Nejste přihlášen/a.
Vrták s Morse se nevyjímá (nejde to). Vrták se vyráží k tomu určeným vyražečem. Jde to jednou malou ranou. Ruční vrtačku s Morse tedy nepamatuju, pouze sloupovou.
Samozřejmě jde koupit redukci a použít pro malé vrtáky sklíčidlo. Závitem si nejsem jistý.
Kecám. @slavco31 mě upamatoval. Samozřejmě, že si tuhle vrtačku pamatuju. Když jsem četl "ruční vrtačka", vybavil se mi kdovíproč kolovrátek. Tedy vrtačka na ruční pohon. Šedočernou Narexku samozřejmě pamatuju. Měli jsme ji v dílně v modelářském kroužku. Nezničitelná. Dal se z toho udělat soustruh, mafl a možná i něco dalšího. Ale zvedat to, to bylo za trest.
Výhoda Morse kuželu je rychlé upnutí a vyjmutí nástroje, vyloučení chyby upnutí způsobené obsluhou a díky samosvornému efektu možnost přenést obrovské točivé momenty, zabírá celá plocha kuželu. Nástroj se vyjimá úderem na klín vlozený mezi nástroj a unašeč v tomu určeném otvoru. Dělají se samozřejmě redukce - sklíčidla s morse kuželem.
Vyjmutí se provádí vyrážecím klínem: odkaz
Vrták nebo sklíčidlo je v kuželu vrtačky přiměřeně naražené aby kroutící moment nepřenášel jen unašeč ale vlastní kužel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.