Nejste přihlášen/a.
Co furt máte se Stihlem? To je jak v autech "Jedině Oktávku nebo Fobii"
Konkrétně tady neni lepší přestože stojí 13k - hlavně motor do strany. Stihl neni šmejd, ale nechá si to kurevsky zaplatit a kvalita lepší neni ani náhodou.. Vemte si to do ruky něco pořežte a uvidíte sami...
Mmch. Stihl už taky výrobu přesunul do číny...
Jednoduše motor do strany překáží a pila není vyvážená - levou rukou pořád neseš váhu motoru aby se pila nenakláněla doleva. + gyroskopický efekt kdy se hůř mění poloha pily/ náklon např. při odvětvování..
Jsou předváděčky, tam se k tomu dostaneš, příp. pokud se znáš s někým ze servisu, tak ti na dvoře nechá říznout.
Ano 4051 je s lištou 40 cm 3551 má lištu 35 cm, rozdíl je jen v délce lišty
Pak jsou ještě varianty krátký kabel a dlouhý kabel, teď nevim označení a na fotkách to neni vidět... Já mám starší verzi ještě bez nastavitelnýho čerpadla a mám krátký kabel - jen 30 cm fous.
Fepro má 35 cm za těch 4,2k a jsou tam dva řetězy. Lepší jsou řetězy tři a nejlepší mi přijdou od Stihlu, pak Oregon (ten vyrábí i pro Makitu)
Ta 1800W v odkazu - je slabší a má motor do strany. Nedoporučuju.
Řetěz - musí sedět rozměry, tj. rozteč, šířka drážky a počet článků. Výrobci jsou prakticky jen dva, Oregon a Stihl, řetězy mají několik variant, nejen geometrie zubu ale i materiál. Základní dělení je oblý zub na suchý a špinavý dřevo, hranatý zub na čerstvý čistý. Pro hobíky to je jedno. Určitě příslušný pilník s vodítkem, časem pilník a měrku na omezováky. Je dobrý mít tři řetězy a točit je, občas otočit lištu.
Pro lištu 35 cm je tam 3/8 x 1,3 a počet článků 52
Ta 1800W - hned na první fotce je vidět motor do strany, na úrovni horní rukojeti.. Dřív se dělala i 1800W s motorem v ose, ale tu už nedělaj, jen 2000W
Další věc - tak 1800W má užší řetěz 1,1 mm, ten není tak odolný.. Zase má menší prořez, tak to řeže podobně rychle jako 2kW s 1,3. Na silnější dřevo je jednoznačně lepší 1,3
Mazání řetezu - ideál je M6A nebo něco minerálního, biooleje občas rosolovatí a ucpou čerpadlo + zalepí řetěz v liště - před uložením na delší dobu je nutný proplach minerálem (vyřezat aspoň 1/2 nádržky). Pro ekology - dá se řezat nad plachtou a piliny pak spálit - nacpat do kotle a zapálit nahoře aby hořely odhoříváním, pak to hoří dobře a nečoudí.
Tady jsou hezky popsaný..
Na suchý tohle nebo
na syrový
Na dřevo od hlíny Multicut - má silnou vrstvu tvrdochromu a výrazně míň se tupí. Taky jde blbě brousit a rychle tupí pilníky.
Ty od Makity k pile jsou "bezpečnostní"proti zpětnýmu vrhu, daň za to je že neřežou špičkou = zápich jde blbě.
Ty od Stihlu bych vzal dva kusy.. Maj i v každým Stihl krámu, pokud neni délka tak udělaj z metráže..
Olej pokud nad plachtou a piliny spálíš, tak M6A nebo nejlevnější 15W40; 10W40 atd.
Ve Stihlu tě s Makitou pošlou do háje že sis měl koupit štýlku
Jednoduše řekneš rozměr řetězu, tj. 3/8 x 1,3 52 článků
Nebo to vezmeš z e-shopu podle odkazu.. + poštovný ale zase ušetříš za cestu do krámu...
Ty dvojice - jsou podobný, ty rozdíl nejspíš nepoznáš, takže je jedno kterej z nich.. Rozmysli jestli kulatej nebo hranatej zub - podle převažujícího dřeva. Hranatej je na syrový, kulatej na suchý nebo špinavý.. Univerzál pro "hobíka" asi kulatej - míň se tupí, líp se brousí, nemá tak velký zpětný vrh...
ECHO Japan - vynikající! Mám elektrickou, ale jsou mnoha verzí a mají i jednoruční variantu na benzín - nejlehčí na trhu prý.. ale ta by už byla nad limit.
S tou elektrickou jsem toho nařezal spoustu a jen ji chválím.
soused mi nevěřil s tou mojí a koupil si právě narexku - v podstatě jsou totožné, půjčil jsem si, když mi došel řetěz - jen to je o 30% dražší.
Ohledně ostrosti a výdrže řetězů - na to pila moc vliv nemá, používám OREGON řetěz (mám 3) ale když řežu palety a náhodou cinknu o hřebík, tak to dopadne v podstatě u všech řetězů stejně
Každý tu asi bude doporučovat pilu kterou má nebo se kterou má nějaké zkušenosti a tak se přidám i já s tím co jsem nedávno koupil. Koncem června jsem na Allegro.cz koupil pilu DEMON CS-58T za asi dobrou cenu 1477 Kč a dopravou zdarma a prozatím jsem s ní spokojený. Po měsíci se tuto pilu asi nedá nějak dobře hodnotit, ale připadá mi být dobrá a dostatečně výkonná na řezaní i většiho dřeva kolem domu a na zahradě a předpokládám, že by zvládla i kácení celých ovocných stromů. Je to čínská pila s polskou značkou DEMON kterou vlastní firma MAR-POL. Není to nějaká super pila, ale na občasné domácí řezání dřeva snad bude stačit. V internetu na YouTube jsem o ni našel několik videi s dobrým hodnocením. Zvažoval jsem jestli koupit elektrickou nebo benzínovou a nakonec jsem dospěl k názoru, že radějí benzínovou kde se nemusím zabývat roztahováním kabelu (prodlužovačky).
Absolutně souhlasím s asd1. Stále jsem si půjčoval od šváry Boschku, Narexku, měl jsem v rukách i nějaké číny no a pak jsem se namíchnul a pořídil si svoji. Osobně jsem se kdysi rozhodoval mezi Makitou a Dolmarem. V té době byly obě absolutně stejný, lišily se jenom barvou. Dolmar vyhrál a je lepší než motorovky. Tedy pokud máš k dispozici 220V. Přeji hezký den.
Řetěz se tupí hlavně o hlínu, stačí líznout jeden kamínek a je tupej.. V čistým suchým dřevě je třeba přelíznout pilníkem tak po 1 prm, v čerstvým ca 2-3prm. Je dobrý udržovat řetěz 100% ostrý. hdyž chytnu hlínu tak řetěz měnim a brousim pak na brusce. Točim tři řetězy. Na čerstvý dřevo hranatej zub, na suchý kulatej. Řetěz je třeba mít správně napnutej = přiléhá dole k liště a jde snadno odtáhnout. Volnej dělá výtluky na liště a může i vykolejit, přepnutej přetěžuje ložiska.
Ostrý řetěz = dělá velký piliny a pila snadno jede do dřeva.
Já nejen pily nehodnotím podle toho, že je to čínské, levné a méně známá značka a tak to určitě bude hodně nekvalitní. Já s polskou značkou DEMON používanou pro výrobky z Číny mám docela dobré zkušenosti. Už několik let mám např. křovinořez značky DEMON a vobře a bezproblémově mi slouží. Nyní jsem koupil i pilu DEMON a z mého pohledu vypadá docela dobře a snad s ní budu i do budoucna spokojený a bude mi bezproblémově sloužít. Můj názor je, že proč kupovat něco dražšího když i levnější věci mi můžou stejně dobře posloužít a to, že je to vyrobené v Číně mi je jedno. Hlavně, že to dělá to co má a co potřebují a dobře to slouží. Já nepotřebují věcí známých značek kde se připlácí mj. i za tu známou značku a ve skutečnosti je to často asi stejně vyráběné v Číně tak jak i jiné méně známe nebo zcela neznámé značky.
Tím nemám v úmyslu nikoho přesvědčovat, že i levné věci z Číny můžou být dobré a dobře sloužít. Je to každého věc co si kdo koupi nebo jaký názor na to bude mít. Já jsem na to pouze popsal můj názor i když vím, že asi někteří se mnou nebudete souhlasit.
Laciný (ne ve smyslu ceny) pily chcípaj na upnutí lišty, mazání a pak vypínače, motor. Pak z nich často teče olej, pila funguje ale neni to komfortní, furt musíš hlídat kam jí položit.. Věř tomu, že ta Makita vydrží dýl než několik laciných plasťáků za 1500. Dál ten motor v ose je mnohem příjemnější na práci, nepřekáží u šikmých řezů, ve větvích atd. Tady je kovový čerpadlo, blok pily neni plast ale je slitina hliníku, vypínače, motor i kabeláč kvalitní - to potvrdí každej elektrikář kterej se v tom hrabal a viděl provedení.. Za 4k neni co řešit.. Např. zmiňovaná HQ nejde pod 7 a provedením je horší. O Stihlu s 13k ani nemluvě... Ale lidi vodí Stihl, kvalita se musí zaplatit tak cenu neřeší a kupujou..
Pokud něco levnějšího, tak pak je to jedno, nejlíp asi Lidl ktarý má tříletou záruku a nedělá s ní problémy - když to chcípne tak vrátí prachy a vezmeš další..
asd1: Problémý můžou být s každou pilou nebom čímkoliv pokud se natřefi na na nějaký vadný kus nebo na něco co uý bylo někým reklamované.
"Pokud něco levnějšího, tak pak je to jedno, nejlíp asi Lidl ktarý má tříletou záruku a nedělá s ní problémy - když to chcípne tak vrátí prachy a vezmeš další.." Já si myslím, že to až tak jedno není. Já si většinou před tím než něco někde koupím předtím pročtu v internetu různé recenze a prohlédnu o tom videa na YouTube a podle toho se rozhodují zda to koupit nebo raději ne. To co dost lidí kritizuje a nedoporučuje pak raději nekupuji a hledám něco jiného pokud to potřebuji. Tím netvrdím, že tak se nemohu s něčím spálit a koupit něco s čím pak nebudu spokojený. Záruka by snad měla být v každým oficiálním obchodě a ne pouze v Lidlu. Problémy se zárukou můžou být všude, protože prodejci se většinou snaží najít něco kvůli čemu záruku nechtějí uznat a myslím, že Lidl nebude výjimkou.
Myslím, že asi nemá význam se kvůli tomu dohadovat, protože každý máme na to trochu jiný názor a asi se v tom jednoznačně neshodneme.
Řekl bych, že mám tuto: fieldmann.cz/...
A jak říkám, když jsem šel s novým řetězem na bukové vyschlé větve, řetěz byl za chvíli tupý. Olej měl.
Blbě mazaný = žhavení lišty jak po ní řetěz klouže na sucho. Tupení řetězu s mazáním nesouvisí.
Buď je z bláta a nedrží ostří, nebo prach a hlína ve dřevě (v kůře), příp. hrábnutí špičkou do hlíny.. Suchej buk je tvrdej tak tupí rychleji než syrová bříza, ale tak 1 prm dřeva dobrý řetěz dá. Pak stačí přelíznout 3 tahy pilníkem a zase je OK..
HQ je to samý za jednou tolik (420 EL přes 7k), je hlučnější, má horší motor a úhlový převod..
Současná HQ žije jen z tradice, v reálu to je už jen předražená čína, obzvlášť plastový hobby a farm pily který při větším nasazení rychle chcípnou.. (ložiska kliky v plastu, trošku se to přehřeje a dělá to pápá)
Tak mě by zajímalo jak to ten váš fieldman nedává?Kolik má KW? Jestli 2 a koupíte zase 2 ale jinou značku tak si výkonově nepomůžete.Nebude problém v tom řetězu popř . liště? Řetěz asi nový (když je hned tupý) -oregon není špatný a lištu zkontrolovat otřep,drážku,jestli není pokroucená...
Tak jestli máte tu z odkazu tak je tam 3/8 1,3mm 52článků.(pokud ji někdo nevyměnil).Třeba tu je oregon za dobrou cenu naradi-potac.cz/...
jinak zkontrolujte i tu lištu -dobrý návod třeba tu
Jo, ten Oregon v odkazu ( 91VXL052E ) je taky OK, mám v jiným rozměru a drží. Od Stihlu mi přijde kvalitnější, o něco líp drží ostří a nemusí se takčasto brousit.
Na převážně suchý dřevo kulatej zub; + začátečník/ hobík omezovák zpětnýho vrhu (na špičce se při ohybu na špičce zubu "vysune"ta ploška na článku, takže ostří zubu nedosáhne do dřeva a špička lišty nekopne nahoru. Nevýhoda je že se blbě dělá zápich špičkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.