Nejste přihlášen/a.
Panelák, v kuchyni origo špajz a v něm nahoře a dole otvory pro větrání. Nevím jestli jeto všude, ale co jsem zatím bydlel, tak to tak bylo.
Špajz nijak netěsní, centimetrové fuky, kterými teplo / chlad uniká. Jestli to mělo smysl v době kdy se panelák stavěl (1963) a lidi ještě neměli moc ledničky, ale dnes ... Dnes kdy je teplo drahý, má každý byt 2 díry do zdi, kudy z zimě proudí studený vzduch. Je tam i klapka, kterou jde otvor uzavřít, ale netuším jestli to v baráku někdo řeší.
Dotaz - má s tímhle někdo zkušenost? Lze to nechat např. všude zazdít nebo je to každýho věc? Jak barák získal energetický štítek, když z něj nekontrolovaně uniká teplo? Zná někdo tuhle problematiku?
Otvor ve špajzu bych vyfotil a postnul, ale když jsem se před cca 20ti lety nastěhoval, tak jsem špajz zrušil a otvory zazdil - ale počítám že někteří víte o čem píšu.
Dík
V době, kdy se to stavělo byl také horší izolační stav obvodové obálky domu. Protože se objevovaly plísně, nechaly se větrat okna a ve špajzu se vyměňoval vzduch. Když to zazdíte, vyrobíte pravděpodobně problém jinde. Tipnul bych si plísně u špalet oken. To budete vědět až po zimě. V souvislosti s výměnou oken to takto funguje všude stejně. V domě z tohoto období jsem kdysi bydlel a bylo to přesně tak.
Otvory, jak jsem psal, jsem zazdil před cca 20ti lety ... Ano plísen v kuchyni byla, ale v jiném rohu, kde jsem měl tehdy pračku. Od té doby jsou vyměněná okna (plastová - tudíž samovolně nevětrají jako ty 50 let starý dřevěný okna), panelák je zateplený a holt vobčas větráme ...
Kdysi jsme měli problém s plísní v ložnici - jen z toho co přes noc vydýchají 2 lidé ... Co je barák zateplen a okna vyměněná, tak není problém s plísní nikde - ale to je možná způsobeno i tím, že nejsem línej v zimě krátce a intenzivně větrat.
Vypěnil jsem to, a dal pak mřížku. Zvenčí, jak byl asi nejen náš standart, se při zateplení přes EPS-Vatu dá trubka KG příslušného profilu a délky a po konečné úpravě fasády pak mřížka. Mám to leta a nic to nedělá, tedy žádnou neplechu jako vlhkost a plíseň!
Jinak není třeba něco bourat jak tu padly rady! Stačí jen pokud už neplní svoji fuknkci tak otvor zapěnit PUR montážní pěnou, vycpat vatou, EPS a zevnitř pak přemáznout jádrem-štukem enbo lepidlo a štuk ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.