Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jedení vajíčka - žloutku

Od: vitecek® odpovědí: 28 změna:

Zdravim, když si udělám vajíčka na tvrdo, tak pokud snim samostatně vajíčko - a tedy i žloutek, tak v podstatě se skoro dusim - jakoby byl těžký-suchý na spolknutí - chápu, že jde o to, jak moc na tvrdo vajíčka uvařim, ale stejně.. konzistence žloutku mi nepřijde tak pevná, aby jeho polknutí bylo problém - tak se chci zeptat, jestli jsem jedinej, kdo má tento "problém"


doplněno 14.08.24 13:45:

Dotaz zní i proč se to vlastně děje.. jednoduché odpovědi typu "když ti to nedělá dobře, tak to nedělej" nejsou informačně obohacující, díky.

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

11x

Myslím, že je to standardní problém u více lidí... Taky to tak mám...

 

hodnocení

5x
avatar chlochydess

Pokud nutně potřebuji jíst vejce, ale dusím se žloutkem, zvolím jinou úpravu a třeba míchaná vajíčka, omeletu, fritatu, zastřená vejce, Benedikty nebo další ze 100 druhů úpravy vajec.

hodnocení

chápu, mně šlo spíš o to, jestli jsem jedinej, kdo to tak má - ve smyslu, jestli třeba lze uvažovat o nějaké formě alergie, protože ten žloutek sám o sobě mi nijak "suchej" nepřijde, aby byl tak těžko polknutelnej.

 

 

bramburka
hodnocení

4x

Zkuste si vajicko nakrajet na tenke platky a potrit horcici. Je to pochoutka.

Nebo majonezou

 

hodnocení

3x
avatar babkazov

Ve školce, když bylo vejce k nějakému jídlu, stoupla jsem si vedle vydávající kuchařky a z každého vejce jsem vyrobila kostičky. Drátěným udělátkem na kostičkování brambor do salátu. A děti spapaly všechno bez dušení.:-D Vejce se dá také nakrájet na plátky jako na chlebíčky, kráječem na vejce. Dá se také nastrouhat na velkých slzičkách na struhadle.

 

hodnocení

3x
avatar bimbam

Mám dojem, že jíte stylem, kterému jsem kdysi u svého pubertálního syna říkala podle českého klasika Antoníne, topiči elektrárenský, do kotle přilož. Navíc jíst samotná vejce vařená na tvrdo je divné. Na chlebu, v omáčce, v pomazánce..., tam všude se sousto v puse smíchá s další potravinou a své udělají při žvýkání i sliny. Ne, já se nikdy žloutkem nedusím.

 

hodnocení

2x
avatar promon

Rada je naprosto jednoduchá. Nedělat si vejce na tvrdo. Máme své slepice, takže kvalitní vejce nejsou problém, ale neznehodnocuju je takovou nesmyslnou úpravou akceptovatelnou snad jen v koprové omáčce, kde právě ta omáčka anuluje ten dusivý efekt. Ale jinak miluju vajíčka na všemožný způsob, jelikož hodně cestuji, snídani na hotelu vždy tvoří míchané vejce, to je za mě super start do dne.

hodnocení

a jakej je teda důvod toho dusivýho efektu? Aneb třeba jako mně se blbě jí i pečivo, samotný.. občas..

ben®
vitecek - protože nečtete pořádně (např. moji radu zde výše), že dusivé jídlo se má hned zapíjet. Zkuste si to a zjistíte ten úžasný rozdíl a vyřešení Vašeho problému.

Důvod je ten, že to asi špatně koušeš nebo koušeš rychle a někam spěcháš.

Několik důvodů narychlo z hlavy:

- nedostatečná tvorba slin - v suchých ústech se špatně polyká všechno. Zajít k praktickému lékaři.

- moc malá ústa - dávíš se, protože se ti tam vejce sotva vleze. Vkládat do úst menší kusy poraviny.

- vypadané zuby - vejce není ćím kousat a vázne ti v ústech. Zajít k zubaři a nechat si udělat implantáty nebo protézu.

- přirozená suchost vejce - to neovlivníš, resp. přemýšlím, jak si vlastně jedl dodnes, protože existuje milion suchých potravin. Nejíst vejce nebo je jinak upravit.

- rozmazlenost - prostě vymýšlíš kraviny, protože aby se někdo podivoval, že mu suché vejce suší ústa jsem ještě neviděl. Nebýt rozmazlený.

Díky bohu, že prázdniny jsou u konce a podobných nesmyslů bude ubývat *slunce*

hodnocení

ben - já jsem tu reakci četl, ale nejsem si jistej, že řešit fakt, že tělo špatně přijímá nějakou potravinu zapíjením, je cesta.. proto jsem se obecně ptal, čim to je.. a jestli třeba netrpim nějakou intolerancí oproti ostatním..

chlochydess - eh, heheh .. že se podivuju, že se u vajíčka, který mi tak suchý nepřijde, dusim, je za mě v pohodě..

nechápu, jak to souvisí s tim, že je konec prázdnin, asi máš dojem, že mi je 10 .. tak si připomeň že jsou důchodci s demencí (nebo dementní důchodci, jinak řečeno : ) co takřka "nevědi o světě", jsou závislý na ostatních a když tenhle fakt vezmu v potaz, tak že řešim, proč se mi vajíčko tak špatně poliká a jestli to maj ostatní taky, je podle mě v pohodě..

 

kdosi
hodnocení

2x

S tvrdostí to nemá moc společného, spíš to, že je suchý a přilnavý, takže z jazyka do krku neklouže a zárověň nepodporuje tvorbu slin.

Zkusil bych si k vajíčku přikousnout kyselou okurku, co to s vámi udělá :)

Zkuste si vzít na lžičku suché jedlé sody a dát to do pusy, to se prostě nedá spolknout, i když to vůbec není tvrdé, ale je to sypké. A pak si usrkněte vody a najednou to půjde samo. (Jo, chutná to jako jedlá soda, ale v takovémto množství to ničemu neškodí. Naopak příliš moc čehokoli i třeba obyčejné vody, vadí víc.)

 

jaj*
hodnocení

2x
To je tou konzistencí, není to konzistence že by se to trhalo tak by to šlo pěkně, ale drží to u sebe jak těsto, bílek vajíčka je takový křehký že se lehko roskousne,

 

ben®
hodnocení

1x
avatar ben
Dobrý den, ještě horší "dusítko" je třená bábovka, tak postupujte podobně - chcete-li sousto/tvrdý žloutek pozřít, tak hned něčím zapíjet (a je po problému). Zdravím!
doplněno 14.08.24 13:37: vitecek - třená bábovka je svou dusivostí proslulá a to tak, že se to zmiňuje např. na divadle ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký (DJC) .
doplněno 15.08.24 05:33: vitecek - už jen reakce na Vaše přesvědčení, že jste asi jediný, kdo nemůže něco snadno spolknout, že trpíte nějakou intolerancí či alergií. Ne, takto to má každý, ale nedělá z toho událost. Vy jste zcela zdráv, ale jste jen líný během příjmu potravy se napít (kdo maže, ten jede ), protože si myslíte, že zdravé tělo musí prohnat tvrdou nebo suchou či dusivou stravu krkem zcela bez pomocí. Problém nemáte v krku, problém máte v hlavě (a to velký)!
hodnocení

u bábovky to třeba nemívám, nebo ne tolik.. aspoň teda tý, co dělala máma.. ale možná tam je nějaký zvlhčovadlo

hodnocení

já jsem nikde nenapsal, že jsem jediný,

já jsem se zeptal, jak to mají ostatní, protože bydlim sám, nemám žádné hobby, skrze které bych znal různé lidi a jejich zkušenosti, takže nemám jiný způsob, jak se zeptat, pracuju na PC - takže taky většinově sám.

Línej nejsem, už jsem napsal, že mám pochybnost, jestli dává smysl přijímat přirozeně těžko přijimatelnou potravinu zapíjením vodou. Zabývá se tim celej vědeckej obor, takže řešit, že "benovi přijde, že nad tim moc přemejšlim" je zvláštní.

ben®
vitecek - děláte z prdu kuličku, ale to se Vám nepovede. Pochopit psaný text je pro Vás problém, pít nápoje je pro Vás nepřirozené, poslat Vás do p*dele nemohu kvůli pravidlům poradny. Tak co s tím? Končím a ignoruji.

Ben má pravdu a Vy řešíte totální kraviny. Neumět sníst blbé vejce a napít se vody... Vy to budete mít v životě extrémně náročné. Ta samota Vám asi patří. S takovým člověkem bych se bál projít přes ulici.

Ty dnešní sněhové vločky jsou k neuvěření *zed*

hodnocení

Sněhový vločky jsou sport (že někdo trénuje roky na to, aby v jednom konkrétnim sportu někoho předběh o 0,01 sekundy a pak to považoval za úspěch) , nebo demokracie, kde by každej ostatním rozkazoval, protože proč by měl respektovat, že někdo nazírá na věci jinak než on.

A jo, že řešim, že tělo nefunguje jako "kdo maže ten jede" tj. neni to stroj..

no ono na tom opravdu není co k diskuzi, když žádnou diskuzi ani jeden ne-dovolujete.

Pak ani nevim, proč reagujete na můj dotaz, když ani nechcete se mnou přemýšlet o těch tématech.

V pohodě, je tu "veřejná diskuze" a vy taky existujete a jen říkáte, jak to cítíte, v pohodě.

Na Váš dotaz reaguji pouze z důvodu, že jsem za svůj život neviděl svéprávného člověka, co by neuměl zapít vejce vodou. Doslová zírám.

Ty ostatní nesouvisející věty, co jste popsal, nechápu, takže to neřeším.

P.S.: Dostuduj si, co je to generace sněhovýc/..., kterou zde exemplárně zastupuješ. Nejde ani o sport ani o demokracii, ale o neschopnost srovnat se a vést normální život, jako to dokázaly všechny generace před touhletou zkaženou a absurdně neschopnou.

hodnocení

Už samotný generalizování lidí na nějaký generace x y z mi přijde jako generalizování, který neni stopro a proto bych ho nepoužíval

Tak negeneralizuj. Ale vejcem se tdy dusíš jenom ty *haha* My ostatní jsme si s tím nějak poradili již do věku 3 let, kdy dítě začíná jíst pevné potraviny.

 

organ
hodnocení

1x

Je to úplně normální

Je to úplně normální

Dlouho uvařený žloutek je Suchý a proto nejde do pusy resp do Trubice, tak ho něčím za piješ nebo si ho na krájíš společně s Bílkem V kráječi vajec

podobně je tomáš dlouho vařenými, suchými bramborami, dochází taky k podobnému efektu někdy. Že ti to prostě to u trubicí nejde do žaludku jak po másle.

Je to dané konzistenci, rozhodně né intoleranci, Intolerance se projeví nejdříve v žaludku spíše pak ve střevech :))

 

zam
hodnocení

1x

Před lety lety pamatuji tentýž problém,žloutek rostl v ústech,stačilo trochu soli a bylo po problému.

 

kenav
hodnocení

0x

Tak vajíčka nejez a nebo jako Frajer Lluke pokud jsi ten film viděl

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]