Nejste přihlášen/a.
zdravím, minulý rok mi měnily špaletová okna za plastová. tepelně je to samozřejmě lepší, zvukově ale katastrofa. ložnici mám do ulice a celý rok spím při zavřeném okně a stejně je vše slyšet. Okna jsou zvukově standard, 33db ale zvukové vlny jdou na 99% kolem rámu.
zvenčí - viz. foto je taková ta nafukovací pěnová páska. kolem obvodu okna je pak montážní pěna - klasika. Tím ale podle odborníka na akustiku akustická vlna prolétne jako nic a vstoupí mi do místnosti. Chce to těžký materiál, o který se vlna roztřšítí.
pásku z venku vydloubu a otázka je, čím spáru vyplnit? myslel jsem, že vyplním těžkou hmotou. maltou, stavebním lepidlem nebo tak. ale podle odborníka je to prý špatně, okno trochu pracuje a vznikly by praskliny. a i mikroprasklina prý dělá zvukově divy. takže potřebuji něco, na bázi tmelu, co nepraskne.
napadá vás něco, aby to mělo vysokou hustotu - aby to bylo těžké ale zároveň pružné?
ano pásk, to i píšu, že ji vydoubu a tak vznikne spára, kterou potřebuju zadělat - co nejztěžším materiálem
zateplení nic neřeší, polystyren akustickou vlnu absolutně nezastaví
Chcete říci, že XPS 2-3cm Vám nepomůžou s odhlučněním, a pár milimetrů tmelu ano? Tak dejte čedičovou vatu na špaletu.
je to Vekra, instalace minulý rok. 3sklo samozřejmě, 33db je v dnešní době podle mě standardní hodnota
Takřka jistě odstranění komprimační pásky a nahrazení čímkoliv ničemu nepomůže
já věřím, že ano. komprimační páska se nafoukla do tlouštky půl až centimetr. taková je mezera mezi rámem okna a ostěním. za páskou je jen stavební pěna - nic z toho zvukově neizoluje.
Riesite to nespravnym sposobom, ziadne "tazke" hmoty v takej malej skare zmysel nemaju, vas problem je v samotnom okne (je spravne nastaveny pritlak?) a skle (obycajne dvojsklo). Chcete povedat, ze stare okna boli po obvode lepsie zapracovane a nemali tam strbinu? V kazdom byte, kde mali problem s hlukom, pomohla vymena okien za specialne proti hluku, ale ziadne specialne montazne technologie po obvode sa nepouzivali. Dolezite je dozriet na firmu, aby to urobili poriadne a podla navodu vyrobcu.
Expanzní pásky mají mizerné akustické vlastnosti, ono se tomu nelze divit, když ze 2 mm nabobtnají na 10.
Vyrábí se akustická PU pěna určená na tyto účely, zjistěte si podrobnosti.
Pracným, ale nejspíš funkčním řešením by bylo nastrkání minerální vaty do škvíry a zatmelení pružným tmelem/lepidlem.
Zmíněné medvědí hovno (butylenový tmel) by nejspíš mělo útlum velmi dobrý, ale pracnost bude také velká.
Ještě bych ověřil, jestli okno dobře doléhá v rámu, stačí malá škvírka a hluk jde dovnitř.
okno mám spodní 2/3 napevno, oteviratelná je jen horní třetina. a i když tu horní třetinu zavřu nadoraz (okno doléhá), a projede auto (pravda, jse hned u ulice a je to 2m), mám pocit, že jsem okno zapomněl zavřít
to je pravda s tím medvědím hovnem. to myslíte proto, že není v kartuši a nedá se dát do pistole nebo celkově, že se s tím špatně pracuje
Několik otázek.
1) Píšete, že okno doléha dobře. Máte nějak vyzkoušeno? Tenký papír přivřít do těsnění a nesmí jít volně vytáhnout.
2) Jak máte zapravenou špaletu v interiéru?
3) Byl jste u montáže oken? Víte že je rám na 100% dobře zapěněn kolem dokola? Nevytáhnuli potom podkladní klínky zpod podkladního profilu a nenechali díry ven?
4) Vnitřní parapet je usazený dobře?
Já když mi montovali plastová okna a byly jen zapěněné v hrubých stavebních otvorech tak vevnitř bylo ticho jak v kostele.
vybíral jsem ze 3 nabídek a nakonec jsou to okna Vekra
ano, špaletáky oteviratelné dovnitř. proč se ptáte?
ad foto - 2 stavební fotky kde je vidět polystyren jsou ložnice - dělal jsem v té mistnosti i komplet vnitřní omítky. jedna je pak po hotovém stavu.
další tři fotky - je stav kuchyn, kde už vnitřní ostění jen zbývá zahodit. (polystyren už k tomu teda nepoužiju)
Pár postřehů z fotek:
Je tam obrovská mezera mezi rámem a zdivem vyplněná pěnou.
Chápu proč tam je, respektovali jste rozměr hotové venkovní špalety, ale standardně se nechává tak 1cm mezi rámem a stavebním otvorem.
Pěna sama o sobě je špatný zvukový izolant.
Vnitřní špalety z obyčejného EPS70 (to teď tipuji, že je to obyčejný fasádní) jsou blbost, používá se extrudovaný tvrdší XPS.
Polystyren obecně je snad nejhorší akustický izolant.
noitami.cz/...
Mimochodem co je to za prasárnu na obrázku 3340468_2o.jpg nahoře? tam je té pěny znad 20cm na výšku!
Také chybí difuzní páska jako ochrana před vlhkostí, to ale na neprozvučnost nemá vliv.
Správně mělo být stavební otvor dozdít, doházet na požadovaný rozměr +1cm od rámu okna a až pak osazovat okna.
Toto měla firma co Vám okna instalovala požadovat! Né to plácnout do takové díry.
Za mě vnitřní špalety co máte hotové vybourat, seříznout pěnu zároveň s rámem, dozdít a doházet špaletu.
Nevím jakou máte skladbu omítek, ale chtělo by to APU lištu ať to u okna pak nepraská a až pak omítku.
To samé by to chtělo (pokud to chcete co nejlépe zvukově izolující) udělat i s venkovními špaletymi.
Dle mého názoru postupujete špatně, musíte uplatnit písemnou reklamaci z vadného plnění...
Je to nejspíš špatně zaplněné zapěněné a jsou tam takzvaně Fuky, šetřili pěnou
Na to oni vám řeknou, že jste si měl zapravit zednický, takže jakmile bych to měl písemně tak bych upozornil, Že následně školy půjdou za nimi...
Přece ty kompresní pásky nemůžete nechat čouhat ven vždyť to zdegraduje... A podívat se, jestli je to řádně zaplněné, tak to zvládne i průměrný zedník
Stavebni vyplne musi splnovat nejake CSN. Podat namitky dodavateli je to prvni co se ma udelat. V loznici lze pouzit protihlukove sklo anebo alespon ruznou tloustku skel (coz je nejspis to same jen vyrazne levnejsi).
Pokud vam tam prochazi zretelny zvuk, tak asi musi byt nekde fuka, at jiz mezi kridly/ramem, nebo mezi ostenim a ramem okna anebo je te vyplne velmi malo.
Jde o to, co si objednatel domluvil za montáž. Páč často se volí levnější varianta, "já si to zapravím".
Páč dle ČSN musí být parotěsné a paropropustné pásky na rámu okna.
jenyku, díky za info, ale všiml jsem si toho. Nevíme, co si tazatel nechal ve smlouvě "udělat" se spárou.
Milane, ono to je už začátku celý špatně. Ale největší problém je, že se okna plácla do vybouraný díry po špaleťákách. Ta díra se měla po vybourání starých oken dozdít, nejlépe i omítnout špalety a teprve potom dávat nový okna. Teď se to lepí jako vlašťovka hnízdo a nikdy to nebude tak, jak to má být.
přijde mi z fotek, že to také není fouklé nízkoexpanzní pěnou, ale tou normální
mně oknaři řekli, že jim stačí hrubé cihly na špaletách, mě to překvapilo, jeden otvor jsem měl už připravený s nahozenýma špaletama a přímo řekl, že to že jsem to čistě bylo zbytečné... pak věřte odborníkům...
každopádně pásky o kterých píšete asi nejdou lepit na hrbolatý podklad, ne? myslím třeba brizolit, na to asi nechytnou
Chlapci, co Čech, to řemeslník a odborník.
Při zasazení nového okna je důležité ukotvit a připevnit. Poté se vyplní spára pěnou, nebo podobným materiálem. Poté se začistí a provedou se omítky a štuk, výmalba. Takže oknu je jedno, zdali je rovina mezi oknem a stěnou.
Paropásky je třeba dávat, když se najdu dobré zdůvodnění. Pásky se přilepí k onu a ke zdivu se přiloží, zafixují a zapraví lepidlem, či maltou. Prioritně jde o ochranu spáry před vlhkostí.
kompresní pásku lze dát tam, kde je rovné a dobře přirpavené ostění, jinak se to montuje různými šrouby nebo turbo-šrouby podle složení zdi...
protože jsem ta okna montoval jako všichni z vás , jsem odborníkem a vím, že se mezi rám okna a ostění tedy myslím zeď lepí TĚSNÍCÍ PAROPROPUSTNÁ PÁSKA, která se jednou stranou (samolepící) lepí na rám okna a druhá se zadělává do omítky resp. do lepidla, na 1 straně je chlupatá, případně má páska okraj s navařeným pruihem perlinky...jsou také speciální relativně drahá lepidla v kartuších kterými lze některé typy těsnícícj pásek lepit.
pak můžete z druhé strany mezeru mezi rámem okna a zdí klidně zapěnit vhodnou pěnou které se zastaví právě u té pásky...
APU lišta je nutností, jinak bude jakákoliv omítka kolem rámů praskat
těsnící pasku lze nalepit i dodatečně, tak aby byla alespon 1cm široký pruh přilepen k rámu okna aby to vůbec drželo, jedno okno jsem takto dodělával po prasatech z firma a pásku jsme nalepil tak že jsem následně APU lištu musel lepit na tuto pásku kerou jsem dal na hranu rámu...a věřte nevěřte drží to i po 10 letech
nepřiložil/neodkázal byste nějaké o brázky?
pokud píšete o APU liště, myslíte stranu okna vnější nebo vnitřní, slyšel jsem, že dnes se lepší APU lišta u zevnitř
z jaké strany se lepí ta TĚSNÍCÍ PAROPROPUSTNÁ PÁSKA?
děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.