Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak slusně upozornit, že mi vadí cigaretový/doutníkový dým?

Od: strnad® odpovědí: 28 změna:

Od útlého věku mám oproti ostatním lidem daleko víc citlvý čich. Znamená to například, že pro někoho jiného lahodný závan z kávy pro mě znamená téměř okamžitý úprk z místa a jsem rád, že udržím obsah žaludku v místě, kam patří. Cigarety a doutníky jsou pro mě svým způsobem obdobný problém. Někde se tomu dá vyhnout, ale bohužel často narazím na člověka, který ani přes moji slušnou žádost není ochoten vyhovět (VAPování naštěstí nepůsobí tak zle).

Proto by mě i ze strany kuřáků zajímalo, jak bych je musel požádat, aby byli ochotni cigaretu típnout. Nebo klidně i z druhé strany nějaké fígle, co vám fungovalo, abyste kuřáka přesvědčili, že jejich zlozvyk má na jiné poměrně negativní vliv. Přijde mi to podobné, jakobych přišel do nějaké společnosti cizích kouřících lidí a měl přes rameno reprák, který by velmi nahlas reprodukoval nějakou Michal David, grindcore nebo blackmetal produkci, jak by asi ti kuřáci nadšeně reagovali...

doplněno 26.07.24 09:28:

Nejak se to zvrhlo pro me smerem neproduktivnim, tak prosim jeste jednou:

Jak ve verejnem prostoru uspesne pozadat kuraka o zastaveni koureni?

(Myslim tim treba v pubehu sportovniho zapasu v hledisti, zastavku, vedlejsi lavicku v parku, atd.) Samozrejme, ze muzu odejit jinam, ale kdyz jsem v tom miste uz byl driv nez kurak a mam sebou treba deti?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

9x
Dobrý den, jsem abstinující kuřák, který vždy mlčky a bez problémů dodržoval zákaz kouření všude tam, kde byl jasně dán či vyžadován. Pokud bych byl někým slušně požádán, abych dokouřil tam, kde to zakázané není, tak bych to zvážil a zřejmě (podle situace) vyhověl. Kdyby si někdo např. úmyslně stoupl do směru kouře a vyžadoval tipnutí cigarety, tak bych s ním šel do konfliktu, protože to by byla buzerace. Zdravím!
25.07.24 17:09
Bene - *palec*
ben®
juraja - dík. Vše je o slušnosti a toleranci, kdy lze vyhovět (např. kvůli přítomnosti dětí). Pokud se někdo na kuřáka hulvátsky oboří, jenom z toho důvodu, že vidí kuřáka, tak nemůže očekávat vstřícnost, ale konflikt.

Jj tak nějak jsem to měl, v dobách kdy bylo ještě možné normálně všude kouřit. Kolega řekl abych na procovišti nekouřil-odešel jsem na chodbu a pokud nebyl na dovolené, tak jsem tam nekouřil. Pokud by ale toto vyžadoval v kuřárně, tak jej pošlu pryč. Takže Bene *palec*

hodnocení

6x

Kde potkáváte nebo trávíte čas s kuřáky? V hospodách ne, v kancelářích ne, v čekárnách ne, na zastávkách se dá kousek popojít. Kde trpíte s kuřáky? Nezastávám se jich, sama jsem se toho zlozvyku v r. 2005 zbavila. Jen mám pocit, že tahle doba není zlá, jen lidé hledají, na co by mohli ještě poukazovat, proč být nespokojený, na co si stěžovat. Lidé dělají tuhle dobu zlou. Neprudím, jen konstatuji. Prosím vás, kde všude vám kuřáci vadí, kde jsou bezohlední? Kde je chcete slušně upozornit, ať vám nečudí pod nos? Fakt by mě to zajímalo.

hodnocení

6x

Napište, kde a při jakých příležitostech vás kuřáci obtěžují. Pak se dá možná poradit.

Mám stejnou zkušenost, jak píše @babkazov, na exponovaných místech je kouření zakázáno, a na volném prostranství snad ke kuřákům blízko chodit nemusíte, ne?

Něco jiného je, pokud vám dým někdo fouká do ksichtu schválně, ale to je extrém.

hodnocení

5x
Můžu vám říct, že jako celoživotní kuřák, pár let už vaper. Kuřákovi nedomluvite,
Pokud tam není zákaz, není problém.:-D
Já třeba nesnáším různé voňavky, pomalu se dusim kašlem a taky nemám šanci.

amperr
hodnocení

3x

Jako zapřísáhlý nekuřák taky nevím, v čem je problém. Asi jste to dostatečně nespecifikoval, poněvadž už tápou (ne)abstinující kuřák i nekuřák. Pokud není v místě zákaz kouření, měli by se kuřák i nekuřák držet hesla: Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Tedy nekuřák by neměl být útočný a lze-li to, zvolit cestu oklikou. A kuřák by měl brát ohled na nekuřáky a třeba se postavit stranou - po větru. Průšvih nastává v okamžiku, kdy není možnosti úniku. Kuřák kouří v letním vedru na balkóně a nekuřák potřebuje větrat. Nekuřákovi samozřejmě kouř vadí. Otázka na kuřáky, už jsem jí pokládal a nedostal uspokojivou odpověď: Proč chodíte kouřit na balkón a ještě za sebou zavíráte dveře? On vám ten vámi produkovaný kouř vadí? Jinak byste přeci ty dveře nezavírali, nebo rovnou kouřili doma. No a pokud vám ten kouř vadí, tak jste sobci na druhou. Nejen, že nechcete mít doma zahuleno, ale ještě to vědomě děláte někomu jinému...

Jasně, taky si můžu zavřít na chvíli okno, jenže to byste nesměli hulit jak o závod... Zavírat a větrat 3x za hodinu je opravdu na palici. nehledě na to, že v téhle frekvenci to nikdo nevyvětrá.

"Proč chodíte kouřit na balkón a ještě za sebou zavíráte dveře"?
Protože nechceme mít doma ten smrad z ulice od bezohledných řidičů? *co*
ben®
amperr - a což takové balkonové grilování? Ta spálenina zasmradí celé okolí, které musí dělat, že mu to nevadí. To je ta tolerance, které se ve společnosti nedostává.
amperr

@ben: To věřím. Takového vola, který tohle provozuje, tu naštěstí (už) nemáme. A souhlasím, že problematických míst společného soužití je víc...

Mmch. sousedka odnaproti vyeskalovala spor s kuřákem do té míry, že 3 dny po sobě ztropila scénu na celou ulici v půl páté ráno. Na jednu stranu jí chápu, na druhou bych s ní vytřel podlahu. Konec nevím, začal jsem vstávat ve čtyři...

amperr

@juraja: Může být. Tak se zeptám dál: Proč teda nekouříte ve voňavém bytě a radši při kouření dobrovolně přibíráte autočmoudíky? Mmch. u nás projede ve špičce max. 20 aut za hodinu a balkóny máme do zahrad, kde hrozí tak maximálně kvokání sousedových (asi tří) slepic. U vás tedy argument, u nás by to neobstálo ani náhodou.

Amperr ale já kouřím (vapuji) doma.*smich*
To se musíte zeptat těch vašich kuřáků se kterými zdilite dům, být, panelák. Já to nevím.
Mimochodem, mně pod barákem projede těch 20 aut za pět minut.
Ale můžu vám říct, že jednoho kuřáka co kouří na balkoně nebo z okna znám.
Jeho manželka nekouří a tak se domluvili.
amperr

Amperr ale já kouřím (vapuji) doma.*smich* OK. Váš dům, váš hrad, vaše pravidla...
To se musíte zeptat těch vašich kuřáků se kterými zdilite dům, být, panelák. Už jsem zkoušel, odváděli téma jinam nebo byla odpověď podobná, jako u Vámi zmíněného páru... Ale ano, je třeba se ptát, dokud člověk nedostane uspokojivou odpověď (nebo přes hubu, pak si další otázky rozmyslí) *smich*
Ale můžu vám říct, že jednoho kuřáka co kouří na balkoně nebo z okna znám.Jeho manželka nekouří a tak se domluvili. Tomu se říká: Bližší košile nežli kabát. Ten servis, co manželka, mu soused nekuřák neposkytne (a takové peklo v případě revolty neudělá)

Tohle mi dva nevyřešíme.
Věčný boj mezi kuřáky / nekuřácky.
Alkoholiky / abstinenty.
Masozrouty / vegany.
Atd...atd...atd..*smich*
amperr

To jistě nevyřešíme.

Mně kuřáci nevadí. Vadí mi kouř z cigaret v případě, že jsem nucen jej nedobrovolně inhalovat. Tedy většinou když mi táhne do bytu. Jinak jsem schopen to podstoupit dobrovolně (hospoda, když se smělo atd.)

Následující přirovnání trochu pokulhává. Pokud nejde o militantní alkoholiky / abstinenty, masozrouty / vegany, tak obvykle nehrozí nedobrovolná intoxikace, ale chápu, jak jste to myslel. Děkuji za slušnou diskusi.

p23®
hodnocení

3x

V dnešní době mě připadá, že snad kuřácí ani neexistují. V minulých dobách se kouřilo všude. Nelíbí se mi zákazy. Mohli bychom zakázat spustu jiných věcí, které se nám ostatním nelíbí.

Pokud máte tak citlivý čich, než mi ostatní, tak taková místa nevyhledávejte. Pokud se Vám to nelíbí, je třeba otevřít ústa a jednat. Myslím, že kuřák Vám nyní jistě vyhoví. Dnes je to ohrožený druh.

Zdravím.

hodnocení

2x

Nekouřím, také mi cigaretový kouř "nevoní", ale v zájmu zachování duševního zdraví se raději posunu tam, kde se nekouří. *mir*

*palec*.Přesně tak

asd1
hodnocení

1x

Těžko.. Typický kuřák je bezohledný hovado ktarý přijde na zastávku a zapálí si. To že čoud jde na všechny co tam čekaj má na háku. Když dohulí, tak vajgla hodí na zem. Pokud ho někdo slušně poprosí jestli by nemohl hulit kus od zastávky, příp. ho upozorní že na zastávce se hulit nesmí, nebo mu dokonce vynadá že házet vajgly na zem je prasárna, tak protáhne ksicht do výrazu "se neposer".

Když z fronty vypadneš aby ti to nesmrdělo pod nos, tak tak jdeš do autobusu poslední a stojíš, takže vyklidit prostor taky není řešení. Cajti to neřeší, než přijedou tak autobus odjede a ještě jsi za bonzáka.

Ta slušná menšina si na zastávce vůbec nezapálí nebo se automaticky postaví po větru, vajgla zadupne a po úplném uhašení hodí do koše (aby nezapálil koš), takže ty nijak prosit není potřeba..

Podobně balkón a hulící soused, ve vchodu před barákem atd. atd., Míst kde to vadí je hodně.

Osobně nic proti kuřákům nemám, ať si hulí, ale přijít k nekuřákům a zapálit si by nemuseli.

Shrnuto - ty slušné ohleduplné není třeba prosit a bezohledný arogant tě vyfakuje...

ben®
asd1 - kdyby z toho Vašeho textu nebylo tak jasné, že ho psal naštvaný, arogantní a vulgární nekuřák, tak by se s jeho částí dalo i souhlasit.
strnad - a kolikrát jste už toho kuřáka s tou žádostí oslovil? Nebuďte slušný, napište počet, pravdu a výsledky. Reaguji na to Vaše doplnění dotazu.

syx
hodnocení

0x
(Myslim tim treba v pubehu sportovniho zapasu v hledisti, zastavku, vedlejsi lavicku v parku, atd.)Od 31. května 2017 platí úplný zákaz kouření v restauracích, barech, sportovištích, zábavních prostorách (kino, divadlo, koncertní síň, sportovní hala) na základě zákona z prosince 2016, schváleného Poslaneckou sněmovnou, následně Senátem a podepsaného prezidentem republiky.takže slušně požádáte: pane/paní víte že na zastávce se kouřit nesmí, jsou tu děti prosím mějte ohled a ukončete kouření.Pokud to nezabere tak vytáhnete mobil a začnete jakože nahrávat přestupkové jednání, Popřípadě můžete zavolat městskou policii 158

Cigareta v puse se dá vyfotit ale, že někdo smrdí už ne. A na to máte také řešení? *smich*. Že by bylo nějakým zákonem zakázáno smrdět? *smich* Pán ten dotaz položil kulantně ale vadí mu jakýkoli zápach i voňavky. Takže, kde se bude kouřit a jde to vyfotit bude slušně žádat podle zákona, kdežto když bude někdo smrdět , tak má bohužel smůlu. A tím je to celé úsměvné. Pán se s tím už nějak vypořádá jako s celým svým dosavadním životem.

hodnocení

0x

Kuřáci jsou sobecký dobytek, reálně feťáci a bez své drohy nedokážou být ani chvíli a nezajímá je, že obtěžují okolí smradem a jedy. Jediná možnost je mezi smraďochy prostě nechodit.

smode2

Někteří takoví skutečně jsou. Stejně jako jsou sobecký dobytek rodiče. Ti jsou mnohdy ještě horší. Nechají ty svoje smrady běhat kolem, mlátit s hračkami, hádat se, řinčet s čímkoliv co mají po ruce, řvát na okolí jako porouchané hasičské sirény a ještě jsou schopní to jejich chování a svoji (ne)výchovu obhajovat. Jediná možnost je odejít.

Smode, rodiče jak rodiče, ještě horší jsou pejskaři.*stop*
smode2

Doplnění: Dnešní doba je naštěstí celkem ok a stejně jako mnohdy majitelé restaurací zakazují kouřit i na svých zahrádkách v době oběda (což považuji za naprosto správné), rostou jako houby po dešti také například only-adults hotely, kam děti nesmí. A je to tak dobře. Takže kam odejít před smraďochy a smrady je*frajer*

p.s. Jirko, máš pravdu. Čest těm slušným, stejně tak jako slušným kuřákům a slušným rodičům.

hodnocení

0x

Ani tak nerozhoduje, že jste na fotbalový zápas přišel jako první. To by znamenalo, že si chcete přisvojit právo na nějaké své území pro sebe, kde se bude jednat podle vašich pravidel. Ale tak to není. Když někoho budete žádat o něco, nastane spousta reakcí , na to, čeho chcete docílit . A je to podle povahy osoby, kterou žádáte.Dále podle momentálního naladění. Nebo i podle toho, jak se dotyčnému budete líbit. Předem odsouzena bude žádost o nekouření u totálního sobce, což předem neodhadnete. A že dnešní doba nijak nepřeje slušným lidem, tak bych ani nijak nepočítal s nějakým úspěchem.Takže si můžete zvážit, jestli chcete podstoupit nějaké urážky nebo i pěstní souboje, přesně podle toho, jak budete přilévat "olej do ohně". A co budete čekat, když se zeptáte skina a vy budete přičmoudlej? Rovnou vám přinejlepším flákne, při tom horším případě vás odveze sanitka. Já bych vám radil, podle přísloví : Moudřejší vždy ustoupí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]