Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych poprosil o radu, resp. ujištění. Nově máme nainstalovaný ležatý boiler Dražice OKCEV 200 (prozatím není napuštený, hmotnost tedy 70kg), jedná se o 200 litrový boiler, celková hmotnost tedy bude 270kg.
Je ukotvený v porothermu o tloušťce 25cm, na 4 šrouby přichycen konzolou (dodáno výrobcem). Průběh montáže: 4 díry průměr 16mm, hloubka cca 18 cm, sítko, chemická kotva, zašroubována závitová tyč M12 (jak jsem psal do hloubky cca 18cm), následně zavěšen boiler, podložka, matka.
Asi jako jediný jsem ten, kdo má obavy, aby to nespadlo, ale i přesto bych si rád u odborníků ověřil, zda je to v pořádku.
K montáži mám i pár výtek, otázka zda a jak mohou ovlivnit bezpečnost a to:
1. závitové tyče nejsou 100% v kolmé pozici
2. část z konzole bylo nutné trochu obrousit (aby šla nasadit - pravdou je, že tam dost z ní zůstalo, jen se trochu upravila aby šla konzole zavěsit)
Snažil jsem se konzoli (ještě bez boileru) přes matky pořádně dotáhnout abych ověřil, zda závitová tyč nejde ven - nešla ani náhodou..
Můj dotaz zní, zda mohu mít klidné spaní z důvodu bezpečí. A druhý dotaz, pokud by něco nezafungovalo - zjistím to postupně nebo až tak, že boiler uvidím na zemi? ... Asi 270kg není tolik na 4 šrouby M12, ale pořád je to 270 kg...
Zdravím,
dle mého názoru mít klidné spaní můžete...
Pokud tedy, jste otvory po vrtání dobře vyčistil (vyfoukal, vykartáčoval), buďte bez obav.
Jediné co by v případě nesprávné montáže nevydrželo, že by se vytrhla celá kotva s chemickou maltou.. A samozřejmě ty horní.
Závitové tyče to vždy vydrží, jak na tah tak na střih. Závitovka M12 v bídné kvalitě má mez v tahu přes 4 tuny a ve střihu 1,5 tuny.
Děkuji za odpověď. Upřímně k tomu vyfoukání nedošlo.. Pracovalo se tam jen s vysavačem, kompresor zůstal v garáži (ano, samozřejmě hloupá chyba...).. Ani kartáčem... Je pravděpodobné, že jsme se toho prachu v tom dutém porothermu tím zasunutím sítka do potřebné míry zbavili? Měl bych to předělat?
No, dělají to i někteří řemeslníci, že vrtnou a šup chem. malta. A neslyšel jsem že by někde něco upadlo.. Ten prach si tam asi najde své místo.
Ale, jen jsem na to upozornil, že postup by měl být takový.
Sám mám doma stejný bojler jako vy. Zeď je stavěná ze starých škvárových a občas cihelných tvárnic, takže loterie kam jsem vrtnul, ale drží jak "přibitý", 8 let. Jen jsem luxoval otvory..
Ono také důležité, nijak moc neutahovat matice, protože tím jedině můžete utrhnout kotvu ze zdi.
Prostě jen lehce, bojler hlavně visí, není potřeba dotahovat moc
Mnohokrát děkuji za vyčerpávající odpověď. Budu doufat, že to bude držet a snad když by byl nějaký problém, zjistil bych to o něco dříve, než to bude na zemi...
Všiml jste si, jak jsou uchycena ramena k tělu bojleru?
Rozložení váhy na 4 body na střih dle popisu za mne stačí... nicméně pokud máte obavy z důvodu typu zdiva, můžete ještě přidat pásovinu a připevnit ke stropu (pokud je betonový)
A proč má uchycení jako stojatý bojler? Ležaté měly jiné konzoly .Nebo to sjednotili v rámci výrobní úspory?
Zdravím.
Jste dohodnutý s instalatérem o montáži bojleru "vzhůru nohama"?
Ty malé prasklinky u šroubů vznikly utahováním?
Když ve zdi něco hodně utáhnu tak to neznamená, že je to lepší.
Porotherm je samá díra, tam je lepší vyvrtat větší díru a šroub s okem zabetonovat.
Otvor před betonováním důkladně namočit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.