Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Každý den když jdu spát se rožnu lampičku na čtení a pak zhasnu velké světlo. Ale včera večer se mi potřetí po sobě stalo, že když jsem zhasl velké světlo, tak mi odešla žárovka v lampičce. Jak je to možné? Nikdy předtím to nedělalo... Elektrice moc nerozumím, ale co jsem se díval na jističe, tak světlo je v jiném okruhu než zásuvka do které je lampička zapojená.
no pokud píšete, že lampička je v zásuvce a má svůj okruh, a světlo je samosebou na jiném jističi (okruhu)jeví se mi to jako nemožné.Navíc kdyby došlo k nějakému nárazu proudu při vypnutí světla, měl by na to reagovat právě jistič světelného okruhu vyskočením. Ale tohle je jen odpověď laika. Uvidíme co řeknou ostatní. Nehořely u vás nedávno samovolně zásuvky?
je tu něco nepřesností a dohadů...
chybí údaj o časovém rozpětí těch "odchodů" žárovek v lampičce. za hodinu, za den, za týden...
dále je možné, že všechny žárovky v lampičce jsou byly z jedné série, která se nevydařila...
Přípojka do bytu je jednofázová nebo trojfázová? u domu zřejmě troj...
"velké" světlo je žárovka nebo zářivka?
u trojfázové přípojky jsou zásuvky na stejné fázi jako to velké světlo?
vyjádření-někde se vám dostává při vypnutí světla fáze do nuláku zásuvkového okruhu- není nejlepší. kdyby se teoreticky dostala fáze na nulák, vypadne jistič. Tazatel mluví o žárovce. Nedovedu si představit, jak se ze světelného okruhu dostane fáze, kterou vypnu, na nulák zásuvkového obvodu.
Pokud je jednofázová přípojka, i kdyby byl někde přerušený nebo "slabý" nulák, nemůže se zvýšit napětí na stejné fázi. Jen dvě fáze proti sobě.
Uvažoval jsem proto o zářivce, kde by se při vypnutí světla mohlo nějaké napětí naindukovat v tlumivce, ale přes právě rozepnutý vypínač nemá možnost ovlivnit napětí v instalaci.
Je to zajímavé, pokud to někdo dořeší, bylo by dobře výsledek uveřejnit, aby jsme se poučili i my ostatní...
I tak tvrdím, nechte opravy elektrických zařízení na osoby kvalifikované...pozvěte si elektrikáře...
No velké světlo je 4x60W žárovka. Lampička má nejakých 45W. udelalo mi to už potřetí(tři dny po sobě) když zapnu lampičku tak svítí normálně, ale jakmile vypnu velke světlo tak lampička zhasne. je to jako bych tim vypínačem vypl i lampičku - okamžitě zhasíná zároveň s velkým světlem. Jinak takhle to nikdy nedělalo, až teď. Asi pozvu elektrikáře a pak dám vědět, jestli něco zjistil.
R 50 vypadá jako obyčejná reflektorová... logicky.cz/...
jakmile vypnu velke světlo tak lampička zhasne. je to jako bych tim vypínačem vypl i lampičku - okamžitě zhasíná zároveň s velkým světlem. Jinak takhle to nikdy nedělalo, až teď.
a když ten vypínač zase zapneš, ta malá se znova rozsvítí? nebo prostě už vůbec nesvítí, je přerušené vlákno? je třeba upřesnit výraz odešla
doplněno 15.06.10 21:38:tak to už jen toho elektrikáře a zkoušečku a hledat... docela dobrý špek...
Když vypnu velké světlo a zapnu, tak velké jede, ale žárovka v lampičce je kaput. Jinak to jsou ty žárovky co tam mám.
Boužel nepíšete jednu zásadní věc a to jak jsou rozvody,jedná-li se soustavu TN-C či TN-C,hodnoty jističů...
Myslím že by to chtělo dotáhnout vodiče v rozvodnice.Problém bude nejspíž tam,kde se střetávají vodiče PEN nebo N s obou dvou rozvodů,což bude patrně v rozvodnici
Pardon ani neumí psat,Chěl sem napsat že nepíšete jak je elektroinstalace stará a jedná-li se o soustavu TN-C (dvouvodičová) a nebo TN-S(třívodičová)
Jj, i já bych hledal problém ve společné části obou okruhů, tedy od jističů ke sloupu, k RISCe nebo někde tam...
chlapi,když se podíváte na obr.co jsem nakreslil, a řekněme, že je třebas i doře, mě se to jeví jako nemožné, aby proud šel ještě i do zásuvek.
míro, nakreslil jste to dobře, jen otázka jak víte, že to má takto zapojené?
doplněno 16.06.10 21:37:Míro, on to nemůže zjistit, páč na Vašem schématu jsou dráty vidět, ale on je nemůže vidět přes omítku, nevidí ani závadu, proč se tak děje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.