Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stropu a jaká lambda

Od: karel123 odpovědí: 20 změna:

Zdravím. Dělám místo starého chléva výměnek a mám tam na stropu dřevěné trámy o výšce 30cm a mezi ně chci dát 30cm minerálni vaty jako izolaci Na trámech bude jen dřevěný záklop z prken. Akorát přemýšlím jak velkou lambdu izolace vybrat? Jak velký rozdíl je mezi lambdou 0,039 a třeba 0,032? Jedná se o plochu cca 5x11metrů. K.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

0x

Lambda není až tak duležitá . Spíše bych tam dal pak křížem střešní lat (6cm) a vatu. To bude mít násobně větší vliv . Pokuď se v zimě podíváte na střechy , tak jsou tam často vyrýsované trámy (roztátá jinovatka) . Myslím že dřevo má cca pětinásobnou vodivost oproti vatě .

hodnocení

0x
30cm i sebelepší vaty je málo. Pur pěna je nejlepší.

Minerální cata je nehořlavá.

PUR pěna je hořlavá

---

Minerální izolace vs. stříkané PUR pěny

https://www.avmi.cz/srovnani-vata-a-pur-pena

Nosná konstrukce je taky hořlavá...

Pokud je nosná konstrukce hořlavá, je nutno ji chránit před požárem.

V každém případě čím méně hořlavého materiálu na střeše máte, tím lépe. Proč si zavlékat do domu potenciální nebezpečí?

Proto se začaly dělat polospalné stropy.
V požárních předpisech je minimální odolnost desítky minut a to splní třeba sádrokarton ze strany interiéru.

Polospalné ... co tím nyslíte?

Ve skutečnosti jde o požární odolnost celé konstrukce, ne jen jedné z vrstev. Takže ano, může být i PUR pěna, ale v kombinaci s ostatními materiály (třeba požárně odolný sádrokarton) tak, aby celek měl projektem požadovanou požární odolnost.

hodnocení

0x

Pokud dáte izolaci jen mezi trámy, vytvoříte si tepelný most. Musíte dát izolaci i přes trámy, nebo pod trámy. Co se týká lambdy, čím menší hodnota, tím lepší vata. Ale taky dražší. Když je místo, je lepší dát vyšší lambdu, za méně peněz. To si musíte spočítat, co Vám více vyhovuje.

karel123
hodnocení

Mám to teď tak jak je na fotce a nechce už se mi to vytrhávat ven. jsou tam snad 20cm hřebíky. Nad stropem bude jen pochozí půda a střecha

Zateplení stropu a jaká lambda

Z jedné fotky se těžko řeší detaily, jen z profesní nemoci se dívám v zimě na stěchy. Zvláště na začátku, kdy je jinovatka slabý poprašek a podobně.

To pak vidíte "pruhované střechy."

Ve vašem případě bych položil na trámy EPS 100Z v síle 5-8cm, rozříznuté po délce, (Pruh 25cm, 16,6cm,) Pak teprve záklop z prken s mezírkou.

.

karel123
hodnocení

Co kdyby jsem dal vatu mezi rastr na sadrokarton a ty trámy? To by mohlo fungovat stejne jako kdybych je dal na tramy ne?

km
Bude to fungovat lepe, nez mezi tramy, nebude tam tepelny most co kazdy tram.

Karle, myslíte dát izolaci pod trámy a mezi? Ano, tak se to taky dělá

rajce.idnes.cz/...

karel123
ano, to jsem myslel. díval jsem se na nějaká videa a parozabrana se dava jen ze spodu na rastr a na parozabranu dam uz jen sadrokarton. je to tak?
a ze shora mezi trámy bude vata a na trámy už dam jen prkenný zaklop nebo je potřeba ještě něco dat mezi prkna a zaklop?

je potřeba ještě něco dat mezi prkna a zaklop****namalujte malý obrázek, abych to pochopil.

karel123
hodnocení

Myslel jsem to jestli se nahoru pod prkna a na trámy ještě dává nějaká folie? nebo už není potřeba, když je vespod daná parotěsná folie.

Zateplení stropu a jaká lambda #2

Snad jsem Vás pochopil. Na vatu dejte difuzní kontaktí fólii, zaklopíte to prkny s mezerou. Fólie ochrání vatu proti spadu a nečistotám, taky když Vám mezerou propadne pětikoruna do vaty, lehce jí najdete...:)

karel123
hodnocení

pochopil jste mě naprosto přesně. Takhle jsem to myslel. Děkuji všem za rady a pomoc.

karel123
hodnocení

difuzní kontaktni folie je co přesně?

Na nových střechách se dává pod tašky a pod kontralatě

rajce.idnes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]