Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapuštěná stropní svítidla v SDK a parozábrana

Od: km odpovědí: 28 změna:
Mozna jste to nekdo take resil. Chtel bych mit zapustena stropni svitidla v SDK podhledu, ale mezi SDK a rostem je parozabrana a nad rostem jako tepelna izolace vata. Parozabranu nechci nijek porusit. Da se tam to svitidlo po vykrouzeni otvoru vmacknou? Smi se svitidlo dotykat parozabrany? Nerad bych vyhorel. Je mi jasne ze jsou ruzne typy svitidel, ale nevim jestli jsou nektere vhodne pro tuto situaci. Dekuji pekne.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Jen pouzit svitidlo na povrch…

hodnocení

4x
Nelze. Svítidlo nesmí být přikryto ničím hořlavím ani tepelnou izolací. Ostatně je to jednoznačně uvedeno ve vašem odkazu svítidla.
Budto udělat nad sádrošem dostatečně velkou dutinu, nebo použít svítidlo pro povrchovou montáž.
km
19.08.24 07:14

Děkuji.

km, pan ra20z®, má Bohužel pro Vás, naprostou pravdu.
,

Docela podstatná část příkonu se změní v teplo. Čím větší teplota svítidla bude tím bude kratší životnost.

lmgify
hodnocení

3x

Ona je spíše otázka, proč máš díru mezi "igelitem" a izolací. *ee* Skladba by měla být izolace-igelit-rošt-sdk právě proto, abys měl za sdk technickou dutinu na instalace. Možná bych chápal, kdybys měl mezi latěmi roštu další izolaci, což ty stejně nemáš, ale i tak by igelit mohl jít až nad rošt na "studenou" stranu.

To tvoje světlo je vysoké asi 3,5cm a podle návodu nesmí být obklopeno tepelnou izolací. Ta od něj bude asi 4cm, i když teplo se může částečně šířit ve směru roštu. Světlo má nahoře hliníkový chladič a spotřebovává 20W (něco sice vyzáří, ale něco zase naopak spotřebuje na měničové obvody).

Několikrát jsem zkoušel udělat díru do sdk s igelitem za ním a vždy jsem ten igelit potrhal. Moc bych si být tebou nefandil. To světlo vystupuje asi 2cm nad sdk, takže tlačí chladičem s ploutvemi přímo proti tomu napnutému igelitu.

km

"Skladba by měla být izolace-igelit-rošt-sdk" To jsem nikde v návodech neviděl, nechápu taky na čem by držela izolace a igelit.

Děkuji za komentář.

lmgify

Nějak jsem předpokládal, že je to dřevostavba s dutými stropy. *zed*

Ten igelit jde "obalit", ale je to jemná práce navíc a stejně to moc neřeší ten problém s průvěsem uprostřed a dotýkání se chladiče světla. :(

Zapuštěná stropní svítidla v SDK a parozábrana
km

nene, je to rekonstrukce, asi jsem vás zmátl termínem rošt místo rastr

obalovat určitě nebudeme, dělá mi to řemeslník, tzn., že jeho ochota a šikovnost se rovná téměř nule. tohle dodělá a pak už ho nechci vidět...

takže skončíme u těch nezapuštěných svítidel, bude to jistější

lmgify

Prakticky by stačilo obalit jen tu dutinu, kde bude to světlo, takže řádově méně práce s obalováním, ale ty další problémy zůstávají.

Běžně ale vidím lidi instalovat bodovky do podobných situací (bez igelitu nebo s vyřízlým igelitem, ale s těsnící izolací kolem rámečku). Ono to pár let vydrží, než se to tím přehříváním vydá předčasně do věčných lovišť, ale zase při cenách bodovek si s tím lidi hlavu asi nedělají nebo je jim to jedno.

Čím se přilepí fólie k čedičové, či skelné vatě?

rajce.idnes.cz/...

lmgify

My to dělali jen pro mnohem menší rozestupy (30, 40, výjimečně 60 cm) u dřevostaveb, takže jsme to nelepili a drželo to jen vlastním napnutím.

Většina lidí to jen skobičkovala co nejvýše na latích (červeně), já raději dával příložné malé latě (oranžové) a prošroubovával to (černě). Drželo to mnohem lépe, netrhalo se to, bylo to více napnuté a vypadalo to lépe. Šéf to neměl rád, protože to trvalo výrazně déle a po zaklopení sádrokartonem to stejně nikdo neviděl. *nevi*

Zapuštěná stropní svítidla v SDK a parozábrana #2

prošroubovával to (černě). ...po zaklopení sádrokartonem to stejně nikdo neviděl. *nevi*

Jak je parozábrana proděravěná množstvím šroubů, takže z ní je cedník.

Nebo jste použil pásku?

km
hodnocení

Myslite oboustrannou pasku mezi rastr a parotes a nebo tu stribrnou pres hlavy vrutu?
Kdyz bych chtel, aby diry v parotesne folii u vrutu co drzi sdk na rastru byly utesnene, jak to provest? Dekuji.
Na prostupy kabelu jsem videl specialni "naplasti".
lmgify

Pásku jsem ještě neviděl nikoho použít. Po pravdě řečeno, těch mých pár šroubů byla zanedbatelná maličkost v porovnání s tou tisícovkou vrutů, které do té fólie nasypali instalatéři SDK. I tak to možná nebyla největší díra do obálky (elektro a vodoinstalace v dutinách, kde má být jen termoizolace, zásuvky/vypínače/... prostupující bariérou, ...) :(

km, koukal jste na odkaz, který jsem dal? Je tam vce možností.-

lmgify

Koukal jsem na to už dnes dříve, ale vidím tam jen jednu další možnost - předsazený rošt, jehož držák je přichycen přes membránu přes vzduchové těsnění. O možnosti dávat membranu až za rošt jsem už psal dříve a to těsnění jsem zmínil, když jsem psal o možnosti dát světlo do sdk, za nímž se vykroužila s dírou i membrána.

Nebo mi něco uniká?

BTW: to je opravdu kvalitně udělaná obálka v té galérii. Takovou nám naši zákazníci nechtějí zaplatit (nebo šéf potřebuje větší zisk).

km
hodnocení

Milancukrar: Koukal, ale nejsem z toho moudry. Zajimal by me bezny postup. Neco snadneho a funkcniho...
lmgify

Pardon, nevšiml jsem si, že odpověd od @milancukrar byla směrována na @km. Prosím ignorujte můj předchozí příspěvek.

lmgify, jasně, zákazníci nezapaltí kvalitu, páč jiní jim dají levnější nabídku na jinou parozábranu s jiným provedením. Pamatuji, když jsem pořádal pro zákazníky školení, odborník z JUTY je školik, pak mi každý řekl, že to takto nedělá, páč by si nevydělali.

Kdo to chce opradu parotěsně, třeba pro měření Blower Door testem, musí to dělat opravdu poctivě.

hodnocení

2x

mezi SDK a rostem je parozabrana

Parozabranu nechci nijak porusit.

Da se tam to svitidlo po vykrouzeni otvoru vmacknout?

Nějak si nedovedu představit, jak uděláš díru pro světlo a neporušíš parozábranu. Ale já toho z SDK mnoho nepostavil a když už něco, tak bez izolace. Jen mi to prostě není jasný

km

já nepostavil zatím nic, ale jsem docela šikovnej a pečlivej

ale vaše poznámka je na místě, děkuji

hodnocení

2x

Udělejte na papír řez, vyfoťte to, ať je jasno, jak to myslíte. Světlo nesmí být teplé, aby neohřívalo parotěs.

km

Přikládám nákres – řez. Děkuji.

Zapuštěná stropní svítidla v SDK a parozábrana #3
km

například takovéto svítidlo:
dekolamp.cz/...

Namaloval jste světlo tlusté 2cm?

Na tento postup zapomeňte, vyvarujete se problémům.

km
hodnocení

Ano. Rozumim. Dekuji.
lmgify

@ milancukrar> Namaloval jste světlo tlusté 2cm?

Dělají se i takto tenká světla. Nevím, jak u větších světel. Zatím si je lidé nenechávají běžně nainstalovat, takže jsme ještě žádné nedělali, ale pár jsem jich u dodavatelů viděl. Bodovky tlouštky SDK děláme běžně. Bohužel všichni elektrikáři/projektanti instalují verze na 230V s externím měničem v prostoru nad světlem. Nikomu se nechce do druhého (stejnosměrného) domovního rozvodu pro LED světla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]