Nejste přihlášen/a.
Dobry den, jakou by jste mi peosim doporucili motorovou pilu do kategorie strop 10.000 kc ani o 500 kc vic… uvazuji o stihl ms 251 nejblize mam asi k stihl…vyuzivana bude kolem baraku novostavby takze jednou za x let paluvove drivi a obcas treba zkacet na kseft nekomu max 1x rocne nejaky mensi ovocny stromek a tennrozrezat nebo palivove drivi treba 1-2x 9 m3 vyvazecka spise mekkeho dreva ta spotreba dreva v novostavbe je minimalni a ani zadne nalety koreny kolem domu nepeipadaji v uvahu dekuji
23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
Tvrdé dřevo vezme i pila Dolmar 102 s výkonem 1.7 kW řetěz 3/8 1.3mm
Bere průměr 30cm jak nic
Takže výkon tý Stihlky je s absolutní rezervou
Teď koukám že Má 251 má řetěz
Typ řetězu STIHL Oilomatic Rapid Micro 3 (RM3)
Takže hned koupit a neztrácet čas s výběrem.
![*palec* *palec*]()
Bere průměr 30cm jak nic
Takže výkon tý Stihlky je s absolutní rezervou
Teď koukám že Má 251 má řetěz
Typ řetězu STIHL Oilomatic Rapid Micro 3 (RM3)
Takže hned koupit a neztrácet čas s výběrem.
Pilu nepřetěžuje dřevo, ale obsluha. Když budeš řezat tupým řetězem a čím míň to bude řezat, tím víc na ni budeš tlačit. Pak se bude od lišty jen kouřit a nebude to řezat.
Nevím proč se lidi bojí brousit řetěz? Asi aby déle vydržel...a přitom tímto způsobem vydrží méně a práce s tím je za trest. Bohatě stačí když se dolévá benzín dát na zub dva tři tahy pilníkem a je řetěz ostrý jako meč. Je to pětiminutovka a řetěz vydrží dlouho.
Nevím proč se lidi bojí brousit řetěz? Asi aby déle vydržel...a přitom tímto způsobem vydrží méně a práce s tím je za trest. Bohatě stačí když se dolévá benzín dát na zub dva tři tahy pilníkem a je řetěz ostrý jako meč. Je to pětiminutovka a řetěz vydrží dlouho.
@jenyk
Pilu zatěžuje tvrdé suché dřevo ve spojení se silným ("dřevorubeckým" ) řetězem se silou vodiči drážky 1,5mm . Takhle silný řetěz je například na Dolmar PS 500. Zbytečně silný řetěz na běžný užití. Pila rezenvuc materiálu a pila se víc zatěžuje. Možnost zlehčit pile přizvedáváním pily,ale podle mě je to blbost. A je lepší pohodlnější posadit pilu a nechat řezat vlastní váhou. Svalům odlehčit,jen mačkat plyn na cca 3/4otacek
Tupej řetěz je kravína -obsluha se snaží kompenzovat tlačením na pilu, ale hlavně se pila kvůli tomu vytáčí na maximální otáčky (řetěz se nezakusuje do dřeva ), v tomhle horku se pila může zadřít,i když je dobré nastelovana a dobrý poměr směsi
Pilu zatěžuje tvrdé suché dřevo ve spojení se silným ("dřevorubeckým" ) řetězem se silou vodiči drážky 1,5mm . Takhle silný řetěz je například na Dolmar PS 500. Zbytečně silný řetěz na běžný užití. Pila rezenvuc materiálu a pila se víc zatěžuje. Možnost zlehčit pile přizvedáváním pily,ale podle mě je to blbost. A je lepší pohodlnější posadit pilu a nechat řezat vlastní váhou. Svalům odlehčit,jen mačkat plyn na cca 3/4otacek
Tupej řetěz je kravína -obsluha se snaží kompenzovat tlačením na pilu, ale hlavně se pila kvůli tomu vytáčí na maximální otáčky (řetěz se nezakusuje do dřeva ), v tomhle horku se pila může zadřít,i když je dobré nastelovana a dobrý poměr směsi
Juelen
Proč koupit hned a neotálet?
Protože škoda času. Ta stihlka 251 je dobrá . Není co řešit. Má i nízký vibrace na rukojetích.
Proč koupit hned a neotálet?
Protože škoda času. Ta stihlka 251 je dobrá . Není co řešit. Má i nízký vibrace na rukojetích.
vernon - to já vím, že se jedná o šířku vodící drážky. Já se bobana ptám o kolik má jedenapůlka širší řez?
Když říznu jedním řetězem do špalku a potom druhým řetězem do špalku, o kolik se budou jednotlivé řezy lišit v šířce?
Jestli to tedy vůbec bude měřitelný?
bobann
Užší je o 1mm. Znát to je dost. Když máš pilu s tím silným řetězem a nasadis řetěz 1.3mm s odpovídající lištou.
Věř nevěř znát to je
Věř nevěř znát to je
bobann
Ten lehčí řetěz i líp zrychluje. Takže pro výrobu nějakých tesařských spojů,.nebo srubarskych, výroba květináčů a jiných věcí je to lepší
Když si to myslíš, nebudu ti to rozmlouvat.
Různý pily mám v rukách 40 let, zdaleka bych si na všechny nevzpomněl. Poznám kulatej a hranatej řetěz, a hlavně poznám tupej. Ale šířka řetězu má minimální vliv řezání.
Různý pily mám v rukách 40 let, zdaleka bych si na všechny nevzpomněl. Poznám kulatej a hranatej řetěz, a hlavně poznám tupej. Ale šířka řetězu má minimální vliv řezání.
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]