Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování topné sezóny

Od: slavo® odpovědí: 18 změna:

Mám dotaz jak na nájemníky, tak i na pronajímatele.

Případný nedoplatek platíte hned jak obdržíte vyúčtování, nebo v průběhu a nebo jak se říká za minutu dvanáct.

Totéž na pronajímatele - kdy vracíte případný přeplatek.

doplněno 07.08.24 07:08:

Tak nakonec jsem zjistil, že v bance příkaz už nějaký čas je, ale musí ho podepsat jednatel, který snad jako jediný má podpisové právo.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

platím hned..jinak bych mohl opomenout

hodnocení

Já jsem vždy mě nedoplatek který jsem platil hned, nyní mám poprvé přeplatek a termín splatnosti je dán pozítří a nyní jsem se na to ptal a peníze co mají vracet "leží" v bance na schválení - tak tomu nerozumím.

Někdo mě má něco vrátit a někdo to musí schválit - když na to mám nárok tak proč se to musí schvalovat?

111®

to je dotaz na banku

Protože SVJ musí schválit vyúčtování ukončeného roku jinak nemůže peníze vyplatit zpět. Proto se také minimálně jednou za rok musí konat schůze.

@taalla: Protože SVJ musí schválit vyúčtování ukončeného roku jinak nemůže peníze vyplatit zpět.

Termín vracení přeplatků z vyúčtování záloh za služby spojené s užíváním bytu není vázán na "schválit vyúčtování ukončeného roku", tedy na schválení účetní závěrky. Krom toho Účetní závěrka za rok 23 musí být schválena do 6 měsíců od skončení účetního období minulého roku, tedy do 30.6.2024, tedy je dávno po termínu.

Navíc tazatel sám píše, že "peníze leží v bance před schválením", tedy zřejmě již byly zadány příkazy k úhradě. Téhle větě taky úplně nerozumím, může znamenat, že příkazy byly zadány, ale banka je nezpracovala, což je otázkou max. pár hodin. Nebo je třeba, aby příkazy k úhradě někdo za SVJ připodepsal (může být, a dokud se dotyčný neuráčí, banka neodešle) a nebo je to normální výmluva.

... peníze co mají vracet "leží" v bance na schválení - tak tomu nerozumím.

Vysvětlení je jednoduché. Majitel účtu má v bance z peněz úroky. Méně peněz (vyplacení pohledávek) = menší úrok.

Představte si hromadu peněz které se dělí v nějakém poměru mezi několiok nájemníků. Pokuid by jeden nájemník oprávněně reklamoval vyúčtování, změní se tím částka pro všechny. Proto se čeká ( obvykle 30 dní) po doručení posledního vyúčtování.V případě, že nikdo nereklamuje, peníze se posílají na jednotlivé účty. Úroky se v tomhle případě neberou v úvahu.

@nunici: Takhle to v praxi nefunguje. Nájemník A reklamuje 29. den vyúčtování. Za měsíc je vše vyřízeno a zjistí se, že reklamace byla oprávněná. Tou dobou ale už nájemníci B, C, a D uhradili jim vyúčtované nedoplatky, poněvadž vyúčtování shledali bez závad. Takže co? Vratka, nové vyúčtování pro všechny a nový termín na reklamaci. A jestli nezemřeli, posílají si peníze tam a zpět a reklamují vyúčtování dodnes...

Máte pravdu to zaplacení nedoplatků předčasně a následná změna po reklamaci skutečně hrozí. Bohužel tohle asi nemá jiné řešení. Ale je to jeden z důvodů proč se všude doporučuje a je napsáno i v mnoha stanovách SVJ že ten kdo má nedoplatek má na příští rok navýšit zálohy aby k nedoplatkům obecně nedocházelo.

hodnocení

Koncem dubna nám přišlo vyúčtování topné sezony někteří měli nedoplatky a někteří přeplatky.

V dopise je napsáno : nedoplatek uhraďte nejpozději do 31.7 a přeplatky budou zaslány nejpozději 31.7

Dnes je 2.8 ale přeplatek stále nebyl zaslán.

Mám dělat co? začít si počítat ůroky z prodlení tak jak by to možná udělalo SVJ kdybych to nezaplatil v termínu?

pro mě se nejedná o nezanedbatelnou částku - je to v řádu několik tisíc.

hodnocení

0x

Vždy v termínu. Tzn. když dostanu vyúčtování, zadám příkaz k platbě tak, aby platba proběhla cca týden před termínem. Víc se nestarám.

Co se pronajímatele týká, má termín k vrácení přeplatku od dodavatele, takže bych považoval za rozumné vracet v termínu o cca 1 týden delším.

krtek6
hodnocení

0x

vždycky za 5min 12...nastavím si upomínku nebo příkaz na poslední den...nemusím, ale chci...mě taky nikdo neposílá peníze hned...taky furt musím na někoho nebo něco čekat*nevi*

hodnocení

0x

kdy vracíte případný přeplatek.***do 4-6 dní od doručení vyúčtování

Případný nedoplatek od nájemníků****to je jak u koho a kolik dluží. Většinou do 14 dní, někdo na splátkový kalendář, někde na dvakrát.

oo
hodnocení

0x

Buďto máte splatnost ve stanovách, anebo platí zákon tam je tuším něco o 4 měsících od vyúčtování nebo 3 měsících teď nevím.

Tak je možné, že někdo podal reklamaci a proto není praktické peníze vyplácet než se to vyřeší

Samozřejmě, jestli chcete narukovat úrok z prodlení, no tak to musíte provést písemně, asi kvůli pár korunám to chcete hrotit tak můžete.

hodnocení

Prodlení skoro měsíc z částky několik jednotek tisíc je pár korun?

Jestli dobře počítám, tak ze zákona to z 1000 Kč za měsíc dělá nějakých 10,40 Kč.

gh

A ještě minus daň z příjmu, bo úrok z prodlení NENÍ osvobozen od daně :)

hodnocení

A od jaké částky má smysl si účtovat úrok z prodlení?

Od 50 Kč nebo od 100kč? nebo od kolika Kč?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]