Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Jak se správně vytvoří "linka"při malování bytu?
Tedy nechaný bílý prostor na zdi kousek od stropu.
děkuji.
Zcela jednoduše. Buď si koupíte provázek, který je smotaný v nádobce s barevnou křídou a nebo si namočíte provázek do barvy, kterou budete malovat. V každém rohu stěny, pod stropem si tužkou naměříte bod, přiložíte rukou namočený provázek, to stejné udělá váš pomocník v opačném rohu, napnete provázek a volnou rukou provázkem brnknete. Provázek se otiskne na stěnu a vy víte kde barvou malovat a kde ne. Takto to dělám já a mám to odkoukané od malíře.
dobrá finta, ale pro amatéra (myslim i sebe) dosti náročné na kordinaci pohybů a pod. Provázek pak musíte umévat a pod.
nemusíte umývat, stačí pořád jedna barva a není to vůbec těžké, stačí zkusit a věřím, že už nebudete malovat jinak. Viz: Ola
jednoduše se nejprve namaluje strop a odhadem i něco málo ve výšce (pruhu) od stropu i na zeď .. . cca 10cm. Potom se koupí lepící páska pro malířské a natěračské účely, co ji mají v každém obchodě s malířskými barvami a potřebami, a ta se nalepí v příslušné požadované výšce od stropu. Páska je lepivá jen částečně, nesmí se na zdi ale nechat příliš dlouho aby k ní příliš nepřilnula (napsáno i v návodu). Po nalepení namalujete na zdi barvu (natónujete) částečně i přes tuto pásku a pak ji co nejdříve strhněte. A je to. Vznikne linie rozhraní barev, kde byla ta páska. Alespoň já to tak doma aplikoval.
Ach jó! Páska by opravdu byla fajn, ale máme opravdu nové omítky a přece jenom je ten povrch trošilinku drsnější (jemný ostřejší písek¨. Pásku jsme nalepili a velice opatrně tahem štětce zhora dolů jsme to přes ni přemalovali a ihned strhli. Nebylo to bohužel rovné, bylo to na některých místech mírně rozpité. A zase na starých omítkách to bohužel strhlo původní podklad. Vyhráli jsme si s tím opravdu dost a musím přiznat, že na radu malíře a zedníka jsme teď už napořád přešli na klasický starý systém s brnkačkou. Osvědčil se nám postup:
Než vybílíme strop, tak si brnkací šňůru protřepame v barvě(používáme originál zakoupenou brnkačku s červenou barvou). Pak odměříme v každém rohu od stropu 15 cm a brnkneme, tím si uděláme linku po celém obvodu. Pak jednoduše vybílíme strop i přesah mírně cca 1cm přes červenou linku. Zpravidla bílíme dvě vrvstvy naprosto stejně. Ta bílá nám částečně schová a překryje tu červenou linku, ale při stání na štaflích je mírně pořád vidět. Vymaluju barvou stěny až co nejblíže k té slabě prosvítající červené čáře. Pak vezmu dobrý - nový kvalitní placatý širší zárožák, který nepouští chlupy, opřu si ruku o zeď a tahy štětce (štětinama, né bokem!) po lince zleva do prava, jakoby každý tah povedu vodorovně a zakončím mírně směrem dolů. Tak zaze přiložím štětec a postupuji tak po celém obvodu.
Takto maluji už všude a o pásce nechci ani slyšet. Nebojte se že ruku neudržíte rovně na lince, opravdu to lze, já mám třesot, že bych mohla makovníky posypovat a stejně to udržím rovně.
A já to dělal kusem kartonu, šířka podle potřeby a posouvat v rohu podél stěny. Jsem velmi zručnej ...
A co použít tu pásku, a její umístění si určit laserovou vodováhou? Ta se dá dneska koupit za 150 v diskontu.
Originál "brnkačka" s barevnou křídou je občas nepraktická, tuto křídu je občas problém přemalovat.
Stačí provázek, do hrsti suchou sádru a provázek protáhnout. Funguje to již léta...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.