Zdravim, Chci si stavět dřevnik 3x1m a na zemnich vrutech typu U a premyslim zda zvolit haranoly 70x70mm nebo 100x100mm. Vyska cca 2,2m Stačí 70mm? Mam doma.oboje hranoly, ale v miste bydliste stoji 100mm patky o 100kc vic, coz se mi zbytecne nechce platit, pokud to vylozene neni potreba. Dekuji
100 lepší, 70 stačí.. není problém dát 100 na 70 patku. Pokut vruty ponesou nejen drevnik ale i váhu dřeva, tak pozor aby v měkčí hline nezajizdely do zeme. 3x1m bych rozdělil na 3 fochy.
Dobrý den, já bych zbytečně nešetřil a zvolil hranoly 100 mm x 100 mm + k tomu ty odpovídající patky/zemní vruty - dřevník člověk nestaví často a měl by chtít, aby vydržel co nejdéle a bez oprav. Zdravím! doplněno 09.08.24 12:11: drevnik - pokud budete dřevník budovat v oblasti, kde můžete v zimě očekávat silné sněžení, tak počítejte s velkou váhou mokrého sněhu na střeše stavby. Byla by škoda, aby slabší trámky povolily (šetřit se někdy nevyplatí).
Patky 70mm, hranol 100mm. V místě styku dřeva a vrutu zeslabíte na rozměr 70mm. Nebo dáte pod hranol 100mm kousek hranolu 70mm. Nebo odříznete jednu stranu "U" a pak se tam vejde větší hranol. Nebo dáte hranol 70mm a on to taky vyrží.
Řekl bych, ze je rozhodující, kde se nacházíte... pokud v oblasti, kde může napadnout za jedno sněžení 20 a více těžkého mokrého sněhu a nejste schopen to ihned odhazovat... A jakou plánujete střechu?
Jak známo, dříví nastojato a ženská naležato vydrží nejvíc. Takže když to bude dobře zavětrovaný, štajfy 7x7 to unesou i když najednou napadne třičtvrtě či celý metr mokrýho sněhu. Nejlépe osm kousků ať to je dobře rozdělený.
asd1
Dělal jsem provizorní dřevník, stojky 2m od sebe, střecha z plechu 3m široká 1,5m dlouhá, sklon 20cm - jen na dvou latích a 3/4 metru mokrýho sněhu to v pohodě uneslo.
8 stojek 70mm (tři fochy) a na tom "cokoliv" v pohodě vydrží..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.