Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost

Od: honzak odpovědí: 48 změna:

zdravím, minulý rok mi měnily špaletová okna za plastová. tepelně je to samozřejmě lepší, zvukově ale katastrofa. ložnici mám do ulice a celý rok spím při zavřeném okně a stejně je vše slyšet. Okna jsou zvukově standard, 33db ale zvukové vlny jdou na 99% kolem rámu.

zvenčí - viz. foto je taková ta nafukovací pěnová páska. kolem obvodu okna je pak montážní pěna - klasika. Tím ale podle odborníka na akustiku akustická vlna prolétne jako nic a vstoupí mi do místnosti. Chce to těžký materiál, o který se vlna roztřšítí.

pásku z venku vydloubu a otázka je, čím spáru vyplnit? myslel jsem, že vyplním těžkou hmotou. maltou, stavebním lepidlem nebo tak. ale podle odborníka je to prý špatně, okno trochu pracuje a vznikly by praskliny. a i mikroprasklina prý dělá zvukově divy. takže potřebuji něco, na bázi tmelu, co nepraskne.

napadá vás něco, aby to mělo vysokou hustotu - aby to bylo těžké ale zároveň pružné?

Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost
Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost #2

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

el
hodnocení

1x
Já bych to doťesnil pěnou, dal APU listy zatáhl do lepidla a novou omítku na špalety, to samé z vnitřní strany.
Měnil jsem taky špaletová okna za plastová s trojskly a rozdíl byl sakra znát, dokola jsem dával pouze pěnu. A pak postup viz. výše (ale zatepleno). Při úplně dovřených oknech projíždějící auta skoro neslyším ( cesta je cca 8 metrů před domem )
honzak
hodnocení

ja naopak právě slyším vše, proto to řeším.

okno mám spodní 2/3 napevno, oteviratelná je jen horní třetina. a i když tu horní třetinu zavřu nadoraz (okno doléhá), a projede auto (pravda, jse hned u ulice a je to 2m), mám pocit, že jsem okno zapomněl zavřít

re4zon
hodnocení

0x
Urcite je to pena? Vypada to spis jako kompresni paska, coz je spravne reseni, ale akusticky asi fakt spatne. Pomohlo by spaletu zateplit.
honzak
hodnocení

ano pásk, to i píšu, že ji vydoubu a tak vznikne spára, kterou potřebuju zadělat - co nejztěžším materiálem

zateplení nic neřeší, polystyren akustickou vlnu absolutně nezastaví

re4zon
Vzhledem k tomu, ze jsem presne tohle resil, tak neverim, ze je problem v materialu ve spare. Fuka pod parapetem, tahlo tam a bylo vsechno slyset, proste tam byla dira az ven, okna plastova stara 25 let nebo kolik. Zafouknuto penou a hluk i pruvan byl zcela pryc. Takze bych hadal, ze tu sparu mas spatne vyplnenou, nebo okna stoji vylozene za prd. A jestli myslis, ze zatepleni spalety nic neresi, tak se zajdi podivat a zaposlouchat do nejake novostavby. Nikde se nic neplaca zadnym tezky tmelem, ale nalepi se eps/xps, pretahne lepidlem a hotovo.

jp
hodnocení

0x

Odborník poradil co nedat a neporadil co tam dát? Já odborník nejsem, ale snad tam dát stavební tmel. Když si vyhledáte na netu, najdete spoustu druhů a určitě najdete ten co bude vyhovovat na spáry.

hodnocení

0x

Chcete říci, že XPS 2-3cm Vám nepomůžou s odhlučněním, a pár milimetrů tmelu ano? Tak dejte čedičovou vatu na špaletu.

honzak
hodnocení

nebude to pár milimetrů tmelu. komprimační páska je široká myslím 1,5 - 2cm. když ji po celém obvodu okna vyloupu, vznikne mi mezera hluboká oněch 1,5-2cm a široká půl až centimetr (což je vidět na fotkách - tak je široká mezera mezi rámem okna a ostěním¨;)

km
hodnocení

0x
Zajimave. Prave jsem vymenil dvojskla v plastu za trojskla v plastu a zvukove to je skvele. A to je kolem zatim pouze pena a nic neni zapraveno. Ani spalety nejsou omitle. Moc se mi tomu co pisete nechce verit...

hodnocení

0x
To je taky nápad měnit špaleťáky za plastový okna pravděpodobně levnější okna, dvojsklo.
33dB není vůbec žádná sláva, to je jeden z nejhoršíš útlumů.
Takřka jistě odstranění komprimační pásky a nahrazení čímkoliv ničemu nepomůže.
Do ložnice sis měl nechat udělat akustický trojsklo, tedy každý sklo jinak silný.
Teď by asi trochu pomohla výměna skla za něco lepšího.
Ale nejlépe výměna celého okna.
honzak
hodnocení

je to Vekra, instalace minulý rok. 3sklo samozřejmě, 33db je v dnešní době podle mě standardní hodnota

Takřka jistě odstranění komprimační pásky a nahrazení čímkoliv ničemu nepomůže

já věřím, že ano. komprimační páska se nafoukla do tlouštky půl až centimetr. taková je mezera mezi rámem okna a ostěním. za páskou je jen stavební pěna - nic z toho zvukově neizoluje.

a čím nahradit stará, netěsná špaletová okna?

33 dB je v současné době podprůměr. Běžný trojskla mají 35 - 42 dB.
Milane, asi mám profesionální deformaci, ale za špaleťáky nejlépe zase špaleťáky, venkovní křídla s dvojsklem. Nebo dřevěné eurookna.

jenyk, souhlas, ale ta cena...

Milane uznávám. Proti normálním oknům jsou špaleťáky několikanásobně dražší.

hodnocení

0x

Riesite to nespravnym sposobom, ziadne "tazke" hmoty v takej malej skare zmysel nemaju, vas problem je v samotnom okne (je spravne nastaveny pritlak?) a skle (obycajne dvojsklo). Chcete povedat, ze stare okna boli po obvode lepsie zapracovane a nemali tam strbinu? V kazdom byte, kde mali problem s hlukom, pomohla vymena okien za specialne proti hluku, ale ziadne specialne montazne technologie po obvode sa nepouzivali. Dolezite je dozriet na firmu, aby to urobili poriadne a podla navodu vyrobcu.

hodnocení

0x

Co třeba Medvědí hov..? barvylakyjanu.cz/...

hodnocení

0x

Expanzní pásky mají mizerné akustické vlastnosti, ono se tomu nelze divit, když ze 2 mm nabobtnají na 10.
Vyrábí se akustická PU pěna určená na tyto účely, zjistěte si podrobnosti.
Pracným, ale nejspíš funkčním řešením by bylo nastrkání minerální vaty do škvíry a zatmelení pružným tmelem/lepidlem.
Zmíněné medvědí hovno (butylenový tmel) by nejspíš mělo útlum velmi dobrý, ale pracnost bude také velká.
Ještě bych ověřil, jestli okno dobře doléhá v rámu, stačí malá škvírka a hluk jde dovnitř.

honzak
hodnocení

okno mám spodní 2/3 napevno, oteviratelná je jen horní třetina. a i když tu horní třetinu zavřu nadoraz (okno doléhá), a projede auto (pravda, jse hned u ulice a je to 2m), mám pocit, že jsem okno zapomněl zavřít

to je pravda s tím medvědím hovnem. to myslíte proto, že není v kartuši a nedá se dát do pistole nebo celkově, že se s tím špatně pracuje

V kartuši je také k dostání: nonstopstavebniny.cz/...

hodnocení

0x

Několik otázek.
1) Píšete, že okno doléha dobře. Máte nějak vyzkoušeno? Tenký papír přivřít do těsnění a nesmí jít volně vytáhnout.
2) Jak máte zapravenou špaletu v interiéru?
3) Byl jste u montáže oken? Víte že je rám na 100% dobře zapěněn kolem dokola? Nevytáhnuli potom podkladní klínky zpod podkladního profilu a nenechali díry ven?
4) Vnitřní parapet je usazený dobře?

Já když mi montovali plastová okna a byly jen zapěněné v hrubých stavebních otvorech tak vevnitř bylo ticho jak v kostele.

honzak
Toto je sice okno v kuchyni - jeste zavnitr nezahozene ale snad jako voditko postaci
Klinky tam snad zustaly
Vnitrni parapety v loznici jsou zapravene prave spatne co se tyce zvuku…oblozil jsem poystyrenem…ale to jsem v tu dobu nevedel
Na polystyrenu je jen perlinka a vstva stuku
Poslu v dalsim prispevku
Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost #3
Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost #4
Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost #5
honzak
Loznice - vnitrni spalety
Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost #6
Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost #7
Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost #8
Zeptám se na dvě zdánlivě nesouvisející věci.
Z kolika nabídek jsi vybíral, nebo jsi vlezl do prvního kvelbu kde se zaobírají okny a tam to objednal?
Co fasáda, je již hotová na čisto, nebo se ještě bude dělat?
Taktéž by nebylo od věci to nafotit nějak lépe aby většina fotky nebyla přepálená od okna.
Ještě mě napadla jedna věc, to byly špaleťáky otevírané dovnitr- dovnitř, že?
honzak
hodnocení

vybíral jsem ze 3 nabídek a nakonec jsou to okna Vekra

ano, špaletáky oteviratelné dovnitř. proč se ptáte?

honzak
hodnocení

ad foto - 2 stavební fotky kde je vidět polystyren jsou ložnice - dělal jsem v té mistnosti i komplet vnitřní omítky. jedna je pak po hotovém stavu.

další tři fotky - je stav kuchyn, kde už vnitřní ostění jen zbývá zahodit. (polystyren už k tomu teda nepoužiju)

Ptám se, protože po vybourání dovnitř otevíraných špaleťáků zbude vevnitř stejně jako u tebe nevzhledný roh. Máš tam daný polystyren a když ho nechceš dávat, tak buď si na to zvyknout a dívat se jak to kolem oken praská, nebo to dozdít cihlou. Taky se to dá po vybourání původních oken ubourat a mít tak širší okno.
Nahoře s tím budeš dělat co?
honzak
Jak jsem psal,loznice je hotova kuchyn musim dozdit a dozahodit
Čím vyplnit spáru kolem rámu okna - exterier - pružnost #9

Pár postřehů z fotek:

Je tam obrovská mezera mezi rámem a zdivem vyplněná pěnou.
Chápu proč tam je, respektovali jste rozměr hotové venkovní špalety, ale standardně se nechává tak 1cm mezi rámem a stavebním otvorem.
Pěna sama o sobě je špatný zvukový izolant.

Vnitřní špalety z obyčejného EPS70 (to teď tipuji, že je to obyčejný fasádní) jsou blbost, používá se extrudovaný tvrdší XPS.
Polystyren obecně je snad nejhorší akustický izolant.
noitami.cz/...

Mimochodem co je to za prasárnu na obrázku 3340468_2o.jpg nahoře? tam je té pěny znad 20cm na výšku!
Také chybí difuzní páska jako ochrana před vlhkostí, to ale na neprozvučnost nemá vliv.

Správně mělo být stavební otvor dozdít, doházet na požadovaný rozměr +1cm od rámu okna a až pak osazovat okna.
Toto měla firma co Vám okna instalovala požadovat! Né to plácnout do takové díry.

Za mě vnitřní špalety co máte hotové vybourat, seříznout pěnu zároveň s rámem, dozdít a doházet špaletu.
Nevím jakou máte skladbu omítek, ale chtělo by to APU lištu ať to u okna pak nepraská a až pak omítku.
To samé by to chtělo (pokud to chcete co nejlépe zvukově izolující) udělat i s venkovními špaletymi.

Klasika po vybourání špaleťáků otevíraných dovnitř - dovnitř a plácnutí nových oken.
Mělo by se to napřed buď dozdít a pak dávat okna, nebo ubourat a dávat okna.

chrochro
hodnocení

0x

Dle mého názoru postupujete špatně, musíte uplatnit písemnou reklamaci z vadného plnění...

Je to nejspíš špatně zaplněné zapěněné a jsou tam takzvaně Fuky, šetřili pěnou

Na to oni vám řeknou, že jste si měl zapravit zednický, takže jakmile bych to měl písemně tak bych upozornil, Že následně školy půjdou za nimi...

Přece ty kompresní pásky nemůžete nechat čouhat ven vždyť to zdegraduje... A podívat se, jestli je to řádně zaplněné, tak to zvládne i průměrný zedník

honzak
hodnocení

myslíte, že je to špatně zapěněné? kde vidíte fuky?

oo

Stavebni vyplne musi splnovat nejake CSN. Podat namitky dodavateli je to prvni co se ma udelat. V loznici lze pouzit protihlukove sklo anebo alespon ruznou tloustku skel (coz je nejspis to same jen vyrazne levnejsi).

Pokud vam tam prochazi zretelny zvuk, tak asi musi byt nekde fuka, at jiz mezi kridly/ramem, nebo mezi ostenim a ramem okna anebo je te vyplne velmi malo.

Jde o to, co si objednatel domluvil za montáž. Páč často se volí levnější varianta, "já si to zapravím".

Páč dle ČSN musí být parotěsné a paropropustné pásky na rámu okna.

Milane a pásky nejsou ani zevnitř, ani z venku.

jenyku, díky za info, ale všiml jsem si toho. Nevíme, co si tazatel nechal ve smlouvě "udělat" se spárou.

Milane, asi by byl trochu problém dát pásku nahoru nad okno, tak široký pásky nejsou. Jedině spojit dvě dohromady, jestli by to vůbec dalo.
Ale stejně si myslím, že zvuk jde dovnitř jinudy.

Pásky to nevyřeší, i když je 5a více cm široká.

Problém je jinde.

Milane, ono to je už začátku celý špatně. Ale největší problém je, že se okna plácla do vybouraný díry po špaleťákách. Ta díra se měla po vybourání starých oken dozdít, nejlépe i omítnout špalety a teprve potom dávat nový okna. Teď se to lepí jako vlašťovka hnízdo a nikdy to nebude tak, jak to má být.

km

přijde mi z fotek, že to také není fouklé nízkoexpanzní pěnou, ale tou normální

mně oknaři řekli, že jim stačí hrubé cihly na špaletách, mě to překvapilo, jeden otvor jsem měl už připravený s nahozenýma špaletama a přímo řekl, že to že jsem to čistě bylo zbytečné... :( pak věřte odborníkům...

každopádně pásky o kterých píšete asi nejdou lepit na hrbolatý podklad, ne? myslím třeba brizolit, na to asi nechytnou

Chlapci, co Čech, to řemeslník a odborník.

Při zasazení nového okna je důležité ukotvit a připevnit. Poté se vyplní spára pěnou, nebo podobným materiálem. Poté se začistí a provedou se omítky a štuk, výmalba. Takže oknu je jedno, zdali je rovina mezi oknem a stěnou.

Paropásky je třeba dávat, když se najdu dobré zdůvodnění. Pásky se přilepí k onu a ke zdivu se přiloží, zafixují a zapraví lepidlem, či maltou. Prioritně jde o ochranu spáry před vlhkostí.

paveldvorak
hodnocení

0x

kompresní pásku lze dát tam, kde je rovné a dobře přirpavené ostění, jinak se to montuje různými šrouby nebo turbo-šrouby podle složení zdi...

protože jsem ta okna montoval jako všichni z vás , jsem odborníkem a vím, že se mezi rám okna a ostění tedy myslím zeď lepí TĚSNÍCÍ PAROPROPUSTNÁ PÁSKA, která se jednou stranou (samolepící) lepí na rám okna a druhá se zadělává do omítky resp. do lepidla, na 1 straně je chlupatá, případně má páska okraj s navařeným pruihem perlinky...jsou také speciální relativně drahá lepidla v kartuších kterými lze některé typy těsnícícj pásek lepit.

pak můžete z druhé strany mezeru mezi rámem okna a zdí klidně zapěnit vhodnou pěnou které se zastaví právě u té pásky...

APU lišta je nutností, jinak bude jakákoliv omítka kolem rámů praskat

těsnící pasku lze nalepit i dodatečně, tak aby byla alespon 1cm široký pruh přilepen k rámu okna aby to vůbec drželo, jedno okno jsem takto dodělával po prasatech z firma a pásku jsme nalepil tak že jsem následně APU lištu musel lepit na tuto pásku kerou jsem dal na hranu rámu...a věřte nevěřte drží to i po 10 letech

km

nepřiložil/neodkázal byste nějaké o brázky?

pokud píšete o APU liště, myslíte stranu okna vnější nebo vnitřní, slyšel jsem, že dnes se lepší APU lišta u zevnitř

z jaké strany se lepí ta TĚSNÍCÍ PAROPROPUSTNÁ PÁSKA?

děkuji

el
Parotěsná z vnitřní strany paropropustné z vnější..
Ten kdo je má tak to má správně a problémy nemá, na druhou stranu neznám případ kdyby by někdo měl problém s tím že pásky neosadil.
Možná někdo kdo se v oboru pohybuje delší dobu a rozumí mu nám takový příklad uvede.

honzak
hodnocení

a jaká pěna se má teda používat při vypěňování rámu po usazení? nízkoexpanzní? mně tedy taky přijde, že použili tu klasickou

Nikoliv nízkoexpanzní, ale normální vyměňovací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma medvědí hovno

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]