Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce. Provádím rekonstrukci bytu a narazil jsem na problém na WC. Zvolil jsem WC typu Geberit, ale zjistil jsem, že se délka místnosti od dveří ke stoupačnám snížila na 80 cm. Zadní zeď z ytongu museli postavit od stoupaček dál, protože se do odpadu WC vkládaly dvě "kolena", a nešlo to udělat jinak. Firma tvrdí, že je to dostačující, ale mě se to nezdá. Dveře se budou otvírat ven. Je rozměr 80 cm dostačující? Jedná se o panelákovvé WC. Děkuji za vaše názory.
V nekterych panelacich Vam Geberit ani nepovoli. Musi tam byt kombi wc z duvodu pristupu ke stoupackam. Muze se stat, ze pak budete Geberit bourat.
Budoucí nájemci Vás proklejí. Neznám normy a předpisy, ale mám zkušenost z paneláku ze 60 let, kde byla při rekonstrukci nahrazena mísa se splachováním ze zavěšené nádržky mísou "kombi". Při rekonstrukci se místnost ještě díky itongu o pár centimetrů zkrátila. Výsledek je ten, že si v místnůstce při zavřených dveřích nedokážete ani pořádně stáhnout kalhoty, natož si utřít řiť. Takže svlékat a oblékat při otevřených dveřích. Když je paní sama doma, dá se to přežít. Když přijde návštěva, je to téměř neřešitelný problém.
Na 40 cm budete mít problém i jenom z té mísy vstát.
Řemeslník mě ujišťoval, že do svislé roury se nedá dělat otvor a musí se to napojit dvěma koleny. Byly z plastu a zadělávají se do sebe. Jsem opravdu laik a kdybych věděl, že se místnost o tolik zkrátí, závěsné WC si tam nedám. Teď už je pozdě.
Oproti normě je to o 30 cm méně. Takže ne.
ČSN 73 4301
Panelákové WC má hloubku nějakých 115 cm+. Aby nedocházelo při instalaci Geberitu k přílišnému zkrácení místnosti, dá se nádržka o něco vsunout do prostoru stoupaček. Jak už tu padlo, poloha mísy oproti dveřím se téměř nezmění, jen se místnost opticky zkrátí. Přemýšlivější řemeslníci to řeší tak, že pro geberit přizdí jen do výšky nádržky a horní část stěny za WC nechají v původní pozici. Délka místnosti pak je opticky v pořádku a papírově snad taky, poněvadž norma nepraví, že délka musí být dodržena v celé výšce místnosti.
"...dá se nádržka o něco vsunout do prostoru stoupaček..."... Ne všude...přesně tohle jsem si taky maloval, že udělám, ale ventilační šachta mě nepustila...chybělo mi přesně 6cm, což byl rozměr o který byla šachta dilatovaná od panelové stěny...stejně tak není všude délka místnosti těch 115cm..co já bych dal za tyhle rozměry...jinak souhlasím, že se to dělá jen na výšku konstrukce, ale stějně tu každej pak využije na skříňky a toaletní potřeby
No jasně, že ne všude, jen těch umakartových jader je cca 10 základních typů a to vcelku nic neříká o tom, jak tam kdo protáhl vzduchotechniku, odpady, rozvody vody a plynu. U mě je limitující trubka odpadu mezi ní a přepážkou je cca 10 cm, ovšem musel bych vyřezat vodovodní trubky (i před vodoměrem) a rozvody elektřiny (což je při rekonstrukci jádra tak nějak samosebou). No a při případné výměně odpadů by ještě bylo s geberitem veselo.
Připojuji se - proč ne závěsná wc? To, že to mamlasové z nejrůznějších důvodů divně/blbě navrhnout, nainstalují a podobně, pomíjím.
asi takhle, předtím jste tam měl asi taky záchodoou mísu, byla to asi kombi s nádržkou, a dala se používat. pocit stísněnosti bude z toho, že se tam jakoby posunula ta zadní stěna, ale je třeba si uvědomit, že mísa jako taková zůstává na zhruba stejném místě a stěna s podomítkovým geberitem stojí v místě původní nádržky kombi záchodu
"Je rozměr 80 cm dostačující?" ano
PS: šel jsem si to těď změřit k sobě a půjde to používat, ale budete mít zeď/dveře hned před hlavou, takže dost nepříjemné... Co tam proboha narvali za kolena?
Děkuji za odpověď. Řemeslník mi to ukazoval, byla to dvě kolena, která namontoval k sobě. Typ mohu ještě zjistit. Tvrdil, že do hlavní stoupačkové roury se nedá zasahovat - např. dělat otvor výš nebo níž. Jsem v tom opravdu laik a teď zjišťuji, že to není OK.
řemeslník měl pravdu, do stupačky by se skutečně nemělo zasahovat, někteří tak ale činí
ten prostor jste asi měl krátký už předtím
Původní WC mělo délku 115 cm. Zkrátilo se to díky Ytongu, s čímž jsem počítal. Od přední části WC mísy ke dveřím bude 40 cm.
40 cm je hrozně málo, ale WC použít půjde, někdy to jinak nejde, u sebe bych to ale takto nechtěl
pokud předtím bylo 115 a nyní je 80, tak nešetřili s prostorem, protože minimální hloubka na kterou se dá dostat je asi 15 cm, tzn., že ve výsledku by to bylo 100 cm
Děkuji za názor i odkaz. Je to byt 4+1 k pronájmu a mám tam už dané i obklady. Zmršili to, ale z jejich argumentace vyplynulo,l že to jinak nepůjde, protože tam není prostor. Nešla posunout ani přední stěna, protože po pravé straně jsou hned obložky dveří do kuchyně.
no 80cm na délku je teda sakra málo...to je špajz...já mám teď v paneláku po nachystání SDK kce pro vložení geberitu rovnej 1m délky a to mi ještě 2cm vezme SDK deska a obkladačka. A už tak jsem z toho nervozní jak prvorodička...instalatér mě uklidňuje, že to je u paneláku normálka... zadek si člověk bude muset vytírat v pozoru nebo s otevřenýma dveřma...ubrat dalších 20cm...si nedokážu představit...to je vyloženě kóje na pisoár to nemůže splňovat žádnou minimální normu
Jestli je to dostačující nebo ne, rozhoduje více věcí. Pokud je to ke kolaudaci, musíte splnit minimální požadavky ČSN 734301. Pokud to ke kolaudaci není a vyhovuje vám nebo někomu jinému nos nalepený na dveřích, potom je to dostačující. Nakonec, pokud obýváte byt sám, můžete mít i dveře otevřené.
Pokud není žádná technická možnost, jak věc pomocí potrubí vyřešit, nezbývá, než zbourat příčku a posunout ji tak,aby rozměry vyhovovaly dle ČSN. Při dveřích otvíraných ven z WC se domnívám, že by měla místnost mít minimálně 1100 mm. Dalším řešením je pak neprovádět takovéto razantní změny a věc vrátit do původního stavu, jen vyměnit zařizovací předměty za nové
Děkuji za radu. Problém je v tom, že v zadní straně jsou stoupačky, se kterými nelze hýbat. Přední stěnu nelze posunout více do předsíně. Po pravé straně je hned vstup do kuchyně a nepodařilo by se tam umístit novou dřevěnou zárubeň. Každopádně budou WC předělávat na klasické WC a ještě se pokusím s někým poradit, jak se dá udělat co nekratší odpad z WC mísy do stoupaček. Alespoň tak, jak to bylo dříve. Původní rozměr byl 115 cm a ytongem se to zkrátí na cca 90-95 cm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.