Nejste přihlášen/a.
zdravím Vás, řeším dilema. Mám 100let starý domek, 90m2, 3 místnosti, nezateplený, stropy duté rákos původní stav, pouze plastová okna. tepelná ztráta podle projektanta je 16kw.
budu dávat Atmos na dřevo. domů chodím v 18:00, bydlím sám - TZN. MÁM jen 3HODINY NA DOBU TOPENÍ.
Abych byl schopný natopit AKU na 95C varianty jsou dvě. bud malý 16kw kotel a cca jen 750l aku (pokud odhaduju správně, že to bude trvat cca 3h) nebo velký 25kw kotel a 1500l aku (taky cca 3hodiny na nabití?)
logicky mi přijde větší AKU lepší. JE TO TAK? MŮŽU PŘEDIMENZOVAT KOTEL NA MOU TEPELNOU ZTRÁTU BUDOVY a mít k tomu větší aku nádrž nebo je tu nějaká nevýhoda, kterou nevidím?
díky Honza
Mám atmos 20 kw a k němu nádrž 750 l (uvažuji o koupi další nádrže). Když jsme přijeli do studeného baráku, zatopilo se a cca 50 - 60 min trvalo, než se kotel nahřál na 60 stupňů a voda se rozběhla do systému. Cca za dalších 30 - 40 min bylo již v systému požadovaných 65 - 70 stupňů a otvíral jsem akumulačku. Ta se z teploty dejmě tomu 8 - 10 stupňů natopila na nějakých 60 - 65 stupňů cca za 3 - 3,5h. Jen dotaz - jak chcete docílit teploty vody v akumulačcce, když kotel atmos mi při teplotě cca 88 - 90 stupňů už začíná spouštět bezpečnostní chlazení (přitom cestou z kotle do akumulačky teplota vody ještě o nějaký stupeň klesne...)? Osobně se snažím v kotli nemít víc jak 80 stupňů (většinou tam mám méně, protože není potřeba tolik topit).
můžu vás poprosit o dadatečné info? jakou tepelnou ztrátu budovy pokud vám to někdo počítal máte? nebo alespon popis situace? jak máte zateplený/nezateplený dům, kolik m2 plochy? (já mám jen 3 místnosti + chodbu, 90m2. nezateplené staré stropy)
pak dotaz, vy otevíráte vodu do AKU ručně? to mi topenář říkal, že si to řídí sám systém. 2bodové zapojení - teplá voda jde nejprv do radiátorů a až pak přebytky do aku
ok, takže natopit aku na víc jak 80stupnů nelze? měl jsem za to, že provozní teplota Atmosů na dřevo je 80-90stupnů?
díky
Jediná nevýhoda je pořizovací cena a nároky na prostor. Větší AKU a silnější kotel jsou pro provoz výhodnější, a spíš bych dal aku 3000L a 32 kW kotel.
Nezapomeň, že v provozu budeš dodávat teplo do radiátorů a do aku jen přebytek, abys zvládal oboje současně tak 16 kW kotel a 16 kW tepelná ztráta = aku nenabiješ vůbec, všechno půjde do topení (v mrazech, při nule je tepelná ztráta menší)
Uvažoval bych i o možnosti aku nabíjet solárama, hlavně jaro - podzim tim v pohodě můžeš pokrýt celou potřebu tepla a v kotli budeš topit polovinu času než teď tj. jen přes zimu kdy solár nestíhá.
a není na 16kw tepelnou ztrátu (90m2, pouze 3 místnosti - sice nezatepleno, jen plastová okna, původní duté stropy) takhle silný 32kw kotel až moc?
prostorově jsem nyní zatím (výše uvedené, jen 90m2 plochy) omezený na jednu AKU o max. 1200l
do 2 let budu moct přidat druhou to ano.
ale jak dlouho by se nabíjela AKu o dejme tomu 1200l + 750l?
Doba nabití jde snadno spočítat - rozdíl teplot, objem vody a výkon kotle. To je pokud jde 100% výkonu do aku. Pokud zároveň topí do objektu tak výkon kotle mínus výkon do topení..
16 kW ztráta v mrazech = běžně pojede ca polovina, takže 8 kW do objektu, do aku půjde zbytek tj. s kotlem 32 kW to bude 24 kW, takže 1750 L aku nabiješ z nuly na 100% ca za 4 hodiny (vejde se do ní ca 100 kWh - 30 - 80°C)
Do 1200 aku naspeš ca 70 kWh, takže jí nabiješ za tři hodiny...
= dal bych 32 kW kotel.. Množství energie jde omezit že nanaplníš celou násypku. - Množství energie na jedno přiložení jde určit z výhřevnosti paliva a hmotnosti kolik ho přiložíš (kilo suchýho dřeva = 4 kWh).
něco málo je tu:
ještě k té násypce - že lze množství energie regulovat množstvím paliva - to jsem si taky myslel, ale přímo technik na lince atmosu mi řekl, že to není dobře. že se toto dá třeba při poslední nakládce, kdy už by hrozilo, že se mi AKU nabije ale paliva bude pořád v kotli hodně - PROBLÉM - ale při běžném topení je prý ten kotel dimenzován na topení stylem PLNÁ NÝSYPKA a po vyhoření opět plná násypka
Ano, chtěl jsem se na totéž zeptat. Výpočty bych mohl vidět?
I u takto starého domku mi 16kW na 90m2 přijde opravdu hodně.
ano je možné, že to bude méně, čekám na projektanta co spočítá. těcch 16kw řekl odhadem, když tu byl na prohlídce, že to odhaduje na ten nejnižší kotel atmos, což je 16kw.
domek je původní stav, nezateplené podlahy a stropy (rákosové, duté), 45cm cihla nezatepleno, plastová okna
nedávno jsem narazil na tzb. na nějakou hrubou kalkulačku, jen tři stupně zateplení a plocha a vyšlo mi 12kw
lokalita je u hradec králové a domek je v ulici v zástavbě
ano, 3h topení je opravdu málo. snad se dá řešit tak, že když jdu v půl 10 spát, lze kotel ještě plně naložit a nemusím se o něho starat. potom by byla doba hoření o nějaké 2h delší - tudíž celkově 5h. (hodina se ale zase cca musí odečíst, než kotel naběhne po zátopu do plného výkonu?)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.