Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit s touto věcí: sousedka (bydlíme v bytovém domě) vedle kouří na balkóně, dým mi proniká do pokoje...okno i balkónové dveře mám otevřené.
Vadí mi to i v zimě. Ráno v 6 otevřu okno abych vyvětrala, ale ouvej... namísto čerstvého vzduchu smradlavý kouř!
Myslíte, že by pomohla nějaká... Nevím jak to nazvat, paravan, plůtek z...latěk.
Mám šikovného kamaráda, mohl by mi svařit nějakou kovovou konstrukci, jen nevím, jak by to mohlo vypadat a hlavně: bylo by to účinné?
Děkuji za názory.
Záleží jaké tam máte proudění vzduchu. Podél stěn domů proudí vzduchová vrstva, která unáší zápach ze zdroje, a ta by možná šla odklonit. Ale vyžadovalo by to velkou, nevzhlednou a potenciálně nebezpečnou konstrukci s nejistým výsledkem. Lépe by to vyřešila rakovina.
Požádat kuřáka, aby na balkoně nehulil, se nesetká s pochopením, ale možná by se s paní šlo domluvit, že nebude chodit hulit na balkon v určitém dohodnutém čase kvůli šanci na vyvětrání.
To by mohlo zabrat, ale obávám se, že něco takového tazatelka domů nechce.
Tohle jsme používali na odtah kouře ve slévárně. Menší byly neúčinné.
Tohle může fungovat jen za předpokladu, že není velký rozdíl tlaku na obou oknech (balkonových dveřích), jinak si stejně vzduch najde cestu dovnitř někde nad ventilátorem. Každopádně je to asi jediná schůdná cesta, která by stála za pokus.
JJ. Jak píše @orion: Fugovat to za určitých okolností může a lepšího nikdo nic nevymyslí (nebo se rád nechám překvapit). Z mé strany to byl vtípek zoufalého odpůrce kouření. Ten ventilátor fakt funguje a opravdu by milou kuřačku nepotšil. Bohužel ani tazatelku. Tichý zrovna není a mohl by i poklidit v místnosti.
Bohužel, kuřáci mají bůhvíproč pocit, že kouř z cigaret nesmrdí, aspoň to tak vypadá, když se ozvete, že vám to táhne do bytu. Potom je záhadou, proč valná většina z nich kouří na balkónech či lodžiích a to při zavřených dveřích do vlastního bytu. Ale ani pokud kouří v bytě, není to žádná výhra, je to ještě horší, poněvadž to, co táhne oknem máte aspoň šanci v mezičase vyvětrat, co si natáhnete přes stoupačky, toho se nezbavíte.
Proudění vzduchu žádná podpůrná konstrukce neoklame. Jako jedinou rozumnou teorii, jak sdílet společný vzduch s kuřákem, tu kdysi navrhl, že kuřák instaloval na balón zvonek a pokaždé, když šel kouřit, zazvonil. Nekuřák tak měl šanci zavřít na těch 10 minut okno. Ovšem tahle skoro geniální teorie (vyžadující dobrou vůli obou stran) končí zákonitě nezdarem. Kuřák vpravo dole, kuřák vlevo, kuřák vlevo o dvě patra níž. Každý si jde zapálit. jeden vstává v šest, druhý v osm, jeden vytáhne krabičku za den, druhý půl. V praxi by tak zvonek zvonil jak na dveřích v trafice vedle hlavního nádraží...
Takže zavíráme a větráme a občas chytnu nerva a řvu, ovšem vidět, odkud to jde, nikdy není.
Pořídili jsme si čističku vzduchu a je snad o něco lépe.
Snědé sousedy máme taky. Jsou celkem v pohodě a snad ani nekouří. Pán skoro nemluví, paní neumí číst a psát , zato obě dcery mluví několika jazyky a syn má doktorát z psychologie. S takovým progresem nás bílé strčí v příští generaci do kapsy, spíš už dávno strčili.
Ano, paní to vůbec nedochází, na druhou stranu já Nevěděla, že mám tak citlivý nos, protože cítím zápach z jejich šatů, když přede mnou šla po chodbě... Je to opravdu nešťastné...Jsme tady V bytovce senioři a paní s dcerkou... takže pár sousedek jí upozornilo, že... kuřačka kouření omezila, ale tu ranní a večerní si dopřeje. Lide jsme různí, jedna sousedka je tak citlivá, že kvůli ní ani prádlo na balkón nepověsí... A když náhodou jo, tak ho hned Dává pryč, když cítí dým.
Já si myslím, že nepomůže vůbec nic. Je to, pro nekuřáka a nepřítele cigaret, neštěstí. Kuřák si nechce smradit doma a nějaké domluy a řeči jsou zbytečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.