Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynová trubka ve fasádě

Od: rewq odpovědí: 10 změna:

Ahoj,

mám na fasádě domu plynovou trubku. Chtěl bych tu zed zateplit. Takže dotaz. Smí se zakrýt ta trubka do fasády - polystyrenem?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já jsem jí normálně zakryl polyšem, vyřízl jsem do desek drážku, zapěnil.. Ale plynař mi sdělil, že tak je to špatně, páč ten prostor musí být odvětráván. Takže jsem měl udělat dutinu a nechat tam proudit vzduch, přesněji aby se tam nehromadil případný únik plynu a mohl přirozeně odejít.

Žádný pruh tam samozřejmě nemám. Trubka není vidět.

Záleží, zdali máte středotlak, nebo nízkotlak.

Dutý prostor není specifikován v ČSN EN 1775 ani TPG 704 01

To isté vravel aj mne plynár,priestor by mal byť odvetraný.

hodnocení

0x
Ano, trubku dobre natrete barvou a dejte pod polystyren. Pokud by se trubka zahazovala hrubou maltou, tak je treba nejaka izolacni vrstva-filc, mirelon apod. Jen pozor pri kotveni polystyrenu, at nejste v trubce.

dedeg
hodnocení

0x

ideálně když uděláte na fasádě žlutý pruh, aby bylo jasné že zrovna tam vede trubka

b

Pokud má problém s revizák em, tak tam musí udělat nějaký jakože větrání.

Žlutý pruh bude čistě pro jeho účely, aby do toho někdo nezavrtal

hodnocení

0x

Co je to za trubka? Za plynoměrem nebo před plynoměrem (ve směru proudění ...)?

Před plynoměrem je to plynová přípojka ...

Za plynoměrem nebo před plynoměrem

jaký je v tom rozdíl v polystyrenu?

Polystyren nepolystyren - rozdíl je v tom, že na přípojku koukají plynaři jinak než na váš rozvod v domě. Je to podobné jako u přípojky elektro - taky patří rozvodným závodům. Plynaři provádějí "údržbu"a chtějí za to 145,- Kč ročně.

U každé plynovodní přípojky ukládá zákon č. 458/2000 Sb. povinnost jejímu vlastníkovi zajistit její údržbu a bezpečný provoz, a to prostřednictvím odborně způsobilé firmy. Takovou firmou je i společnost GasNet Služby, s.r.o.

Pokud při prodeji nemovitosti prodáváte i plynovodní přípojku, je potřeba zrušit Smlouvu o zajištění provozu a údržby plynovodní přípojky a předat informaci o novém vlastníkovi, se kterým bude uzavřena nová Smlouva.

Plynovodní přípojka je úsek potrubí, který začíná odbočením z uličního plynovodu a končí před hlavním uzávěrem plynu (na hranici pozemku či objektu). Vlastník plynovodní přípojky má povinnost zajistit její bezpečný provoz, a to prostřednictvím odborně způsobilé firmy.

GasNet odkupuje samostatně budované efektivní přípojky jako podporu připojování zákazníků, nicméně na odkup plynovodních přípojek není právní nárok. Proč prodat plynovodní přípojku?

V první řadě je to získání finančních prostředků, které pomohou z části pokrýt vaše náklady na stavbu plynovodní přípojky. Další výhodou může být převod zajištění provozu a údržby na GasNet jako nového vlastníka.

https://www.gasnet.cz/pripojeni-k-plynu/majetkove-vztahy-k-plynarenskemu-zarizeni/provoz-plynovodu

Já jsem se domníval, že tazateli jde o plynové potrubí na fasádě, nikoliv o přípojku plynu.

Ale to nevíme.

Proto jsem položil upřesňující dotaz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]