Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spárovačka na venkovní dlažbu(schody)

Od: zdesta odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jakou použít spárovačku na keramický obklad venkovních schodů?
Už jsem byl rozhodnutý pro epoxidovou, kterou ni doporučili v obchodě, ale dočetl jsem se, že se nehodí do exteriéru.
Díky za odpověď, Stach

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Sparovacku Mapei sanita.cz/...
zdesta
hodnocení

Díky za odpověď, a mám použit i silikon do rohu mezi lem a dlažbu?
A jakou zvolit šířku spáry? Chtěl bych spíš minimální
Díky
Ano, po obvodu silikon. Velikost spary dejte podle vybrane dlazby. Nepresna dlazba, vetsi spara.

hodnocení

0x

Takovou, která se bude hodit pro danou šíři spáry

zdesta
hodnocení

Spárů bych volil minimální, ale sparovacku co nejlepší, nejtrvanlivejsi, at to vydrží

Těžké radit, když jste úplný laik. Můžete použít i tu dvousložkovou. Používá se i venku.Ale musí být trvale suchý podklad, jinak vám spára vydrží ale dlaždice se za čas odlepí. Dokonce existují dvousložkové hmoty, které jsou propustné. A co se týče šířky spáry, nejmenší, kterou bych doporučil je 2mm. Závisí to do značné míry na výrobních tolerancích dlažby. Pak je optimální a nejvíce používaná cca 3-4mm. Pod 2mm je problém zapravit kvalitně spárovačku do spáry. Na velké tloušťky dlažby se šíře úměrně zvětšuje. Třeba 10-12mm. A na kámen nepravidelných tvarů to může být řádově více.

Když se zaměřujete jen na spárovačku, možná vám uchází další důležité materiály ve skladbě povrchu, které životnost prodlužují. Samotná sebelepší spárovačka věc nevyřeší.

zdesta
hodnocení

Plánuji dát před lepenim flexilepidlem hydroizolaci a spáru jsem chtěl ty 3-4mm, dlazba je 33x33, uprostřed schodu 50 Cm široká, četl jsem o spáře 8-14 mm pro exteriér, to semi zdálo moc, jasně, podle typu použité sparovacky. Ven doporučují polymerovou. Jsem laik, ale raději si dělám všechno sám, než zaplatit někomu, kdo by mi to odflakl, tak můžu nadávat akorát sám sobě. Kdybych s tím dělal, tak se neptám.
zdesta
hodnocení

Tloušťka keramické dlažby je cca 2 Cm, to muže být spara taky ty 3-4mm? pokud bych použil nějakou flexibilní sparovku asi paropropustnou, protože asi nejsem schopen to nechat tak vyschnout po lepení, abych měl jistotu, ze tam nezůstane nějaká vlhkost do mrazu. Schody jsou ve vzduchu, ale poslední bude táhnout zemní vlhkost
zdesta
hodnocení

Popř., kdyby to bylo zespodu ovetrane, raději nepoužit hydroizolaci a vodotěsně vyspárovat?

Pokud jsou schody ve vzduchu a nejsou v kontaktu se zemní vlhkostí, vřele doporučuji polymerovou spárovačku. Šířka spáry doporučovaná výrobcem je na místě, protože máte kontrolu nad celým vyplněním. Důležitá je vysoká vodonepropustnost pro dlažbu, která není v kontaktu se zemní vlhkostí. Pro první schod to už tak jednoduché není a vodonepropustnost polymerové spárovačky bude spíš na závadu. Potom to dokážete ošetřit celoplošně hydroizolační stěrkou na balkony terasy a pod. Ne na koupelny. To je jiná a horší kategorie. Tl. vrstvy bude někde mezi 2-3mm.Pokud tvar schodů umožňuje položení podložky Kerdi Keba, která umožnuje vodní páře zvětšit objem při procesu tuhnutí lepícího tmelu , tak ji tam dejte.

Je potřeba si uvědomit jednu věc. Zespodu budete mít hydroizolaci, nejspíše stěrkovou. Potom to uzavřete keramickou dlažbou, která je také nepropustná. Mezi tím máte vlhké lepidlo nejspíše na bázi cementu s obsahem vody. Do toho praží slunce. Pod dlažbou se z vlhké hmoty dříve než lepidlo zatuhne vytvoří pára. Ta má možnost v podložce Kerdi Keba expandovat. Když ji tam mít nebudete, vodní pára bude tlačit na dlažbu a bude ji mít tendenci nadzvednout. Přesně tak, jako když se vaří jídlo pod poklicí. A pára poklici nadzvedává.

zdesta

Děkuji za odborné rady. Takže jestli bych izoloval zespodu od zemní vlhkosti, mohu použít jen polymerovou spárovačku bez hydroizolace? Mám schodiště ze severní strany, nesvítí na ně slunce, tzn. by nemuselo vypařování mít snad významný vliv na zvedání?

Jen ten první schod bude potřebovat hydroizolaci ale protože kapilarita udělá své, je dobré zaizolovat i druhý popřípadě třetí schod.

zdesta
hodnocení

Na internetu jsem našel jen buď čistou polymerovou
sparovacku, která je uvedena jen do interiéru nebo cementovou
s přídavkem polymeru pro exteriér
zdesta
hodnocení

Tak jsem to ještě poměřil a zjistil jsem, že i ten poslední schod je ve vzduchu, ale je spojen se spodním beton.podestem. Nějakou vlhkost bude tahat z podestu, něco z boku(zapuštěn v kamenné zdiz obou stran .
Je nad vstupem zastřešení, které kryje schodiště kromě toho posledního schodu.
Terasso už je pryč, spodní podest jsem vyspadoval, zasypal šterkem a dal 4cm zamkovku
zdrsta
03.08.24 20:22
hodnocení

Spárovačka na venkovní dlažbu(schody)
Spárovačka na venkovní dlažbu(schody) #2
Spárovačka na venkovní dlažbu(schody) #3

Schody máte uložené do boku a boky nejsou izolované, takže hydroizolaci potřebujete celoplošně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]