Nemůžu se zbavit vodního kamene na dveřích u sprchového koutu. Dřív jsem je čistil eko čističem na bázi vinného octa. Byla to práce na půl dne ale šlo to. Teď nic nezabírá. Vyzkoušen klasický ocet, HG pěnový čistič na odolný vodní kámen, W5 z Lidlu, směs octa a jedlé sody. Pořád po uschnutí zůstávají vidět mapy. Máte někdo tip co s tím, co na to použít a opravdu to funguje?
Já bych nepoužívala nic abrazivního. Možná jsou dveře už jemně poškrábané a v těch drápancích ulpívají vápeníté usazeniny lépe, pak jdou hůře odstranit, dalším dřením to jen zhoršíte a tak dokola. Někde chválili Pulirapid, ale nemám vyzkoušeno. Mně funguje ta pěna HG a na to přípravek, aby voda neulpívala (myslím je to Ravak "kondicionér").
Ocet je ten nejméně vhodný přípravek na vodní kámen, doporučit lze jen na čištění varných konvic, kde se ocet uvede do varu a pak funguje dobře. V Česku ale máme od babiček zafixováno, že je vhodný. Lepší je kyselina citronová a ještě lepší solná, která však poškozuje pochromování baterií.
Na sprchove dvere nastrikejte neredeny ocet 8%. Nechejte pusobit deset minut a oplachnete a pretrete hadrem. Pripadne muzete vicekrat opakovat. Ocet by nemel uplne zaschnout….
To můžou být už značně prokřemenělé usazeniny, na které běžné přípravky nefungují. Zkusil bych to koncentrovanou HCl, jestli zabere, možná bude nutné mechanické odstranění.
Dobrý den, nyní teplý ocet (nechat působit a opakovat) a později, resp. ihned naučit se (a celou rodinu) ihned po sprchování vytřít dveře i celý "sprcháč" do sucha (tomu se říká prevence/úspora času a práce). Zdravím!
Záleží na tom jestli jsou dveře plastové nebo skleněné. Na skleněné musíte použít ne prostředek na vodní kámen ale abrazivnější čistič typu Real. Špína na dveřích není totiž jen vodní kámen ale hlavně ulpěné mastné nečistoty. To samé jako v umyvadle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.