Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se pozná černý odběr elektřiny?

Od: jita* odpovědí: 19 změna:

Dobrý večer.Mám dotaz-sousedovy před dvěma dny odpojili elektřinu protože neplatil.Dnes jsem si všimla že šel k hodinám a něco tam dělal.Tak jsem se šla potom podívat a všimla sem si že mu hodiny svítí.Protože jde o souseda o kterým se nedá říct že by byl slušný,mám obavy jestli se na nás nenapojil.Nevíte někdo jak se to pozná?Je divný že všem na hodinách problikává takové světýlko ale jemu svítí bez problikání.Máme hodiny hned vedle něho tak se bojim jestli se na nás nenapojil.Děkuji za rady Jita

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

4x

Vypněte doma váš jistič nebo vypněte všechny spotřebiče . Tím pádem vy nemůžete odebírat žádnou elektriku a elektroměr by se neměl točit. Jestli se točí, tak se soused napojil na vás.

Ale spíš se napojil načerno na svůj přívod elektriky.

jita*
hodnocení

Hned to vyskouším díky

hodnocení

2x

Můžete vypnout všechny spotřebiče ze zásuvky a zkontrolovat, nebo vypnout hlavní jistič, elekroměr by měl být v klidu. Pokud váš soused večer svítí, tak je někde ,nebo na někoho napojený. Já osobně by jsem ihned toto nahlásila, ať to přijedou zkontrolovat. Pokud bude napojen na vás,tak se nedoplatíte, takoví lidé odběrem nešetří. Jednejte rychle.

knopka*

Běžte hned kouknout jestli svítí.

fidonet*
hodnocení

2x

Podle mě , nevíte o čem píšete. Nebo vycházíte z informací "jedna paní povídala ..." , že mu odpojili elektřinu.

Elektrárny neodpojují elektřinu tak, že vám vypnou jistič, ale tak, že vám odeberou elektroměr. Tedy, pokud má elektroměr, je legálně připojený. Respektíve, má měřený odběr. Navíc pokud mu svítí, tak měří.

Pokud máte přesto obavy, zda jede na váš proud ( to muže i když má hodiny ), koukněte mu do oken zda svítí v bytě. Pak vypněte SVUJ jistič a Vám se musí zastavit elektroměr ( popřípadě zhasnout ) a pokud mu shaslo v bytě, tak by mohl jet na vaší energiji. Pak tedy ještě dvakrat vypněte a zapněte jistič, a pokud mu byt vypíná dle vašeho jističe tak má energii ( elektřinu ) napojenou na vás. Pak máte jistotu.

knopka*

No myslím že naším cigánským sousedům to udělali že jim pouze odpojili elektřinu,dráty,ale hodiny nějakou dobu tam zůstávali,nevím jestli měsíc-dva...

celp*

Mrkněte k elektroměru a pokud jsou plomby v pořádku vypusťte to z hlavy.Pokud ne,je na místě občanské upozornění z místa bydliště.

fidonet*

Knopka : Elektřinu podle Vás odpoji jak? Prostě odvezou elektroměr. Jinak cikanum se to odpojuje uplně jinak :) tedy těm, co mají černé odběry a neplatí. Odveze se elektroměr a ještě se cvaklou dráty směřující do jejich bytu. p.s. ale moc to nepomáhá :)

knopka*

Já bych jim vymyslela i jiné způsoby odpojení *smich*!A tím vlastně se vyřešila má otázka zda budu platit za hodiny či ne,pokud elektroměr sundali v dubnu tak odpojení je méně než dva roky.Huráááááááá *tanec*:D.

hodnocení

2x

V první fázi neplacení se jen vypne hlavní jistič a zaplombuje.Až asi po měsíci se demontuje elektroměr.Takže pravděpodobně utrhnul plombu a nahodil jistič.

doplněno 18.06.10 09:05:

A stím blikáním je to tak,že čím ryhleji bliká tím větší je v danou chvíli odběr.

jita*
hodnocení

vím zcela určitě že mu odpojili elektřinu,protože když to dělali tak jsem byla u toho a nechali mu tam papír kde psali že elektřina byla odpojena z důvodu neplacení.Elektroměl tam nechali ale když odešli tak nesvítil.ted je ráno a taky nesvítí.V noci svítil.Já sem vypla jističe nám se to vyplo ale on svítil dál.Tak na nás se asi nenapojil.

kolega fidonet má naprostou pravdu,

Jak mu odpojili elektriku? že by mu zavřeli kohoutek, nikoliv, edeklují desku, odpojií řívod do elektroměru, odpojí elektroměr, vezmouu si ho prač a napíšou cedulku. dne...

co jste vše viděla? jak to tedy odpojili.

knopka*

Chodbový proud!U nás se na chodbáč napíchli cigáni a jelikož byl silný jistič tak s tím i topili svoloč jedná!A jaký má elektroměr?Jsou i čísla na displeji?Pokud ano tak tak když se změní načtené číslo tak mu jde elektrika.Jinak zkus popátrat na netu,podle fotek ho poznáš a většinou je u toho technický popis co vysvětluje jak funguje.

kacenka13*
hodnocení

0x

zavolejte vašemu dodavateli a požadujte okamžitou kontrolu vašeho elektroměru. na to máte právo.

knopka*

No ale aby to nemusela platit!Zavolá tam proč?Že si MYSLÍ nebo MÁ STRACH aby se na ni někdo nepřipojil?

doplněno 18.06.10 08:53:

Jinak mám pocit že když poblikává tak se odebírá elektrika,něco se používá,myslím že tak že třeba svítí lampička tak bliká pomalu,zapnete el.sporák tak bude blikat hodně rychle ale když jen svítí tak netuším.V tom případě proč mu teda ty hodiny neodpojili?Třeba má dohodnutý splátkový kalendář.

jita*
hodnocení

manžel se ted díval a říkal že tam měl zablombovaný jistič a že ho utrhnul.Už to tu jednou bylo,nevzali hodiny jen zablobovali na zrčitou dobu a pak teprve hodiny odvezli.

abdul*

Tak jistič asi těžko utrhnul ... blomba není blomba jako taková ale jde o samolepku, která je jenom na jističi přilepená.stačí to odlepit a nahodit jistič, odlepit to jde i bez poškození...Soused je asi ve finanční tísni, tak z toho tady nedělejte aféru.asi máte svých starostí málo, že se staráte ještě o souseda.Vy za něj nic platit nebudete, nebojte.Dodavatel el.energii mé už svoje páky jek to zněho dostane i s příslušným poplatkem...

hanher*

Při vypojení se odpojí pouze jeden drát, a technik vše opět zaplombuje.

Hodiny se berou pouze v krajních případech, nebo po delší době od odpojení.

Když odtrhne plombu, znovuzapojení je pro alespoň trochu znalého človíčka záležitost maximálně minuty.

fidonet*

bavíme se o cigánech? Těm se hodiny odváží, protože je dopředu jasný průběh ... opětovné samo připojení ... jejda asi zázrak ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]