Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, zhlédl jsem několik videií přímo od výrobců, kutilů i řemeslníků a stále se nedaří. Říznu "kobercákem" několikrát a zlomím desku, snažil jsem se proříznout durch nebo i zespodu, ale skoro vždy odlepím spodní papír nebo se v řezu začne drolit sádra. Říznu jednou a zlomím, je to o něco lepší, ale stále dochází k drolení sádry případně odtrhávání spodního papíru. Co dělám špatně? Jedná se o desky Knauf piáno a red-green.
Přesně tak. Jen doplním: Ve videu je to patrné - zatímco lícový papír se řeže špičkou nože, rubová strana se prořezává ostřím. A zatímco ostrost špičky snadno obnovíme ulomením, ostří může zůstat tupé, poněvadž se řeže nožem poměrně vysunutým. A právě tupé ostří znamená hrnutí a trhání spodního papíru. Holt to chce včas měnit nože.
tak v prvé řadě je potřeba si uvědomit, že se to řeže pilkou nebo nožem co má zuby...paradoxně to jde nožem na chleba...ale určitě ne něčím co je hladké a dělá jen rýhy pak to půjde
@krtek6: myslím, že sis to spletl s řezáním izolace z minerální vaty. Tam se opravdu používá nůž na chleba, resp. pracovní nůž s dlouhým, zoubkatým (zubovým, zoubkovým) ostřím.
Zatím jsem vždy řezal sádroš odlamovacím, nožem. Podle vodováhy, rovný řez. Pak přes hranu zlomit desku. Z druhé strany pak jen odříznout papír.
Pilkou řežu jen když je třeba dělat roh desky, Pokud je hrana trošku zubatá, tak se používá hoblík na sádroš.
Hrany desky se musí srazit, seříznout, aby byla kam dát sádra na přetmelení. (Páska je samozřejmost skoro vždy). To dělám taky nožem, nebo jiným hoblíkem.
Určitě to takto nedělají všichni, vždy se najdou i jiné postupy, které jinému vyhovují lépe.
Ano toto video jsem také viděl. Pokud naříznu odlamovákem lícovou stranu a zlomím, tak nikdy nemám, tak rovnou hranu jak ve videu viz přiloha, ale hrbolatou. Pak při spodním odřezáváním nůž nejede ideálně rovně, ale poskakuje a dochází k odtrhávání spodního papíru. Hoblík na rovnou hranu mám a i hoblík na "úhlové" sražení. Opravdu nevím, čím to.
Jestli vám to nejde, zkuste při odlamování podložit hranu, tedy lámat přes hranu. Obecně je horší odlamovat užší pruhy, od nějakých 20 cm šíře by to mělo být bez problému. Při řezání horní vrstvy papíru zbytečně netlačte a snažte se to říznout jedním mělkým řezem (nemyslím jedním tahem 2 m délky, tak dlouhé ruce má jen samec Richard, ale jednou stopou a zbytečně se nevracet). Lámejte od prostředka, ne od začátku nebo konce. K prořezávání spodního papíru - tohle je skutečně trochu obtížnější. Vezměte si úplně nový nůž a zkoušejte. Pokud je nůž příliš kolmo, má papír tendenci se na ostří nabalovat, řežu tedy s ostřím skloněným tak, aby po papíru klouzalo, někdy pomáhá ho trochu posunovat, jako byste řezal pilkou, ale ne pižlat, jen mírně měnit výšku. No a když je spodní strana trochu, ale opravdu trochu, otrhaná, je to vzhledová vada, kterou nikdo nikdy neuvidí. Z toho se, narozdíl o lícové strany, nestřílí.
Opravdu nevím, čím to*** to já taky nevím, ale zkuste, aby nůž byl nakloněn více, pod menším úhlem. Tak desku více ohněte, aby se Vám tam ruka skoro nevešla. Nikoliv 90°, nebo 45°,ale ještě menší úhel.
Občas jsem desku i po naříznutí otočll, aby se to lépe odřízlo. Musíte to vyzkoušet, je to fakt jen o praxi...
Taky je třeba aby ten nůž byl při řezání šikmo, tedy ne kolmo na řez.
Sádra bude hrbolatá vždy, pokud je třeba tak to trošku srovnat hoblíkem.
@kolemjdouci: pošli pár fotek nebo video, jak to řežeš nebo jak to po uříznutí vypadá.
Ta hrana po odlomení nebude nikdy tak hladká jako v tom videu. To bys ten sádrokarton musel proříznout celý a pak bys už ani nemusel lámat. Láme se to, protože to je mmnohem rychlejší než proříznout celou tloušťku SDK. Schválně si to zkus.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.