravdu, že 850 kg se rozloží po celé délce přesahu. Díky za vysvětlení. Jinak váhu jsi typnul přesně :-D
Taky je fakt, že sněhové mapy jsou z roku něky 2006.

km
hodnocení

0x

šířka přístěšku je 7,3 m, přesah střechy 1 m: poměr 7,3:1 je OK, a i kdyby to bylo 6,3:1 (nevím, jak je myšlena ta šířka, jestli s přesahem nebo bez) tak to je taky ještě OK

ovšem nejsem statik

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]