Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatky za vodu a ohřev

Od: karol odpovědí: 16 změna:
Zdravím, koupili jsme být v panelovém domě který spadá pod bytové družstvo. Máme od nich papír kde máme vypsané zálohy za poplatky družstvu a zálohy na energie.
Je zde položka 1. teplo a OTUV 2. TUV 3. Vodné a stočné
Vidím to takhle poprvé, dříve jsem platila čistě elektřinu, plyn a vodné a stočné.
Nerozumím tomu, jak můžu platit teplou vodu a zároveň její ohřev. Mám z toho pocit, jako bych za teplou vodu platila jakoby dvakrát. Je tady někdo kdo by mi to mohl vysvětlit?
Paní na družstvu je nepříjemná a nechce nám k tomu nic říct.
Mockrát díky

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Z uvedeného také nejsem moudrý:

V zásadě se to má tak:

Platíte

1. vodu - část je vykázána jako studená a část jako teplá

2. spotřebu tepla. Teplo se spotřebovává jednak k topení, jednak k ohřevu studené vody na teplou.

3. Stočné

Aby to nebylo tak jednoduché, část tepla se vykazuje podle podlahové plochy a část tepla dle skutečné spotřeby, tj. m3 pro teplou vodu a imaginární dílky poměrového měřidla u topení.

A aby to nebylo jednoduché už vůbec, je spotřeba tepla k topení korigována podle průměrné spotřeby v objektu. Když topíte málo, teplo vám zdraží, když topíte"Pánubohu do oken" máte dílek o něcj levnější.

hodnocení

3x

Tepla voda.

Topení. (radiatory)

najemnik
hodnocení

1x

Není to tak složité, jak to vypadá.

1. teplo je vytápění bytu a OTUV je ohřev teplé užitkové vody (teplo na ohřev vody).

2. TUV - množství spotřebované teplé užitkové vody.

3. Vodné a stočné je cena za spotřebovanou vodu (asi teplou a studenou dohromady).

Vodné a stočné sice vyúčtovává SBD, ale je to podle ceny příslušné vodárny. Je ze dvou složek - odběr vody (vodné) a odtok vody do kanalizace (stočné - odebraná vody jde do "stoky").

Při ročním vyúčtování to bude, pravděpodobně tak, že bude cena za OTUV 1m3 (krychlový metr) a tou cenou se vynásobí množství spotřebované TUV v m3.

hodnocení

0x

Jenom doplním k tomu "Paní na družstvu je nepříjemná a nechce nám k tomu nic říct."

Jste vlastník bytu nebo družstevník - nájemník? Pro vás by bylo lepší, kdybyste byla dužstevník - pak si můžete stěžovat u orgánů družstva - na představenstvu, na kontrolní komisi, u předsedy družstva ...

Pokud jste majitel/ka, pak je tady důvod býti nepříjemným: zmenšili jste bytový fond družstva.

Přesto jste zákazník a máte být řádně obsloužena.

Ovšem nemůžete se divit, když družstvo zvedne poplatek na správu, aby zajistilo zaměstnancům lepší pohodu pro styk se stranami.

organ

Koupili družstevní byt, není jasné jestli ho koupili převodem do vlastnictví od družstva a nebo jako nový byt a nastěhovali se i s prarodiči a zůstali jako jako družstevníci, Ale to není podstatné.

Pokud jde o výbor SVJ a nebo družstevní představenstvo, tak bohužel ze zákona nemá povinnost cokoliv vysvětlovat, má pouze povinnosti z jiných paragrafu OZ:

§ 1179
(1) Osoba odpovědná za správu domu vede seznam vlastníků jednotek a osob, kterým vlastník přenechal byt k užívání, v rozsahu stanoveném v § 1177.

(2) Požádá-li o to vlastník jednotky, sdělí mu osoba odpovědná za správu domu jméno a bydliště kteréhokoli vlastníka jednotky nebo osoby, které přenechal byt k užívání.

§ 1179
Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů, a pořizovat si z nich výpisy, opisy a kopie.

A §8 zákona o službách Zákon č. 67/2013 Sb.

Nahlížení do podkladů k vyúčtování a vypořádání námitek

(1) Do 30 dnů od doručení vyúčtování může příjemce služeb písemně požádat poskytovatele služeb, aby příjemci služeb doložil náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování podle tohoto zákona a aby umožnil příjemci služeb pořízení kopie podkladů. Této žádosti poskytovatel služeb vyhoví do 30 dnů od jejího doručení.

(2) Případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování předloží příjemce služeb poskytovateli služeb do 30 dnů od doručení vyúčtování, popřípadě doložení podkladů podle odstavce 1. Nepředloží-li příjemce služeb námitky v této lhůtě, platí, že se způsobem a obsahem vyúčtování souhlasí. Včas uplatněné námitky musí poskytovatel služeb vyřídit do 30 dnů od jejich předložení.

Ze zákona povinnost neplyne, ale žádný zákon nezakazuje obyčejnou lidskou slušnost.

P.S.

To, zda "Koupili družstevní byt, není jasné jestli ho koupili převodem do vlastnictví od družstva a nebo jako nový byt a nastěhovali se i s prarodiči a zůstali jako jako družstevníci, Ale to není podstatné." je podstatné, jak už jsem psal výše.

karol
hodnocení

@najemnik @vibe2
Bydlím s přítelem a s jeho prarodiči, kteří jsou vlastníci bytu. Takže s tímhle bohužel moc neuděláme.
Níže přikládám naše nynější zálohy, jedná se mi právě o to, že u tepla mi částka přijde šílená a u vody zase nízká,byla jsem zmatená, jak se to všechno počítá. Díky Vašim odpovědím už to začínám pomalu chápat. Ale i tak nevím jestli je to takhle v pohodě.
Přijdou Vám ty zálohy oukej? Tento systém záloh opravdu neznám tak nemám vůbec představu.
Díky
Poplatky za vodu a ohřev
organ

V tom teple mate i ohrev teple vody = OTUV) takze mi to prijde - ze to je starej NEZATEPLENEJ panelak s drahym teplem, mam pravdu? Co vokna, ty uz jsou plastovy? Asi ne.

Kolik je na rocnik vyuctovani vody? Vodne a stocne JEN 243 pro 4 lidi je dost malo a nejspise to je kalkulovano pro 2 osoby. Navit polozka TUV obsahuje jen studenou vodu pro TUV a ne jeji ohrev, ten je v te castce OhrevTUV.

Ale to nema na nic vliv, ze ty polozky za vodu jsou nelogicky rozvrstvene, na pisemnou zadost to majiteli upravi jak si rekne, u zaloh to je ale jedno, proste kazdy platite 1/4 zalohy a z pripadneho preplatku nebo nedoplatku se zase podelite 1/4.

muselo by se videt vyuctovani vody a spotreba vody, takto jen z predpisu nejde nez vycist, ze se jedna o drahy teplo a mozna vam uctuji 200% prumeru baraku z titulu IRTN.

Ps: karol ty jsi chlap a bydlis s pritelem u jeho prarodicu, chapu to spravne? Tak to jsi tam v roli zensky a tak ti asi neprislusi do toho stourat.

organ

pps: K tomu ročnímu vyúčtování služeb které nevím jestli už jste dostali, musíte mít ještě rozúčtování tepla. Pokud jste to dosud nedostali, bydlíte tam méně než rok, no tak jste si to měli vyžádat od předchozího družstevníka, ten má povinnost doložit všechny faktury a náklady za předchozí 3 roky a nebo tepelný štítek domu

karol
hodnocení

@organ
V prvé řadě jsem žena, jen mi tu neprošlo jméno Karolína tak proto Karol :D řešíme to spolu s přítelem, který nerad do těchto rubrik píše proto sem píšu já.
Ano máte pravdu, že je to starší panelák, okna jsou tu ale plastová.
Bohužel vyúčtování od bývalého majitele jsme nedostali, a bydlíme tady teprve čtvrt roku a proto to se ptám tady, zda je to podle ostatních oukej, protože jak jsem říkala již dříve s takovým systémem záloh jsem se nikdy nesetkala.
Nicméně díky za odpovědi. Nejspíše by teda bylo fajn navýšit tu vodu abychom nemuseli na konci roku doplácet šílenou částku.
organ

Kdyz jste si vyuctovani od majitele nevyzadali tak jste ho nedostali, to je jasne.

Po podpisu a pred zaplacenim, jste meli moznost toto narokovat :)

Jestlize jste na noze se spravcovou, tak nevim zda by vam dala kopii, abyste se podivala na naklady (spravne byste mela mit plnou moc prevodce).

A dejte si pozor na to kdo zaplati leden - kveten, protoze tohle SVJ/Druzstvo casto nechce resit a vse napise novemu vlastniku k uhrade.

Tak snad aspon mate potvrzeni bezdluznosti predchoziho / prevodce ...

hodnocení

0x

Členění položek máme jiné, ale ve finále to, co máte v předpisu není utržené od reality. Hlavní rozdíl je, že my máme pod TUV vodu včetně ohřevu a topné jen náklady na vytápění. U vás je ohřev TUV v jedné položce s topným.

Ono hodně záleží na tom, jak je dům zateplený, čím se topí atd. Taky samozřejmě hraje roli počet osob, jejich zvyky a režim (někdo je zimomřivý, někdo topí na 20 stupňů a je mu vedro, prarodiče mají nižší pohybovou aktivitu a jsou celý den doma, někdo vaří, někdo ne atd atd. Taky neuvádíte podlahovou plochu.

Přikládám naše zálohy, 3+1, cca 80 m2 2 dospělí + 2 děti , vlastně čerstvě už 3 dospělí a 1 pubertačka.

V zálohách nemám příspěvek na správu a fond oprav. To z toho důvodu, že byt je družstevní a tak má jiné členění záloh (máme to skryté pod položkou nájem)

Jo a jsou to zálohy. Předpoklad je, že při konstantní spotřebě a cenách budeme doplácet cca 500 Kč / měs.

Poplatky za vodu a ohřev #2
organ

Záleží na spoustě parametrů, může to být za TOPENI A OTUV bud 3 stovky (v malym zateplenym dobre rozpocitanym) až 15.000 (velký nezateplený s drahym zdrojem tepla, třeba plynová kotelna nebo elektrokotel nebo drahá městská plynárna A veliký objem teplé vody, 4 lidi každý den plná vana) měsíčně.

A ano, viděl jsem i ty 3 stovky i těch 15 000, bavíme se o společné přípravě tepla a teplé vody, tedy bytové domy a paneláky

Není podstatná předepsaná záloha, Ale pak výsledné vyúčtování spotřeby. Z toho je nejlépe spočíst 1/12 a máte reálné náklady na bydlení za rok

karol
hodnocení

@amper Mockrát díky za odpověď.
Dům zateplený není, jsou zde ale plastová okna, správcová domu říkala, že se zde topí plynem a výměra bytu je cca 90m2 - 4+1.
Prarodiče jsou hrozně spořiví, ostatně jako většina důchodců mi přijde. A já s přítelem jsme většinu dne v práci, takže taky v podstatě máme spotřebu minimální.
Uvidíme jak to tady bude v zimě s tím topením, ale myslím že to zase tak hrozné nebude.

Není zač. Abych to za sebe uzavřel, s vyššími náklady na teplo v nezatepleném objektu počítat musíte, zvednout si zálohy za vodu (teplou i studenou) by bylo moudré.

organ

Ja bych si teda nic nezvedal a penize si daval bokem na sporici ucet na pripadny doplatek.

Podivat se na vodomer a vynasobit mesicni spotrebu vody prumernou cenou vody v obci a tedy odhadnout celkem presne rocni naklad jeste zvladnu, "sporeni do zaloh" je nemoudre.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]