Dobrý den, po celé délce těsnění přelepit (po odmaštění) kvalitní izolepou a pořádně přitlačit. Zdravím! doplněno 13.08.24 19:10: Nechci zpochybnit další rady, ale nanášet lepidlo na tu gumovou hranu těsnění a doufat, že to vydrží delší čas, mně přijde zbytečně optimistické.
Mám úplně stejný problém a troufnul bych si říct, od čeho to je - při otevírání dveří někdo nebere za madlo, ale strká prsty do mezery a "páčí" zrovna v místech, kde je to prasklé. Slepil jsem průhlednou páskou "práskačkou" a funguje to. Hříšníky je třeba vystopovat a lidsky a s porozuměním jim domluvit rákoskou.
Bingo. Jdu si dát za roh přes hubu. Díra je přesně v místě, kde beru už 20 let za dveře. Akorát co s tím, že, když někdo vymyslel madlo tak nízko, že se k němu musím hrbit. Druhý problém je, že prasklo i těsnění u mrazáku a to směrem shora, kde nemám šanci to rozumně uchopit.
To je tím, že mrazák otevíráte za madlo v horní části a po delší době. Těsnění má čas přilnout. Vezmete za madlo, dveře se pochopitelně kříží a jako první se odlepuje těsnění tam, kde taháte. Jenže ještě drží v ploše a zároveň je natahováno podtlakem, který při otevírání mrazáku vzniká větší, než u ledničky. Po "odlepení" části těsnění v místě ruky už pomine podtlak a protaženě těsnění se odlepuje po obvodu postupně tak, jako když si třeba strháváte náplast. Podívejte se na foto lednice ze sb. dvora. Dveře ledničky jsou slepené, ale někdo si nedal říct a prsty ji shrnoval. Mrazák má prasklé těsnění v místě madla, za které se u mrazáku obvykle tahá, jelikož jde lépe "do ruky". Pokud se toho chcete vyvarovat, tahejte za dveře v dolním nebo horním rohu.
Líbí se mi i odea otočit zavírání pro menší namáhání exponovaných míst. Nešlo by místo otočení zavírání otočit to samotné těsnění? Prostě sundat, otočit a nasadit zpět?
Lepil jsem silikonem, vydrželo to tak rok. Idea otočit těsnění mi přijde zajímavá, ale u naší lednice je těsnění nacpané v drážce. Při vyndavání by pravděpodobně prasklo úplně. Přehodit panty, tak si zlámu ruce a způsobím otřes mozku (lednici máme léta stejně blbě, takže by člověk musel obejít lednici z druhé strany. Na trhu existují "univerzální" těsnění, stojí cca půlku co originál, vyzkoušeno nemám.
Dle mého názoru zavolat servis a těsnění vyměnit. Dávali jsme loni, cena je vysoká, ale dle servisáka je lednice ještě dobrá, rozhodovali jsme se, zda se už nevyplatí koupit novou.
Stará lednice byla za 9000. Nová mě, s prodlouženou zárukou, dovozem a výnosem přišla téměř na 22 tisíc. Výměna těsnění by mě stála 4000 a je otázka, jestli by bylo po problému - přes den teď v těch vedrech jela lednice 50 minut z hodiny... Jinak má naběháno 20 let.
Tak jsem psychicky nevydržel a koupil novou. Starou věnujeme příbuzenstvu, všechno je lepší, než předrevoluční Minsk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.