Nejste přihlášen/a.
Zdravim, když si udělám vajíčka na tvrdo, tak pokud snim samostatně vajíčko - a tedy i žloutek, tak v podstatě se skoro dusim - jakoby byl těžký-suchý na spolknutí - chápu, že jde o to, jak moc na tvrdo vajíčka uvařim, ale stejně.. konzistence žloutku mi nepřijde tak pevná, aby jeho polknutí bylo problém - tak se chci zeptat, jestli jsem jedinej, kdo má tento "problém"
Dotaz zní i proč se to vlastně děje.. jednoduché odpovědi typu "když ti to nedělá dobře, tak to nedělej" nejsou informačně obohacující, díky.
Pokud nutně potřebuji jíst vejce, ale dusím se žloutkem, zvolím jinou úpravu a třeba míchaná vajíčka, omeletu, fritatu, zastřená vejce, Benedikty nebo další ze 100 druhů úpravy vajec.
chápu, mně šlo spíš o to, jestli jsem jedinej, kdo to tak má - ve smyslu, jestli třeba lze uvažovat o nějaké formě alergie, protože ten žloutek sám o sobě mi nijak "suchej" nepřijde, aby byl tak těžko polknutelnej.
Ve školce, když bylo vejce k nějakému jídlu, stoupla jsem si vedle vydávající kuchařky a z každého vejce jsem vyrobila kostičky. Drátěným udělátkem na kostičkování brambor do salátu. A děti spapaly všechno bez dušení. Vejce se dá také nakrájet na plátky jako na chlebíčky, kráječem na vejce. Dá se také nastrouhat na velkých slzičkách na struhadle.
Mám dojem, že jíte stylem, kterému jsem kdysi u svého pubertálního syna říkala podle českého klasika Antoníne, topiči elektrárenský, do kotle přilož. Navíc jíst samotná vejce vařená na tvrdo je divné. Na chlebu, v omáčce, v pomazánce..., tam všude se sousto v puse smíchá s další potravinou a své udělají při žvýkání i sliny. Ne, já se nikdy žloutkem nedusím.
Rada je naprosto jednoduchá. Nedělat si vejce na tvrdo. Máme své slepice, takže kvalitní vejce nejsou problém, ale neznehodnocuju je takovou nesmyslnou úpravou akceptovatelnou snad jen v koprové omáčce, kde právě ta omáčka anuluje ten dusivý efekt. Ale jinak miluju vajíčka na všemožný způsob, jelikož hodně cestuji, snídani na hotelu vždy tvoří míchané vejce, to je za mě super start do dne.
a jakej je teda důvod toho dusivýho efektu? Aneb třeba jako mně se blbě jí i pečivo, samotný.. občas..
Důvod je ten, že to asi špatně koušeš nebo koušeš rychle a někam spěcháš.
Několik důvodů narychlo z hlavy:
- nedostatečná tvorba slin - v suchých ústech se špatně polyká všechno. Zajít k praktickému lékaři.
- moc malá ústa - dávíš se, protože se ti tam vejce sotva vleze. Vkládat do úst menší kusy poraviny.
- vypadané zuby - vejce není ćím kousat a vázne ti v ústech. Zajít k zubaři a nechat si udělat implantáty nebo protézu.
- přirozená suchost vejce - to neovlivníš, resp. přemýšlím, jak si vlastně jedl dodnes, protože existuje milion suchých potravin. Nejíst vejce nebo je jinak upravit.
- rozmazlenost - prostě vymýšlíš kraviny, protože aby se někdo podivoval, že mu suché vejce suší ústa jsem ještě neviděl. Nebýt rozmazlený.
Díky bohu, že prázdniny jsou u konce a podobných nesmyslů bude ubývat
ben - já jsem tu reakci četl, ale nejsem si jistej, že řešit fakt, že tělo špatně přijímá nějakou potravinu zapíjením, je cesta.. proto jsem se obecně ptal, čim to je.. a jestli třeba netrpim nějakou intolerancí oproti ostatním..
chlochydess - eh, heheh .. že se podivuju, že se u vajíčka, který mi tak suchý nepřijde, dusim, je za mě v pohodě..
nechápu, jak to souvisí s tim, že je konec prázdnin, asi máš dojem, že mi je 10 .. tak si připomeň že jsou důchodci s demencí (nebo dementní důchodci, jinak řečeno : ) co takřka "nevědi o světě", jsou závislý na ostatních a když tenhle fakt vezmu v potaz, tak že řešim, proč se mi vajíčko tak špatně poliká a jestli to maj ostatní taky, je podle mě v pohodě..
S tvrdostí to nemá moc společného, spíš to, že je suchý a přilnavý, takže z jazyka do krku neklouže a zárověň nepodporuje tvorbu slin.
Zkusil bych si k vajíčku přikousnout kyselou okurku, co to s vámi udělá
Zkuste si vzít na lžičku suché jedlé sody a dát to do pusy, to se prostě nedá spolknout, i když to vůbec není tvrdé, ale je to sypké. A pak si usrkněte vody a najednou to půjde samo. (Jo, chutná to jako jedlá soda, ale v takovémto množství to ničemu neškodí. Naopak příliš moc čehokoli i třeba obyčejné vody, vadí víc.)
u bábovky to třeba nemívám, nebo ne tolik.. aspoň teda tý, co dělala máma.. ale možná tam je nějaký zvlhčovadlo
já jsem nikde nenapsal, že jsem jediný,
já jsem se zeptal, jak to mají ostatní, protože bydlim sám, nemám žádné hobby, skrze které bych znal různé lidi a jejich zkušenosti, takže nemám jiný způsob, jak se zeptat, pracuju na PC - takže taky většinově sám.
Línej nejsem, už jsem napsal, že mám pochybnost, jestli dává smysl přijímat přirozeně těžko přijimatelnou potravinu zapíjením vodou. Zabývá se tim celej vědeckej obor, takže řešit, že "benovi přijde, že nad tim moc přemejšlim" je zvláštní.
Ben má pravdu a Vy řešíte totální kraviny. Neumět sníst blbé vejce a napít se vody... Vy to budete mít v životě extrémně náročné. Ta samota Vám asi patří. S takovým člověkem bych se bál projít přes ulici.
Ty dnešní sněhové vločky jsou k neuvěření
Sněhový vločky jsou sport (že někdo trénuje roky na to, aby v jednom konkrétnim sportu někoho předběh o 0,01 sekundy a pak to považoval za úspěch) , nebo demokracie, kde by každej ostatním rozkazoval, protože proč by měl respektovat, že někdo nazírá na věci jinak než on.
A jo, že řešim, že tělo nefunguje jako "kdo maže ten jede" tj. neni to stroj..
no ono na tom opravdu není co k diskuzi, když žádnou diskuzi ani jeden ne-dovolujete.
Pak ani nevim, proč reagujete na můj dotaz, když ani nechcete se mnou přemýšlet o těch tématech.
V pohodě, je tu "veřejná diskuze" a vy taky existujete a jen říkáte, jak to cítíte, v pohodě.
Na Váš dotaz reaguji pouze z důvodu, že jsem za svůj život neviděl svéprávného člověka, co by neuměl zapít vejce vodou. Doslová zírám.
Ty ostatní nesouvisející věty, co jste popsal, nechápu, takže to neřeším.
P.S.: Dostuduj si, co je to generace sněhovýc/..., kterou zde exemplárně zastupuješ. Nejde ani o sport ani o demokracii, ale o neschopnost srovnat se a vést normální život, jako to dokázaly všechny generace před touhletou zkaženou a absurdně neschopnou.
Už samotný generalizování lidí na nějaký generace x y z mi přijde jako generalizování, který neni stopro a proto bych ho nepoužíval
Je to úplně normální
Je to úplně normální
Dlouho uvařený žloutek je Suchý a proto nejde do pusy resp do Trubice, tak ho něčím za piješ nebo si ho na krájíš společně s Bílkem V kráječi vajec
podobně je tomáš dlouho vařenými, suchými bramborami, dochází taky k podobnému efektu někdy. Že ti to prostě to u trubicí nejde do žaludku jak po másle.
Je to dané konzistenci, rozhodně né intoleranci, Intolerance se projeví nejdříve v žaludku spíše pak ve střevech )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.