Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych si zřídit soukromě fotovoltaiku na střeše bytového domu, která by sloužila pouze pro mě k ohřevu vody v bojleru. Potřebuji souhlas všech dalších vlastníků? Je nás dohromady 6 spoluvlastníků.
Ano, suhlas vsetkych plus rozne papiere : revizna sprava elektro vratane ochrany pred bleskom, hasici (vratane vedenia kablov, ktore su pod napatim cely den a nie je jednoduche ich vypnut) ...
Predstavte si pripad, ked blesk udrie do panelov a prepatie sa siri kablami k vam do bytu. Ako sa vam to paci?
No to nevím, nejsem elektrikář, předpokládám, že to mají nějak chráněné. Možná jsem to nenapsal úplně přesně, tím soukromě jsem myslel, že to bude sloužit jenom mně, ne že si to budu sám instalovat. Ale díky za odpověď.
@jirka : osetrene to firmy nemaju, im blesk neznici elektroniku a nezapali byt. Je im to jedno. Kvalitna a funkcna prepatova ochrana, tu vie spravne namontovat len malo ludi. Na streche panelaku / bytovky je to komplikovane, nejaka mrezova sustava bleskozvodov tam zvykne byt, pri montazi sa tu musi zohladnit.
@danicek : prave teraz, v case dotacii na FVE je plno firiem, ktore to sekaju jednu instalaciu za druhou a nejake ochrany maju viete kde. Revizaka maju vlastneho a ten razitkuje, aby sa peniaze tocili. Youtube je plne videi, ako vyzera "profi" instalacia od firmy a kolko chyb tam nezavisly revizak najde.
Takže ty shlédneš nějaké video, z toho usoudíš, že všichni staví zmetky. Tady v okolí vyrostla spousta větších i velmi malých elektráren, každá je jiná. Každá má specifické umístění, při montáži použili jiný styl, jiný postup. Ale jen suchar a egocentrik jako ty si dovolí prohlásit "Pokud jsem to nepostavil, neschválil já, je to špatně a zaslouží si minimálně odsouzení!
Bytový dům není pro něco takového vhodný. Na rozdíl od rodinného domu má zase jiné výhody - například není potřeba byt tepelně izolovat tam, kde jsou sousedé.
Dolož paragraf, podle kterého potřebuje souhlas všech k umístění zařízení na střechu! To je samozřejmě nesmysl, nepotřebuje souhlas všech.
anebo si myslíš, když se umisťovali antény třeba vysílačů, že byl souhlas všech? )
Společné prostory v bytovém domě jsou typicky chodby, vchody, schodiště, technické místnosti, střecha, základy a další. Jsou považovány za spoluvlastnictví všech vlastníků bytů v daném domě. Společně rozhodují o správě a údržbě těchto společných prostor. Všichni vlastníci mají právo a povinnost využívat společné prostory tak, aby nedošlo k omezení práv a zájmů ostatních vlastníků. Při využívání společných prostor by měli vlastníci dbát na to, aby nedošlo k jejich poškození či znehodnocení.
Mohou se ovšem rozhodnout, že se určitá část přenechá některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání. Takové užívání společné části musí být uvedeno v prohlášení vlastníka. Což je vlastně listina, kterou se všichni vlastníci bytových jednotek dohodli na rozdělení toho, co je v domě společné a co ne, případně komu byly prostory svěřeny k výlučnému užívání. To znamená, že nikdo jiný tento jinak společný prostor užívat nemůže. Osoba, která výlučně takový prostor užívá, nese zpravidla i náklady na jeho údržbu a opravy.
Problematika údajně zvýšené pojistky a další, nesouvisejí přímo s problematikou, kdo rozhoduje o využití společné části
A nebo mi chceš snad tvrdit, že si nemohu umístit na střechu svoje antény? A teď, jaký je v tom rozdíl? Bavíme se o pouhém využití střechy, tak jsem netahej nějaké elektrikářské věci, které nelze než posoudit na místě!
samozřejmě předpokládám v oraxi, že mu to ani ta většina neodsouhlasí, protože je obecně spousta nepřejících, závistivců, kverulantů, přemoudřelých chytráků dbajících na bezpečnost a tak podobně já bych to asi taky ... protože Z typu dotazu je patrno, že on o tom nic neví a kdyby to měl někdo na baráku dělat, tak výlučně elektro ing., který bude dostatečně zapálen a erudován
Třeba je a může pohrozit, že si to dá na balkón a pod okna, na námitky může kontrolovat, že to není trvalá změna vzhledu )
@huyer : ano, nemozete si dat na strechu nejake svoje anteny. Je to tiez vyuzitie spolocneho priestoru.
Není to změna vzhledu (panely nejdou vidět z ulice), takže nepotřebuje souhlas všech členů SVJ, potřebujete jen souhlas většiny podle stanov, pokud ve stanovách není vyřešeno, myslím že stačí buď nadpoloviční většina usnášeníschopného shromáždění nebo 75%.
Podmínky a informace jsou věci další dohody, já bych si připravil tuto argumentaci:
* zabere to pouze můj podíl 1 / 6 - tady nebudu nadužívat svůj podíl, každý další si může umístit své panely dle libosti, na střeše je místa dost, rozdělit 3 místa můžeme dne 30..7. 2024 kdo chce nechť se dostaví.
* zaručují se za veškeré technické náležitosti – tedy zajistím si elektrikáře popřípadě revizáka, zajistím si pojištění odpovědnosti za škody způsobené fyzickou osobou – pojistka na blbost, v případě nutnosti rekonstrukce střešní krytiny na své náklady odstraním dočasně panely a nebudu blokovat, a poskytnout součinnost, to se týká případně i mého právního nástupce
* tady máte navrhovaný plánek, okolotované rozměry, solární kabel povede tudy: větrací šachtou, a bude dostatečně zajištěn proti poškození, panely budou řádně ošetřeny případným uzemněním podle rozhodnutí revizního technika
Fakt nevím, kdo další by vám to za těchto okolností blokoval? Když správně nastavíte hlasovací otázky na shromáždění, musíte to postavit tak, aby...
fakt nevím, kdo další by vám to blokoval.
Ale pokud máte centrální přípravu TUV, tak je to Na zvážení, stejně budete stále platit 30%. Pokud máte bojler, pak to dává smysl
Neplette do toho zmenu vzhladu. Problem je pouzitie spolocnej casti bytovky, v tomto pripade strechy. Ziadnu konkretnu 1 / 6 pan nevlastni, ma tzv idealny podiel. rovnaka situacia, ako ked surodenci zdedia dom, kazdy ma 1 / 2 ale notar neurci, ktore izby komu pripadnu.
Pytate sa, kto by to nepodpisal. Napriklad ja, ked pocujem o vedeni kablov cez ventilaciu, to mi uplne staci ako dovod.
Ziadna poistovna toto nebude ochotna poistit, je to prilis rizikove a hrozi velka skoda. Ani "poistka na blbost" to nezachrani, navyse znicenie elektrickych rozvodov a spotrebicov bleskom bude nad limit poistneho plnenia.
Pokud se s tou většinou dohodne, tak může využít spol. prostor! Co na tom nechápete že většina (i ve spoluvlastnictví) rozhoduje?! Cožpak menšinový spoluvlastník např. lesa bude rozhodovat o tom, kdy a co se bude těžit? Pokud by to fungovalo podle vašich představ, nerozhodlo by se nikdy nic.
ostatně, přehlasovaný vlastník se může, ale pouze do dvou nebo 3 měsíců, obrátit na soud. soud v drtivé většině zamítne s odůvodněním, že se nejedná o důležitý důvod
proč se vyjadřujete k problematice, o které nic nevíte? Proč jste neuvedli §?
Pojistka a rizika s tím nesouvisejí.
Stoprocentní souhlas je potřebný u změny vzhledu nebo prohlášení vlastníka či jiných zásadních nevratných stavebních změn, ne u dohody o využití části společné prostory.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.