Prosím o radu. Máme před rozvodem. Dům v SJM. Manžel chtěl, ať bydlíme každý v jednom patře, možno dvě bytové jednotky. Odmítal prodat, na vyrovnání ani jeden nemáme. Chtěla jsem prodej domu, on slíbil i dceři. Nyní si klade podmínky, že nutno zhodnotit dům, aby byl lépe prodatelný. Je z roku 1969, máme novou střechu. Před termofasádou /což dle mě lže ohledně státní podpory, ta je dnes jen na ty domy po babičkách/ nutno vyměnit sklepní dveře a okna, stříšky kolem domu a prý i dokončit kvůli dotaci půdní pokoj. Prosím o Vaše názory - je podle Vás dobré ještě tolik investovat, že se vyplatí prodej? Ptám se možná hloupě, vím. Kupuje dnes někdo dům dvougenerační? Děkuju za názory. Na tu fasádu v podstatě nemám peníze, ale spíš mě zajímá, nakolik je to opravdu vhodný a výhodný krok.
"on slíbil i dceři" Nevím, co jí slíbil, ale mohu vás ujistit. že 90 % takovýchto slibů konči okamžikem, kdy si dotyčný najde novou partnerku. Zateplení dům může zhodnotit, ale stejně tak to může být hra o čas.
Záleží na lokalitě ve které se dům nachází. U velkého nezatepleného domu bude problém najít kupce který vám dostatečně za něj zaplatí. Náklady na zateplení se vám do pár let vrátí na úspoře vytápění.
Nejspíš to bude výmluva. Představa o tom, že si k vložené investici připočte ještě vlastní marži, je mylná. Taková práce by se mohla vyplatit možná svépomocí. Obecný folklór je koupit něco levněji a překopat si to podle svého. Mnohem pohodlnější a účinnější je hledat vhodného kupce déle.
Nevyplatí. Lidé radši koupí hotový zateplený byt, již zaplacený, než si brát hypotéku na 20-30 let na vlastní zateplení. Každopádně pokud se nedomluvite na majetkovém vypořádání vy sami, pak vás vypořádá soud a může vás to stát stovky tisíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.