Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké máte zkušenosti s filtračními kuličkami v bazénu?

Od: bohumil® odpovědí: 5 změna:

Přes 20 let jsem používal, ve filtraci bazénu o kapacitě cca 15 m3, běžnou pískovou filtraci s náplní písku. Letos jsem ale zkusil, na základě reklamy a dalších informací, použít ty bavlněné filtrační kuličky. Do filtrace s nádobou asi 30 , jsem dal jednu dávku (700g) , která měla údajně nahradit původní 25 kg náplň písku. Během asi 1 měsíce jsem filtraci používal bez nějakého většího znečištění a zjištění. Pak, při mírném zákalu a použití projasňovače, se vytvořila na dně, tenká vrstav jemného tmavšího kalu. Při pokusu o jeho odsátí, sacím kartáčem přes filtraci a přefiltrovávání přes ty kuličky, jsem ale zjistil, že se z trysky kal opět vrací do bazénu. Takže jsem myslel, že je náplň nedostatečná a voda s kalem prochází i mezi kuličkami - mimo kuličky. Takže jsem filtr rozdělal a zjistil, že ty kuličky, po jednoměsíčním provozu, jsou pouze s velmi malým znečištěním (záchytem). A byla jich cca polovina nádoby. Takže jsem do nádoby filtru přidal ještě jednu dávku těch kuliček a znova se pokusil přes ně filtrovat ten kal ze dna. A situace se opakovala, část kalu se vracela stále zpět do bazénu. Toto se mi v minulosti, pokud jsem používal běžný filtrační písek, nikdy nestávalo. Takže, abych bazén od tohoto kalu vyčistil, tak jsem musel vodu s kalem odsát pryč mimo bazén, pomocí proplachu a výplachu na filtru a pak dopustit zhruba 1 m3 vody. U písku jsem tento problém nikdy neměl. Navíc, pokud byl písek delší dobu používán a obsahoval kal z filtrace, tak jsem jej vždy pouze propláchl a opět spolehlivě filtroval. Což tedy, s těmito kuličkami provést nejde a ty se musí vyjmout z nádoby a vyprat.

Takže, závěrem jsem se rozhodl, že se pravděpodobně opět vrátím zpět k písku, s kterým jsem tyto problémy nikdy neměl.

A zajímalo by mně, jaké máte zkušenosti s těmi filtračními kuličkami vy, pokud je používáte. Případně zda by jste mi mohli poradit, co by snad mohlo způsobovat zjištěný nedostatek a jak jej odstranit, pokud to jde. Díky za odpovědi a reakce.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Používáme třetí sezonu, písek jsme vyhodili a používáme kuličky. 1 x za sezonu je vypereme v pračce. Filtraci vypnu jen občas a funguje to dobře. Proplach a výplach občas také použiju, proč by to nešlo.

hodnocení

0x
Mám s nimi zatím pouze malou zkušenost, navíc jen s vířivky, kde jsem je použil místo kartuše ve zvêtšeném a upraveném filtru.
Můj pocit je z toho takový, že když do toho cca 1,5 l objemu nacpu 250 g kuliček, tak to obstojně funguje.
Je potřeba si uvědomit, že ty kuličky zachycují velkou plochou, to je fajn, ale pokud jich tam dáte tak málo, jak se uvádí v reklamě, tak tak část vody vždy proteče velkými mezerami, tedy se vlastně jedná o poloprůtokový filtr, když použiji terminologii z aut. Což znamená, že to filtruje, ale část objemu vody prochází mimo. Tedy funguje to jako průběžná filtrace, ale vysávat tím nemůžete, to byste musel těch kuliček nakoupit několikanàdobně víc a pořádně je tam našlapat.
Ostatně filtry přímo určené pro kuličky postrádají přepínací hlavu.
Oproti tomu, písek je homogenní, voda jím prochází všude stejně a funguje tedy jako plnoprůtokový.
hodnocení

Ano, mám rovněž tento dojem, Pokud by běžela filtrace stále (viz maky) a byla schopna průběžně odfiltrovávat rozvířený kal, tak by to snad fungovalo. Ovšem v případě, že filtraci spouštím pouze občas (spíná se a vypíná automaticky pomocí elektronického termostatu ve slunečním kolektoru), tak je občas nutné odsátí usazeného kalu, většinou ráno. Takže pokud jsem jej odsával přes filtr s obsahem písku, tak se kal v písku zachycoval a bylo jej pak možné proplachem z písku odloučit. Pokud totéž provádím s těmi kuličkami a není nádrž filtru jimi doslova "napěchována" tak, aby mezi nimi nebyl volný prostor, tak kal neodfiltrují a ten se vrací zpět do bazénu. A jedinná možnost je pak odsávat kal mimo bazén a pak vodu dopustit. Při čemž je spotřeba vody ovšem postatně větší, naž pro pouhý proplach kalu z písku. *nene*

hodnocení

0x

První sezona, zatím bez problémů, uvidíme časem.

hodnocení

0x
V bazénu žádnou.
V akváriu dobrou.
Ale přešel jsem na duté vlákno, je levnější a po znečištění vyhazuju.
Míň práce, nemusím čistit a prát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]