Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nádržka WC - čištění

Od: previt® odpovědí: 18 změna:

Zdravím,

zajímalo by mě, jestli někdo čistíte kromě záchodové mísy i samotnou nádržku na vodu u WC? A pokud čistíte i nádržku tak čím, jestli nějak mechanicky anebo jen chemicky (třeba u těch vestavných)?

Při opravě vypadlého tlačítka pro splachování jsem si všiml, že nádržka je vevnitř pěkně černo-zelená a tak mě napadlo, jestli se to nemá taky čistit. Nikdy v životě jsem to nedělal, čistil jsem vždy pouze samotnou mísu a do nádržky maximálně občas házel pouze takové ty samorozpouštěcí kapsle do WC, které obarvily vodu do modra a měly čistit záchodovou mísu...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, uvnitř nádržky jsem nikdy ten nános řasy a vodního kamene na stěnách nečistil - pokud je zakrytá víkem, tak tam není vidět, nic není cítit a ničemu to nepřekáží. Čistil jsem/měnil pouze v případě nutnosti ventil vypouštěcí či napouštěcí (a párkrát už i nádržku celou, když už nebyl k sehnání náhradní díl). Zdravím!

hodnocení

3x

Staci vycistit jednou za cas, dva tri roky. Nadrzku cistim chemicky obycejnym octem, ktery dam do rozprasovace a vicekrat nastrikam. Pri vetsim zanesenim pouzivam kyselinu octovou 25%, kterou redim podle potreby. Modre tablety do nadrzky nedavejte, jen Vam zasiraji nadrzku modrym bordelem a naleptavaji tesneni na vypoustecim ventilu.

hodnocení

Takže vypnout vodu, vypustit a vyčistit předpokládám. Mě totiž přijde, že ta voda v záchodě po čase celkem zapáchá (např. když v pátek odjedu a v neděli se vrátím zpět domů) a říkal jsem si, jestli to nemůže způsobovat už nádržka. Mísu pravidelně čistím Domestosem atd., takže si říkám, že tam není z čeho by to mělo zapáchat..

ben®
previt - ten zápach nemusí být z té nádržky, ale občas jde do bytu "kanálový odér" z odpadů (dřez či umyvadlo). Je to způsobeno počasím (snad tlakem).
hodnocení

To se tam dostane i přes tu vodní zábranu v toaletě?
V koupelně, kde nemám sifon, se to stává, ale tam ten smrad je jen chvíli. Většinou, když někdov horních patrech splachuje, atp. Na záchodě se ale drží po celou dobu..

previt - Když máte odpady v pořádku, neměl by se tam zápach z kanalizace dostat ani když spláchne několik pater nad vámi zároveň. Zřejmě máte přicpané odvětrávací potrubí (vývod nad střechu, nebo přisávací ventyl někde v podkroví).

Pokud Vám kanalizaci nedělal "Pat a Mat" určitě máte sifony i v koupelně.

hodnocení

Ne, jde jen o to, že v koupelně pod umyvadlem sifon chybí. Je tam jen ohnutá flexi trubka (nejspíš kvůli nedostatku místa), ale za funkci sifonu moc nezastoupí..

hodnocení

3x

V nádržce mám za posledních 25 let souvislý hnědý povlak a nikdy s tím nebyl žádný problém. Před časem jsem měnil napouštěcí ventyl, ale to s tím nijak nesouviselo.

Tak nějak, 25 let je krátká doba na nějakou údržbu nádobky:) Aspoň pokud funguje. Ale nám v domě kromě 28letych kusů bez čištění fungují i 2 kusy víc než dvojnásobně staré, Napouštěcí ventil má jen velký polystyrenový plovák a vodu v něm "spuntuje" jen přímo pistek, nic dalšího tam není a tedy jen to stačí vycistit, pokud přestane dovirat kvůli bordelu, co priplaval ve vodě. Ani výpustní ventil tam není, špagát tahá za konec pružný hadice, kterou tak potopí pod hladinu a tím nádobku vypustí. Geniálně jednoduché a navždy funkční.

Legendární harmonika tam akorát občas praskne provázek. Jinak je to naprosto primitivní systém kdy jednoduší už je asi jen splachování kýblem. Problém sní byl pouze ve fabrikách kde se často splachovalo, pak ráda v ohybu praskala a záchod protýkal. Blbé je že dneska už se náhradní koupit nedá takže pokud nemáte doma do zásoby oprava je nemožná.

Harmonika, to k tomu sedí úplně přesně:) Náhradní nemám, ale kdyby na potřebu výměny došlo, zkusil bych to nějak sbastlit třeba z kusu hadice od luxu nebo od filtrace.

Ono se to harmonika opravdu jmenovalo :) Jinak zbastlit by to možná šlo, dost podobná oválná harmonika je použita jako hadice pro pružné připojení vany bubnu v některých pračkách. Ale podstatné bude vyřesit utěsnění k nádržce aby záchod neprotýkal a aby to vydrželo opakované ohýbání. Což se bojiím že bude probém protože co si pamatuji tak se to kdysi bastlilo všelijak a nikdy to moc dlouho nevydrželo.

bery - Relativně nedávno (pár let) jsem demontoval (s "lehkým" násilím), tenhle litinový výpustný ventyl. Jak dlouho tam fungoval si netroufám odhadnout. *zmateny*

Nádržka WC - čištění

h
hodnocení

0x

I v Lidlu koupíš takový modrý kostky do nádržky WC

kenav

Který to jen zhoršují

hodnocení

0x

Vážení, z nádržky mi vytéká voda s menší intenzitou než dříve. Jak vyčistit vypouštěcí ventil? Demontovat, rozebrat a vyčistit nebo stačí do prostoru ventilu nalít ocet + sodu?!

Rozebrat a zkontrolovat. Ocet + sodu nepoužívat, tohle je nesmyslná babská rada, nevím o tom, že by octan sodný měl nějaké čistící schopnosti.

Ocet a (jedlá) soda dělají ve vodě pěkné bublinky.

Pili jsme to jako děcka - náhrada sifonu. Sklenice vody, malá lžička jedlé sody (bicarbona, NaHCO3), ocet po kapkách, aby to šumělo ...

P.S.

Mnohem agresivnější je soda na praní - Na2CO3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]