Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrčení v bojleru - ohřev FVE

Od: jirka* odpovědí: 12 změna:
Jsem čerstvým majitelem ohřevu vody přes FVE. Při ohřevu vody v bojleru (Dražice) přes FVE je z bojleru slyšet vrčení, brum. Podle montážní firmy to je OK, prý to mají ověřené i z Dražíč. Jen bych se zde rád ujistil s 2 věcmi:
1.) Je to opravdu normální, děje se to i ostatním?
2.) Pokud je ohřev výrazně nižším výkonem (třeba jen 100 W), tak je jasné, že je ohřev na hodně dlouho. Jde mi však o životnost bojleru - neničí se tím?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vrcanie nie je z dovodu tvorby a zaniku mikrobublin vodnej prary, ako pri varnej konvici, ale sposobuje to tvar vystupneho napatia,kde namiesto sinusovky tam striedac pusta obdlznik a plno harmonickych. Normalny jav.

Bojler sa najviac nici vodnym kamenom, ak sa vcas nevycisti a vytvori silnu vrstvu okolo spiraly. Nizsi vykon ohrevu nevadi.

jirka*
hodnocení

To asi bude ono, když přepnu na napájení ze sítě, tak nevrčí. Přijde mi, že čím méně W dává sluníčko, tím více vrčí, při nízkém svitu to i docela často zapíná/vypíná ohřev. Ale jestli to je OK, budu jen rád :).

Presne tak, regulator na paneloch sa snazi optimalizovat ich zatazovu krivku a pusta do bojleru rozne "skarede" tvary napatia, co vnimate ako vrcanie.

hodnocení

2x
Jedná se o ne moc dobře navržený střídač/měnič.
Neznamená to poruchu, jen to není tak moc dobře konstrukčně propracovaný. Takže generuje i vyšší harmonické.
Ale je fakt, že to zbytečně zatěžuje spotřebiče.
Vyfoťte nám co máte za střídač.

xy
hodnocení

0x

Máte rychlovarnou konvici?

Když začne ohřívat vodu, vrčí?

Asi je to, při ohřevu vody elektřinou, normální jev.

jirka*
hodnocení

Nemám možnost otestovat jiný spotřebič, bojler je že střídače napájen napřímo. Identický bojler přes běžnou el. síť byl nehlučný. Ano, možná vrčel, ale to musí být kolem hrobové ticho a člověk se musí na zvuk soustředit. Teď je ten "brum" hodně výrazný.

hodnocení

0x
Je to normální. Hluk vychází z topné spyrály.

jirka*
hodnocení

Ano, vrčení se ozývá z bojleru, určitě to bude od topné spirály. Střídač (dle mého názoru a dlohodobého výzkumu a rad) by neměl být nekvalitní, mám Antik PWH 01 V3.
Nepíšu,že je střídač vyloženě nekvalitní
jirka*
hodnocení

A Vy myslíte, že to je střídačem? Že by to jiné nedělaly?

Nebudu si hrát na experta na střídače, některý střídače to dělaly, některý ne. Bojlery byly od jediného výrobce -Drazice.
Není to ale závada. Neměla by být

vernon
hodnocení

0x
Je to úplně normální. Napájíš to obdélníkem, ne sinusovkou. Tak to prostě víc vrčí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]