Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malování-linka na zdi

Od: reddin odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

Jak se správně vytvoří "linka"při malování bytu?

Tedy nechaný bílý prostor na zdi kousek od stropu.

děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zcela jednoduše. Buď si koupíte provázek, který je smotaný v nádobce s barevnou křídou a nebo si namočíte provázek do barvy, kterou budete malovat. V každém rohu stěny, pod stropem si tužkou naměříte bod, přiložíte rukou namočený provázek, to stejné udělá váš pomocník v opačném rohu, napnete provázek a volnou rukou provázkem brnknete. Provázek se otiskne na stěnu a vy víte kde barvou malovat a kde ne. Takto to dělám já a mám to odkoukané od malíře.

dobrá finta, *palec*ale pro amatéra (myslim i sebe) dosti náročné na kordinaci pohybů a pod. Provázek pak musíte umévat a pod.

ola®

nemusíte umývat, stačí pořád jedna barva a není to vůbec těžké, stačí zkusit a věřím, že už nebudete malovat jinak. Viz: Ola*placni*

lidus*
hodnocení

1x

Tu samolepící pásku jsme zkusili jen jednou, při odlepování se trhala i malba, lepší je tenký provázek v sypké barvě, 2lidi každý na jeden konec, provázek napnout a brnknout.

frabos

S páskou jste asi špatně zacházeli, musí se odtrhnout za čerstva, nelepit celou plochou a netlačit na ni... ;)

xpj*

Tak to už teď také vím :(

A ještě mi přijde, že to pod ní zatéká, takže se to musí doopravit...

hodnocení

0x

jednoduše se nejprve namaluje strop a odhadem i něco málo ve výšce (pruhu) od stropu i na zeď .. . cca 10cm. Potom se koupí lepící páska pro malířské a natěračské účely, co ji mají v každém obchodě s malířskými barvami a potřebami, a ta se nalepí v příslušné požadované výšce od stropu. Páska je lepivá jen částečně, nesmí se na zdi ale nechat příliš dlouho aby k ní příliš nepřilnula (napsáno i v návodu). Po nalepení namalujete na zdi barvu (natónujete) částečně i přes tuto pásku a pak ji co nejdříve strhněte. A je to. Vznikne linie rozhraní barev, kde byla ta páska. ;) Alespoň já to tak doma aplikoval.

ola®

Ach jó! Páska by opravdu byla fajn, ale máme opravdu nové omítky a přece jenom je ten povrch trošilinku drsnější (jemný ostřejší písek¨;). Pásku jsme nalepili a velice opatrně tahem štětce zhora dolů jsme to přes ni přemalovali a ihned strhli. Nebylo to bohužel rovné, bylo to na některých místech mírně rozpité. A zase na starých omítkách to bohužel strhlo původní podklad. Vyhráli jsme si s tím opravdu dost a musím přiznat, že na radu malíře a zedníka jsme teď už napořád přešli na klasický starý systém s brnkačkou. Osvědčil se nám postup:

Než vybílíme strop, tak si brnkací šňůru protřepame v barvě(používáme originál zakoupenou brnkačku s červenou barvou). Pak odměříme v každém rohu od stropu 15 cm a brnkneme, tím si uděláme linku po celém obvodu. Pak jednoduše vybílíme strop i přesah mírně cca 1cm přes červenou linku. Zpravidla bílíme dvě vrvstvy naprosto stejně. Ta bílá nám částečně schová a překryje tu červenou linku, ale při stání na štaflích je mírně pořád vidět. Vymaluju barvou stěny až co nejblíže k té slabě prosvítající červené čáře. Pak vezmu dobrý - nový kvalitní placatý širší zárožák, který nepouští chlupy, opřu si ruku o zeď a tahy štětce (štětinama, né bokem!) po lince zleva do prava, jakoby každý tah povedu vodorovně a zakončím mírně směrem dolů. Tak zaze přiložím štětec a postupuji tak po celém obvodu.

Takto maluji už všude a o pásce nechci ani slyšet. Nebojte se že ruku neudržíte rovně na lince, opravdu to lze, já mám třesot, že bych mohla makovníky posypovat a stejně to udržím rovně.

slonbonjohn*
hodnocení

0x

A já to dělal kusem kartonu, šířka podle potřeby a posouvat v rohu podél stěny. Jsem velmi zručnej ...;)

ano, tohle lze aplikovat u rovného stropu nahoře, u paneláku z toho máte pak vlnovku.

marenka*

A co použít tu pásku, a její umístění si určit laserovou vodováhou? Ta se dá dneska koupit za 150 v diskontu.

xpj*

Jsem to udělal 80cm vodováhou (starý barák), místnost cca. 5x5m a nesešel jsem se o cca. 4mm :) Nepřišlo mi to úplně špatné, tak jsem to srovnal páskou :)

hodnocení

0x

My používáme obyčejnou lepicí pásku z papírnictví - žlutou, jde to s ní dobře a netrhá malbu a je v různých šířkácch.Horší problém je, když je křivý strop...

jabraka*
hodnocení

0x

Použití krycí pásky je jednoduché.Je jen potřeba dodržet jedno,podkladní nátěr musí být dokonale suchý.Je možno také místo malování pruhu pod stropem nalepit do koutu polystyrenovou okrasnou lištu.Mezery se zatmelí akryl tmelem a celek nakonec vybílí i se stropem.

JABRAKA

hop®
hodnocení

0x

Originál "brnkačka" s barevnou křídou je občas nepraktická, tuto křídu je občas problém přemalovat.

Stačí provázek, do hrsti suchou sádru a provázek protáhnout. Funguje to již léta...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]