Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Balkónová fotovoltaika

Od: zajda888® odpovědí: 29 změna:
Dobré ráno,
jak je to s montáží balk.FVE? Jak jsem se dočetl,do 800 kWp stačí oznamovací povinnost dodavateli,ten údajně vystaví novou smlouvu na případné přebytky. Ale ta FVE prý musí mít relé,které zabraňuje přetokům do veřejné sítě a při zjištění je to údajně výrazně sankcionováno.Tak to se mi nějak vzájemně rozporuje.
Musí se instalovat nový elektroměr? Obousměrný? A to už by se mě týkal asi ten nový chytrý,který by mi mohli na dálku vypnout když budou chtít...?
Při mé spotřebě by mi tohle řešení vyhovovalo víc než klasická FVE ale zatím se v tom ztrácím,poradí někdo?
Moc díky a hezký den

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Začal bych tím, že pokud se jedná o byt, tak balkon s největší pravděpodobností není váš, ale je společnou součástí domu a pokud tam chcete něco montovat, potřebujete souhlas společenství vlastníků.
hujer

A pak se takové zařízení dobře uzemňuje!

hodnocení

Rodinný dům

hodnocení

3x
Balkonovky jsou legální v Německu, tam stačí oznámení distributorovi. U nás musíte žádat ERU o licenci. Přetoky jsou možné jenom technické. Prodávat přebytky se u takové malé fotovoltaiky vúbec nevyplatí.
hodnocení

Nechci je prodávat ale nechci být sankcionován,že vzniknou a dostanou se do sítě.
V té lepší variantě budou přetoky počítané jako spotřeba. Hodně elektroměrů umí přetoky počítat a za každou kwh můžete dostat pokutu od distributora.
inst

Myslím že budeš potřebovat revizi, nebo se přestěhovat do Německa, tam to jeden Němec vyloboval, Že tam stačí jenom on-line ohlášení

hodnocení

0x
Nesmysl.. . Pokud udelate balkonovou fve jako ostrov, tak s dodavatelem ee nic neresite vcetne elektromeru. Jednoduse bud budete pripojen na sit a nebo na fve... Nikdy spolecne a proto nemuze dojit k zadnym pretokum.
hodnocení

Otázka byla myšlena bez baterie ale díky za odpověď
A to se vylucuje?

To se nevylučuje, ale při provozu z balkónové FVE se předpokládá velmi malá spotřeba (odpovídající balkónu).

inst

Honzas1 se plete, takzvané balkónovky jsou normálně připojený vidlicí do zásuvky a dodávají do sítě

A když síť (Třeba při bouřce) vypadne, tak se samy vypnou z bezpečnostních důvodů, a jejich výkon by měl být dimenzován podle toho, kolik je trvalý příkon domácnosti, protože jinak přebytek teče bez užitku do sítě, pokud nemáš baterku.

A na ten přetlak potřebuješ povolení, revizi, v podstatě všechno jako on Grid! A ještě ti to elektroměr načítá jako tvojí vlastní spotřebu A za ten přetlak ti pravděpodobně přijde upozornění od distributora, a pokud se to bude opakovat tak pokuta od éru a nejspíš nějaká sankce od distributora. Zatím jeden takhle platil asi 15 000 Kč, ERU asi 3000 - Je to vystavený na webu eru

Bohužel, zatím tady nejsme v Německu,

hodnocení

0x

Co na to hovori spravca objektu (druzstvo / SVJ a pod)? Co na to hovori mesto (narusenie vzhladu fasady)?

Mate spocitanu "usporu" pri takom smiesnom vykone 800 W?

hodnocení

Majitelem,správcem objektu jsem já,takže na to říkám ano. Je to záležitost na balkon tak nevím co by na to měl kdo říkat. Je to v podstatě totéž,jako bych si tam dal plachtu ať mě nikdo nevidí. No a při mé spotřebě se v podstatě divím,že mě dodavatel ještě nevypnul:-D
Takže tenhle výkon stačí.

@zajda : A aku mate predstavu o pouzivani? Pri malej spotrebe je to nezmysel, uspora bude finacne nevyznamna a bez akumulatoroveho uloziska je vyuzitelnost na plny vykon otazna. Do toho nutnost mat niekde striedac, poziarne riziko v byte ...

hodnocení

Princip téhle balkónovky by měl být v tom,že spotřebiče v domácnosti by měly brát nejdříve proud z FVE a pokud nebude stačit,řekněme zapne mrazák,tak už se bude dobírat proud ze sítě. Ale ten proud z FVE by měl do domácnosti proudit trvale(samozřejmě počasí) takže ta úspora v odběru ze sítě tam samozřejmě bude. A ty spotřebiče by měly mít stabilní odběr nad ten výkon FVE aby nevznikaly přetoky. A když by odběr byl menší,jsou i 400 kWp. Já mám opravdu dost malou spotřebu (mimo občasné nárazovky)
A barák má jen 1f rozvod? Protože pokud 3f, tak i v případě max výkonu panelů (což bude na balkoně jen výjimečně po kratkou dobu), pojednou 2/3 spotřebičů ze sítě. Nebo i na takovej pidivykon bude 3f měnič? A kolik je jeho vlastní spotřeba?
xyzz

peter, jaký zprávca. Když je to jeho barák tak to může být každému jedno. Správce je on sám.

riva
hodnocení

0x

Něco takového nic moc neušetří, protože spotřeba se nekryje s výrobou. Pokud jde o to maximálně snížit závislost na dodavateli, tak offgrid s baterií (kapacita alespoň denní spotřeba). Bez papírování, bez dotace.

Nebo spíš ohřev vody, levnější o baterky a bez dalších ztrát.
riva

Voda je levnější, ale moc to nesníží platby za elektřinu a ani to nesníží závislost na distributorovi. Teprve offgrid s baterií zajistí elektřinu i když má distributor výpadek, jako tady:

Balkónová fotovoltaika
Pokud se voda doteď ohřívá elektřinou ze sítě, tak přece využívat solary k jejímu ohřevu sníží účet ze všeho nejvíc ( za předpokladu, že výroba není předimenzovaná a za slunného dne bojler v poledne nahratej a panely se pak až do večera neflakaj). Jak, že se spotřeba nekryje s výrobou, když bojler po nahřátí vydrží řadu hodin a v době ohřevu spotřebuje celej výkon panelů? Ohřívám solárne půldruhého roku a zatím nenastal okamžik, kdy by všechen výkon panelů nešel do vody. Ale mám to trochu nestandardně, mám sice 26 panelů, ale převážně amorfy a nic z toho na střeše, všechno nízko kolem domu, takže během dne furt nějakou část zastinenou a z teoretických asi 3kWp tak mám reálných max 0,8kW, většinou i podstatně míň, ale od rána do večera. A na tom přes BEL bojler 120L pro 2 lidi, 50L bojler v garáži, 10L pod dřezem, 10L pro pračky (všechny se spirálou kolem 2kW) a abych panely vytizil, pokud je tohle všechno ohřátý, je tam ještě 0,8kW patrona v 120L zásobníku TUV plynovýho kotle, kterej hřeje vodu pro 8 lidi, takže tam by se utopil skoro jakejkoli výkon. Zároveň každej z těch bojleru mužů v případě potřeby kdykoli prepichnout do "noční", případně i "denní" zásuvky, konkrétně ten 120L v koupelně pro 2 lidi jel přes zimu ze sítě.

hodnocení

0x

Právě se do tohoto tématu také snažím dostat a případně pořídit. Spotřeba domácnosti do 200W, primárně bych z toho chtěl živit klimatizaci. Takže požádat distributora o připojení a uvidím, co po mě bude chtít.

Klimatizacia sama o sebe je okolo 1 kW ...

inst

Pokud by měl doma přes den trvale zapnutý spotřebiče s souhrnným příkonem >800 W na té jedné konkrétní fázi, Třeba servery, několik chladniček, a další spotřebiče tak, aby mu nikdy přes den (Když svítí sluníčko) neklesnul příkon pod 800 W, Tak si troufám tvrdit, že mu to ušetří dost, a že to ani nemusí hlásit, protože přetok teoreticky nevznikne.

Ale to je dost málo pravděpodobný, pokud tedy nemá takovou serverovnu, Klimoška nepoběží nonstop.

Dalo by se to řešit levně proudovýmá relé, Že by spínali zátěž do bojleru, No ale dost složitý, na tohle to fakt není určeny a... Snadno může klopýtnout

Kolik? 8kw za den? 30 korun? Jaké jsou náklady na tu FVE komplet? Proč to každý chce, když se to nevyplácí? Jak blázni posedlí. Móda no…
xyzz

peter, mně teda klima bere max do 600W. Mám 3,5 kW

ooo

800 kWp teoreticky vyrobí 800 kWh za rok V našich zeměpisných šířkach se udává.

Záleží, jestli ty kupuješ za 4 Kč (Spíše málo pravděpodobné ale dá se) nebo za 10 Kč (To už bude pravděpodobnější pro běžný byt)

A hlavně jestli opravdu vše s/potřebuješ A právě těch 800 přesně, nebo máš trvalý odběr 900 W - pak se to jisti jistě vyplatí. Jinak je to otázka prostého výpočtu

Balkonovka Měnič 800 Wp stojí tuším kolem 3500,- v akci A dva panely k tomu celkem 830 Wp jde sehnat celkem za 2700 na IČO - ceny s DPH.
Takže pokud bys tu elektřinu spálil bezezbytku, tak to máš v průměru do roka splacený.

Kdybych doma přes léto pálil těch 900 W trvale, a přes zimu třeba 200 trvale, tak bych asi neváhal A šel si hrát, kdybych měl balkón :))

Ale bacha, pokud to nebudete pálit tak vám to bude tlačit do sítě, a elektroměr to bude načítat jako spotřebu, Anebo si připravte na tu byrokracii a pak to budete posílat zadarmo do sítě

hodnocení

0x
Tady nejste v Německu, ale v ČEZchistánu, kde vládne fosilní lobby. I sdílení energie po Česku není to samé jako v Německu. Co na tom, že platíme pokuty unii z našich dani?! Takže panely si klidně dejte, ale jen jako ostrov, bez zapojeni do sítě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma Fotovoltaika

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]