Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brikety na paletě

Od: tm odpovědí: 20 změna:
Rozhoduji se, jaké koupit brikety. Sypané brikety 7 palců (navic zlomky) prodávají u nás uhelné sklady za cca 860 - 900 Kč/q. Nemáte někdo zkušenosti s briketami na paletě? Tam vychází metrák cca na 1050 - 1100 Kč, vel. 7, ale tipuji, že se nebude jednat o zlomky. Dále ty na paletě nemají prach. Nemohu si pomoct, ale ty na paletě mi vychází skoro lépe. A to neřeším lepší skladování a manipulaci. Do čeho byste šli vy? A ještě prosím o úvahu - když koupím paletu 1 m3 rovnaneho bukového dřeva, vyjde to cca na 1800 - 2000 Kč. Obdobná paleta 750 kg s briketami (ale bez mezer) vyjde cca na 6000 Kč. Je výhodnější paleta bukového dřeva nebo cca 3x dražší paleta uhelnych briket (myslim podle tepla, ktere z daneho mnozstvi získám)? Děkuji za úvahy.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Všichni prodejci by měly uvádět váhu a výhřevnost. Podle tabulek si spočítáte kolik "tepla si koupíte"a za jakou jednotkovou cenu.
m.tzb-info.cz/...

smode2
hodnocení

0x

Vždy záleží na dopravě a skladování. Osobně uvažuji do budoucna například o biomac.cz/...

Dlouhodobě dobré zkušenosti, podobné parametry (pro mě) jako mají dražší výrobky a cena dostačující:)

tm
hodnocení

A výhřevnost ve srovnání s uhelnymi briketami?

jirib
hodnocení

0x
Nevím,zda vám nalożí balené brikety na paletě na vozík nebo budete muset ručně...
Beru už jen 5" sypané,tvrdí mi,že už 7" nedělají...
Mě stačí šest metráků na chalupě od října do dubna...
tm
hodnocení

Samozřejmě to potřebuji přivézt. Nemám jak odvézt. Vzal bych třeba 2 palety. Jasně doprava. Kde je doprava zdarma, tam vychází metrak asi na 1200. Ale třeba v hornbachu je od určitého množství doprava stále 2600 a tam zrovna vychází metrak na 1050. Když si to nechám přivézt z místního uhelnyho skladu, bude chtít za dopravu 500 a posledně v těch briketach bylo poměrně dost prachu. Stále nabízí 7 palců, ale třetina jich je rozlamana.

tm
hodnocení

0x

Tak jsem se tím snažil prokousat - výhřevnost: hnědouhelné brikety cca 19 MJ/kg, suché jehličnaté dřevo cca 15 MJ/kg. Tzn. že dřevo má cca o 1/4 nižší výhřevnost než brikety. Pokud tedy porovnám 500 kg uhelných briket na paletě za cca 6700 Kč s 1 m3 sypaného čerstvého smrkového dřeva za 1 100 Kč, co vyjde teoreticky levněji?

@tm 1 m3 sypaného čerstvého smrkového dřeva. Kolik z toho bude dřeva suchého a srovnaného?

asd1

1 prms smrku je tak 180 kilo suchýho dřeva, tak si tu výhodu spočítej *smich*

tm
hodnocení

Kolik váží 1 m3 sypaneho mokreho smrku? 400 kg? Jako že z toho bude jen 180 kg suchého?

asd dovolím si lehce nesouhlasit. Kubík sypaného je tak 0,6 kubíku rovnaného a při hmotnosti suchého smrku nějakých 470 kg na kubík to vychází skoro tři metráky na kubík.

asd1

To napiš spíš lesákům, že maj špatně tabulky výhřevnosti ;)

prms smrku je fakt jen těch ca 180 kg (vlhkost 15%)

Nepleteš si to s prm?

tm
hodnocení

A k těm 180 kg jste došel vlastním zvazenim? Pac mi to přijde docela málo... jako ze za 180 kg stipaneho smrku dam ccc 1000 kc (tolik stoji 1m3 cerstveho 1prms)? to by vyšla lepe ta paleta briket, kde 100 kg vychází cca na 1100 až 1200 a výhřevnost o čtvrtinu větší, méně prostoru pro skladování, žár dlouho po vyhoření, pouzitelne hned...

asd vždyť píšu, že kubík sypaného je 0.6 kubíku rovnaného.

jendad

tm

Já jsem opravdu vážil kolik je smrku v m3 . Normálně jsem si sehnal hranoly a dal je do bedny cca 50 x 50 x 50cm . A vyšlo mě , že kostka plného dřeva 1x1 x1m neváží ani 400kg (bavíme se o suchém) . Takže věřím tomu , že sypané dřevo bude mít těch 180kg/m3 suchého dřeva.

S dřevem dělám přes 40 let, běžně má suchý smrk 450 kilo na kubík. Když je nějaký řidší dřevo může to mít i ty necelý čtyři metráky. Když to bude samej křemen půjde to hodně přes pět metráků, klidně až k šesti. Vše truhlařina s vlhkostí kolem 10 %.
asd1

Podle tabulek váží kubík smrku s vlhkostí 15% 455 kg (kostka dřeva 1x1x1 m ), prm (metr skládaných polen) 319 kg a sypanýho prms 187 kg. Mokrý samozřejmě víc, tam je kubík přes 700 kg (z toho 300 kg vody)

Ty štípaný polínka nasypaný na korbu - zdánlivě toho je hodně, ale půlka z toho je vzduch, takže ve výsledku to je hodně drahý topivo. Výhodný to je pro dodavatele... S kladovkou nebo dvoumetrovkama od lesů se švindluje o dost hůř, ale je tam + řezání a štípání, koho to nebaví a chce polínka tak si za pohodlí dost připlatí..

tm
hodnocení

1 prms smrku stipaneho mám možnost koupit za cenu cca 900 až 1100. U toho levnějšího je samozřejmě dražší doprava. A právě proto se to snažím srovnat s briketami, který sypaný 7 palců zlomky stojí 900 (samozřejmě s prachem) a stejný na paletě nerozlamany stojí okolo 1100 až 1200 za metrák.
tm
hodnocení

Podle této tabulky by prms suchého smrku klidne těch 180 skoro mohl mít... když prmr suchého váží 270 kg... zajímavé. Tzn. 1prms je jako nic)) pár kyblu uhlí...
srovnejdrevo.cz/...

Ten článek je pouhá snůška nesmyslů. Údaje si autor vycucal z prstu, nebo přesněji řečeno, plete si úplně všechno.

tm
hodnocení

Tak jsem se tedy nějak dopocital - kdyztak mě opravte: za cca 1000 Kč mám 1prms smrku, který bude v suchém stavu podle tabulek vážit cca 200 kg. Za cca 1000 Kč mám 100 kg uhelnych briket. Výhřevnost po zaokroujleni: suchý smrk 15 mj/kg, brikety 20 mj/kg. Prostě brikety cca o 1/4 více. 200 kg smrku x 15 = 3000 mj vs. 100 kg briket x 20 mj = 2000 mj. Oboje za 1000 Kč. Drevo vychází samozřejmě levněji, ale vidím zde poměrně velký prostor pro podvod s jeho množstvím. Když vidím ty hromádky na dodávkách, které prodejce je schopen vydávat klidně za 10 m3...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma uhelné brikety

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]