Nejste přihlášen/a.
Chystám se postavit skleník ke zdi - viz foto a nákres. Skleník bude u zdi k sousedům, ti jsou asi o 0,6m níže. Stará zeď je 15 cm nahozená cihla. Drží, ale když do ní zkušebně vrtám, tak často vyvrtám velkou díru, ve které by se skleník špatně kotvil. Takže bych před ní udělal 20 cm širokou zeď ze ztraceného bednění a do ní bych ho kotvil. Základ z 15 cm ztraceného bednění. Hloubka základu alespoň 1 metr.
Je to podle vás odpovídající bednění - šířka, hloubka? Jaké roxory použít? postačí 10 cm, do každé tvárnice 1 vodorovný a 2 svislé?
Díky za rady
U nás se právě vždycky řikalo nezámrzná hloubka 75cm. Vzhledem k blízkosti nižších sousedů vedle bych dal radši metr.
Výrobce doporučuje udělat základ. Napadlo mě udělat jenom patky, ale co když se časem každá patka pohne trochu jiným směrem. Tak bych radši volil vcelku ztracené bednění. 10cm tlouštka má v sobě dost málo místa na beton, tak bych dal 15cm. No a ta zeď bude docela vysoká, tak tam bych radši více 20cm.
Nezámrzná hloubka se řeší u staveb, nebo nějakých ploch, kde je žádoucí, aby se objekt nikdy nepohnul. U skleníku je to zbytečné, práce a náklady navíc. Já jsem skleník postavil tak, že jsem si vytvořil podle parametrů skleníku srovnaný obdélník, kde jsem položil podélně šamotové cihly (které už jsem měl roky ve štosu k nepotřebě) a na ně jsem postavil konstrukci skleníku. Pak jsem jen v rozích zatloukl úhlové železo z vnitřní strany, aby to zvenku nekazilo estetický dojem (může být ale cokoli, třeba plocháč), v délce asi 60cm a na to jsem přišrouboval konstrukci skleníku, kvůli větrným poryvům. Skleník funguje bez problémů a vítr nemá šanci.
moji rodiče mají ocelový skleník, s betonovým základem tl. cca 15 cm, ale nemyslím si, že bude metr hluboko, spíš tak 70 cm a je na rovině. ten skleník je 35 let stále stejný, žádný pohyb, žádné praskliny.
koupil jsem zahradu, na které je ocelový skleník, který je asi čtvrtinový, také na rovině, evidentně nemá základ nebo ho má zcela nedostatečný, protože stojí křivě a je značně propadlý do terénu, asi o 20 cm.
jednou jsem potřeboval usadit stavební kontejner, usadil jsem ho na betonové kostky 25x25 cm, které byly usazeny a srovnány do váhy. po roce se začal nepravidelně propadat a nepravidelné propadání stále pokračuje...
vaše úvaha je správná, jen si myslím, že stačí bednění 10 a 15 cm. bude to tedy skleník na věky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.