Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obrana proti cigaretovému dýmu

Od: alena350® odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit s touto věcí: sousedka (bydlíme v bytovém domě) vedle kouří na balkóně, dým mi proniká do pokoje...okno i balkónové dveře mám otevřené.

Vadí mi to i v zimě. Ráno v 6 otevřu okno abych vyvětrala, ale ouvej... namísto čerstvého vzduchu smradlavý kouř!

Myslíte, že by pomohla nějaká... Nevím jak to nazvat, paravan, plůtek z...latěk.

Mám šikovného kamaráda, mohl by mi svařit nějakou kovovou konstrukci, jen nevím, jak by to mohlo vypadat a hlavně: bylo by to účinné?

Děkuji za názory.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Žádné takové pokusy ala Pat a Mat nemohou pomoct. Co jedině pomůže je přetlaková ventilace, což je v bytě nereálné realizovat.

hodnocení

3x
Ano, teoreticky by zakázat kouření na balkóně jít mělo, protože ze zákona se jedná o společnou část domu, i když o tom spousta lidí neví a balkón považují za svůj.

To sice ano, ale je to nevymahatelné.

hodnocení

2x

Záleží jaké tam máte proudění vzduchu. Podél stěn domů proudí vzduchová vrstva, která unáší zápach ze zdroje, a ta by možná šla odklonit. Ale vyžadovalo by to velkou, nevzhlednou a potenciálně nebezpečnou konstrukci s nejistým výsledkem. Lépe by to vyřešila rakovina.

doplněno 08.07.24 12:30:

Požádat kuřáka, aby na balkoně nehulil, se nesetká s pochopením, ale možná by se s paní šlo domluvit, že nebude chodit hulit na balkon v určitém dohodnutém čase kvůli šanci na vyvětrání.

hodnocení

To proudění vzduchu je opravdu zajímavé... Bydlíme totiž na stejném poschodí a podle všeho v našem městě když fouká vítr, tak právě ze západu, z mého úhlu pohledu zprava doleva. Přemýšlím nad nějakou květinovou zdi, aby to nebylo úplně škaredé nebo tak něco. Zatím nevím.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, pusťte proti balkónovým dveřím a oknu stojanový ventilátor, který nejen nepustí kouř do bytu, ale zároveň vypudí zápach z Vašeho bytu ven (možná až na balkon k té sousedce). Zdravím!
amperr

To by mohlo zabrat, ale obávám se, že něco takového tazatelka domů nechce. *vtip*

Tohle jsme používali na odtah kouře ve slévárně. Menší byly neúčinné.

topidla-odvlhcovace-maste/...

ben®
amperr - ten ventilátor z Vašeho odkazu je jistě super, ale mně stačil z tržnice, stojanový a menšího průměru (tenkrát asi za 700,- Kč). Když sousedka otevřela okno v bytě o patro níže a já měl otevřené okno, tak jsem to brzo cítil (smrad). Pustil jsem ventilátor proti oknu a protivzduch zápach do bytu nepustil. Docela to funguje, ale musí se najít ten správný směr, kam ventilátor natočit. Jinak ventilátor se doma (hlavně přes léto) hodí vždy.

Tohle může fungovat jen za předpokladu, že není velký rozdíl tlaku na obou oknech (balkonových dveřích), jinak si stejně vzduch najde cestu dovnitř někde nad ventilátorem. Každopádně je to asi jediná schůdná cesta, která by stála za pokus.

amperr

JJ. Jak píše @orion: Fugovat to za určitých okolností může a lepšího nikdo nic nevymyslí (nebo se rád nechám překvapit). Z mé strany to byl vtípek zoufalého odpůrce kouření. Ten ventilátor fakt funguje a opravdu by milou kuřačku nepotšil. Bohužel ani tazatelku. Tichý zrovna není a mohl by i poklidit v místnosti.

amperr
hodnocení

0x

Bohužel, kuřáci mají bůhvíproč pocit, že kouř z cigaret nesmrdí, aspoň to tak vypadá, když se ozvete, že vám to táhne do bytu. Potom je záhadou, proč valná většina z nich kouří na balkónech či lodžiích a to při zavřených dveřích do vlastního bytu. Ale ani pokud kouří v bytě, není to žádná výhra, je to ještě horší, poněvadž to, co táhne oknem máte aspoň šanci v mezičase vyvětrat, co si natáhnete přes stoupačky, toho se nezbavíte.

Proudění vzduchu žádná podpůrná konstrukce neoklame. Jako jedinou rozumnou teorii, jak sdílet společný vzduch s kuřákem, tu kdysi navrhl, že kuřák instaloval na balón zvonek a pokaždé, když šel kouřit, zazvonil. Nekuřák tak měl šanci zavřít na těch 10 minut okno. Ovšem tahle skoro geniální teorie (vyžadující dobrou vůli obou stran) končí zákonitě nezdarem. Kuřák vpravo dole, kuřák vlevo, kuřák vlevo o dvě patra níž. Každý si jde zapálit. jeden vstává v šest, druhý v osm, jeden vytáhne krabičku za den, druhý půl. V praxi by tak zvonek zvonil jak na dveřích v trafice vedle hlavního nádraží...

Takže zavíráme a větráme a občas chytnu nerva a řvu, ovšem vidět, odkud to jde, nikdy není.

Pořídili jsme si čističku vzduchu a je snad o něco lépe.

Jediná možnost, jak to skutečně vyřešit, je začít kouřit taky. Potom místo nerva bezmoci a vzteku z hnusného smradu k vám zavane libá vůně tabáku a vy dostanete taky chuť na jednu. A jako bonus se v oknech, nebo dveří u cigaretky spřátelíte se svými snědými sousedy. ;)
amperr

Snědé sousedy máme taky. Jsou celkem v pohodě a snad ani nekouří. Pán skoro nemluví, paní neumí číst a psát , zato obě dcery mluví několika jazyky a syn má doktorát z psychologie. S takovým progresem nás bílé strčí v příští generaci do kapsy, spíš už dávno strčili.

hodnocení

Ano, paní to vůbec nedochází, na druhou stranu já Nevěděla, že mám tak citlivý nos, protože cítím zápach z jejich šatů, když přede mnou šla po chodbě... Je to opravdu nešťastné...Jsme tady V bytovce senioři a paní s dcerkou... takže pár sousedek jí upozornilo, že... kuřačka kouření omezila, ale tu ranní a večerní si dopřeje. Lide jsme různí, jedna sousedka je tak citlivá, že kvůli ní ani prádlo na balkón nepověsí... A když náhodou jo, tak ho hned Dává pryč, když cítí dým.

hodnocení

0x

Já si myslím, že nepomůže vůbec nic. Je to, pro nekuřáka a nepřítele cigaret, neštěstí. Kuřák si nechce smradit doma a nějaké domluy a řeči jsou zbytečné. *plac*

jaj*
On tam může být třeba v nájmu, tak si třeba ani nesmí zapálit uvnitř, nemůže se stát že by si někdo zapálil v bytě a nebylo to cítit, od toho byly hospody.
jirka*
Podle současné legislativy nemůže majitel bytu zakázat nájemníkovi kouřit v bytě, je však oprávněn požadovat úhradu nákladů na odstranění škod vzniklých kouřením. Proto je tam i kauce ve výši několika nájmů.
U nás v domě pod námi žije rodinka nájemníků prapůvodem z Indie. Ti se snad narodili se zapalovačem v ruce. Kouří neustále, buďto boss samostatně nebo zbytek osazenstva. Z lodžie hází vajgly a plivou na chodník. Teď už to ale omezili. Nedá se otevřít okno, smrad je hned uvnitř, ve dne, v noci. Do toho hrají předělávky různých zahraničních hitů v jejich jazyce. Občas se pohádají, nadají si do černých sv..í a chvíli je klid. Už nedávají odpadky za dveře ale občas kouří v otevřených vchodových dveřích. Občas hodí celou krabici od banánů do kontejneru, takže se rychleji zaplní. Těmto lidem toho moc nevysvětlíte.
Pokud je navíc předsedkyně SVJ kuřačka, má pro kouření na balkoně a lodžii pochopení.
Řešením je odstěhovat se, ideálně do samostatného domku se zahradou na kraji města. Pokud v domě kde jsou byty v soukromém vlastnictví jsou i byty, co se pronajímají, nemůže to nikdy fungovat.

hodnocení

0x
Tohle je o lidech a vzájemné toleranci. Která ovšem v případě kuřáků "maličko" jednostranně spočívá v tom, že drogový závislák vám bude bez omezení hulit pod nos a vy to musíte snášet. :-/
Nebylo by špatné mít detektor cigaretového kouře, který by varoval, že je nutné zavřít okno, nebo ho sám zavřel. Obávám se ale, že takto citlivý běžně koupitelný nebude. Pokud je dotyčná zapáchatelka na balkóně vidět, nabízí se spíš kamera s detektorem pohybu, nebo infračidlo. Ale to je zábava pro hračičky.
hodnocení

Ten detektor kouře, To je velice zajímavá úvaha, i ta kamera, i když to by asi vadilo...

jaj*
hodnocení

0x
To máte za zákaz kouření v hospodě, kdysi se kouřilo v hospodě, oni si tam sami vyzdobili vzduch akorát tam šel nějaký nekuřák na pivo a na panáka a tak si stěžoval že se kouří a tak to zakázali. Pak kouří na balkoně místo aby se klidili jinam, není kam. Já nekouřím, cigarety v hospodě mi nevadí, protože se s tím tak nějak počítá, na diskotékách to byla zajímavá vůně když sem tam někdo měl cigaretu, no a pak už zbývá jen balkon, tam by mi vadilo kdyby někdo kouřil, ale zase není kde.

Kuřáci kouří všude a nejvíc doma, v práci totiž taky často nesmí kouřit. Ještě k té hospodské úvaze: dnes kouří ženy stejně jako muži, a ty do hospody moc nechodí, i kdyby se tam mohlo kouřit.

hodnocení

0x

Zkuste se s ním domluvit.

hodnocení

už jsme jí upozornily, paní opravdu kouření omezila, ale úplně nepřestala.Co dodat? smrad v malém/menším množství je pořád smrad...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]