Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napouštěcí ventil

Od: lll odpovědí: 11 změna:
Poraďte prosím kde koupit stejný (nejlépe) napouštěcí ventil, po dvaceti letech "konečně" začal nedovírat.
Nebo se dá nahradit podobným v současnosti prodávaným?
Vstupní trubička se závitem má průměr asi 20,5mm, měřeno šuplérou.
Asi nemá cenu to rozebrat a vyčistit, ty gumičky vevnitř budou asi unavené, co?

Napouštěcí ventil
Napouštěcí ventil #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Demontovat, ponořit do octa (jistější). Nebo přes noc do nádoby octový nálev (méně jisté - dosednuté plochy nejsou dostupné pro nálev). Běžně provádím úspěšně desítky let. Případně pomoci si zubním kartáčkem na silnější vstvě, v záhybech a podobně.

V každé lepší prodejně poradí náhradu.

lll
hodnocení

Chmm, desítky let jo, ale pořád na stejném desítky let starém ventilu, s desítky let starejma vyšeptalejma gumičkama konzistence rozžvýkané žvejkačky? To se mi nechce věřit..
Co proboha přes ten ventil napouštíté, kyselinu?
Já mám ve WC ventil už 30 let a vše jako nové.

hodnocení

1x
Kupte novy napoustak od Alcaplastu hezkakoupelna.cz/... , zavit je mosazny, je pevnejsi a nestrhne se pri sroubovani hadicky. Hadicku vymente preventivne taky. 1/2x3/8, delku si zmerite.
lll
hodnocení

Aha, to označení G 1/2" je ten můj průměr asi 20,5mm?
20.08.24 13:55
Ano.

mll
hodnocení

0x

Tohle má každé železářství, či prodejna domácích potřeb. A všechny mají 1/2 palcový závit. (Mimochodem těch 1/2 palce je světlost trubky (v době, kdy se tohle označení zavedlo) ne rozměr závitu. Proto 20,5 a ne 12,7 což by bylo právě 1/2 palce.) Vyrábí se několik typů (spodní přívod, horní přívod...), ale snadno je odlišíte.

Zkoušet opravu není moc efektivní, ale zkuste to, asi spíš přijdete na to, že to nejde. Před 20 lety se to vyrábělo jako spotřební materiál, stálo to do stovky a vydrželo to tak rok. Teď musím zaklepat, ale už roky drží. Vloni jsem po dovolené myslel, že ("konečně") odešel, ale nakonec to bylo jen těsnění vypouštěcího ventilu, které místo 8 korun (cena před 20 lety) teď stálo kolem dvacky (podobný poměr bych čekal u toho napouštěcího ventilu, z 95 korun tak na 250).

tro

trochu Vás poopravím. Všechny nemají jen 1/2". Existuje ještě 3/8". Ten je menší.

hodnocení

0x

Opravit to většinou moc nejde. Přesně tenhle ventyl budete shánět těžko, ale bude Vám tam pasovat prakticky jakýkoliv jiný (1/2"), který vypadá podobně. Koupíte v nejbližším železářství.

doplněno 20.08.24 20:06:

Jo a vyměňte zároveň i tu přívodní hadičku. Podle Vámi uvedeného stáří bude asi ještě opletená hliníkem a má své za sebou. Tyhle hadičky rády praskají, zvlášť, když se s nimi manipuluje.

lll
hodnocení

Tak jsem zkusil napřed tu metodu s octem, než se vydám do krámu, a zdá se zatím že to zabralo a ventil se chová zatím jako nový.
Uvidím jak dlouho.
(Z vymontovaného ventilu vcelku jsem vytřepal vodu a ponořil ho přes noc do asi 3 litrů octa v nádobě, ráno namontoval zpět a voilà )
Děkuji všem za reakce.

Použitý ocet nevylévat do odpadu. Lze použít na odstraňování sanitru na jiných zařízeních (toaletová mísa, potřít vanu, chromované části v koupelně, ...).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]