Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postel z prken, nebo KVH hranolů?

Od: jioo* odpovědí: 14 změna:

Mám v plánu navrhnout postel do nového pokoje, ale teď jsem narazil na problém. Co bude mít lepší kvalitu a nahradí šírší slepovaný KVH profil užší prkno? Mám trochu strach, aby to neskřípalo, jakou byste případně volili adekvátní výšku prkna, stačí 110cm?

Rám udělaný z:

40x100mm KVH profilu (bočnice) + 60x60 KVH profil (nohy)

nebo

25x110mm hoblované prkno (bočnice + 60x60 KVH profil (nohy)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Ono tak nezáleží, jestli to bude z masívu, či z nějakých lepeňáků. Důležitý je, jaký budou konstrukční spoje. Pokud to bude sešroubovaný přes nějaký plechy, tak to je předem prohraný boj. Ovšem pokud si s tím dáš práci a rám sčepuješ nemá co vrzat.
Dělal bych to z masívu, komplet, i nohy.
jioo*
hodnocení

Mel jsem v plánu použít toto na bočnice, které by se zahákly za přední a zadní stranu. Ta by byla spojená viz video

jioo*
16.08.24 09:37
hodnocení

spoje zde

Postel z prken, nebo KVH hranolů?
asd1

Tohle je tak pro desetiletý děcko.. Jestli to nemá vrzat ani při skotačení, tak to přepracuj.. Rám to chce ideálně 30x150, nohy jsou lepší z dvou prken do L a přidělaný zevnitř rámu. V rámu uvnitř lať na který bude ležet rošt a u širší postele ještě podpěra - lať uprostřed podél + dvě nohy. Jestli KV hranol nebo masiv je celkem jedno..

jioo*
hodnocení

Takže kapsové spoje jsou NO NO musím si poradit s čepováním ano? Poradíš mi, jaký nástroj je na to nejlepší? Mám doma jen kolíkovačku na standardní kolíčky do nábytku.

asd1

4epovat to nemusíš.. Já L nohy dal jen naplocho na rám a do každý strany 4 vruty tj. jedna noha = 4 vruty. Rám v rohu spojený dva velký vruty bez kolíků. Drží to v pohodě bez vrzání.

Horní stranu nohy mám jen 60mm nad spodní okraj bočnice.. Můžu poslat fotku do SZ pokud je zájem...

hodnocení

@asd1 určitě, díky, inspirace se bude hodit

Samozřejmě, že když to nemáš kde čepovat a chceš si to dělat sám, nezbývá nežli šroubovat. Šlo by to i kolíkovat, ale i k tomu je potřeba nějaké základní vybavení.
Na čepování je třeba dlabačka a nějaká fréza, nejlépe s čepovacím vozíkem, nebo bez vozíku jen s klasickou pilou.
asd1

Oprava jedna noha = 8 vrutů, do každý strany elka čtyři... L noha ze dvou prkýnek spojená kolíkováním

hodnocení

@jenyk chápu, zkusím promyslet kolíkování + vruty, tím snad nic nezkazím

@asd1 počkal bych na nějaké obrázky, pokud to půjde, upřímně si to takhle neumím představit, myslíš jako kovová Lka? díky moc

asd1

Kovový ne. Noha ze dvou prkýnek 90°, když koukneš shora tak tvar L - obě ramena stejně dlouhý. Spojený kolíkováním. Na rám přidělaný osmi vrutama, pokud neplánuješ stěhování tak to jde i slepit (pokud to má jít rozebrat tak slepit můžeš jednu stranu např. nohu na čelo (to je kratší než bok).. Ale nevrže to ani bez lepidla.

Foto až se k tomu dostanu.

hodnocení

2x

Kdysi jsem měla velký problém se zády, jsem dlouhá a nemohla jsem vstát z postele. Nechávala jsem si dělat u stolaře. Chtěla jsem dřevo, vysokou. Udělal mi ji nevím jak se tomu říká. Fošny, 3,5 cm silné? Postel byla hodně vysoká, tak jsme zsnižovali. Nakonec se jevilo jako optimální výška 45cm + cca téměř 20cm matrace. A čelo, abych se napatlala stěna. Takže 2m dlouhá, 150široká a cca 50cm vysoká. 1. fotka jsou nohy v nohách, 2.fotka je čelo. 2. fotka nejde otočit. ne a ne a ne.

Postel z prken, nebo KVH hranolů? #2
Postel z prken, nebo KVH hranolů? #3
Babko dobrý. Jen ta povrchová úprava se nějak úplně nepovedla.

Jenyku, máš pravdu, žádná paráda! Po cca 50ti letech se ten nátěr nebo moření nebo co to je, změnilo, vypšklo, hrany se "obrousily".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]