Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
potřebuji udělat závit M4. Jakou dírou vrtat? Stačí 3,2mm vrták?
Zdravím, nás to učili do M12 jako 0,8xprůměr závitu + 0,1-0,4 mm (do cca M4 je nedává nic navíc, pak 0,1 atd), platí pro běžná stoupání. Pokud známe stoupání, tak průměr méně stoupání a máme vrták.
Také záleží na tom, jaký máte závitník a jak hluboká je díra, zda je průchozí nebo slepá.
Pro tvářecí závitník (neřeže, nedělá třísky) musí být předvrtaný otvor větší než pro klasický řezný závitník (viz " závitník")
Může být také vrták kombinovaný se závitníkem.
nás též učili závit krát 8 a desetiná čárka takže 4krát 8 je 32 a desetiná čárka tedy 3,2 vrták
já pokud de o hliník nebo materiál kde se ten závitník múže kousnout tak volim vrták o něco větší tady bych dal 3.5 ku vrták a při řezání dobře mazal
@spu: Co je to za novoty? Jako že předvrtám díru menší, než je malý průměr závitu? To snad ne!
@spu: Tak to jsem špatně pochopil, já si z toho vyvodil, že menším než 3,2 mm .
A lihem se opravdu chladí / chladilo, ale pokud je mi známo, tak při strojním obrábění, což mě minulo (v hliníku). V ruce se to uchladí samo, ale mazat je třeba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.