Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
mám na Vás dotázek. Koupil jsem před 2 roky dům (novostavbu), kde jsou pozednicie dlouhe asi 10 m, z toho je každá (myslím tím jedna) pozednice spojená "veprostřed" viz. obrázek, tzn. 4-4,5m první kus pozednice, 1 m spojení, 4,5 m druhý kus pozednice.
Problém je v tom, že se mi vůbec nelíbí, že za dobu co tam bydlím (spíš po týhle zimě) "výrazně" prasklo to spojení pozednic (jakoby krtuem..). Na obou "pozednicích" (myslím tím na půdě v levo a v pravo) je to popraskání těch spojovacích kusů velmi podobný. Je to normální (vyschnutím dřeva a namáháním) nebo je potřeba s tím něco udělat? je to prasklé jen ze předu, když na to šahám rukou "zezadu" (myslím tím z druhé strany, která není samozřejmě vidět) tak tam to spojení prasklý vůbec není. (ještě jen, že "výška" prasklin je asi 1 cm.)
Díky všem za názor (jestli se mám uklidnit nebo vyděsit).
Pepa
ještě doplnění že pozednice je jakoby ve vzduchu ukotvená jen ve štítových zdech, protože 1. patro domu už je částečně snížené a půda je vlastně jen 1,5 m vysoká a pozednice tedy nejsou na podezdívce. (Omlouvám se všem že to blbě popisuju )
ODBORNÍCI, NEZNÁTE nějakého TESAŘE Z BENEŠOVSKA (nejlépe okolí Týnec nad Sázavou), který by se mi na to mohl přijet podívat (samozřejmě za peníze). NěKak nemohu nikoho rychle sehnat. (hledat jsem na googlu a spol., ale většinou to jsou firmy pokrývači, klempíři tesaři, co si tesaře sjednávají...) jde mi o přímej kontkat na někho, kdo to sem nebude mít 100 km. Děkuju, děkuju všem - jsem z toho trochu na nervy, v podstatě to takhle prasklo za půl roku a druhá strana co sem nefotil je ještě strašlivější.
TeĎ jedu v sobotu na týdne na dovolenou, tak abych nepřijel a neměl střechu vejpůl...
pepate, já bych byl klidná, za předpokladu, že:
pozednice (vdova po zedníkovi) je upevněna do půlštoku, je řádně spojena s ostatní konstrukci.
Ale na obrázku vidím "nějak divně" paropropustnou membránu? nebo špatně vidím?
doplněno 14.06.10 22:08:Dobrý večer Milane,
nevím co je půlštok (předpokládám, že to je "upevnění ve štítu"...), jen mám prostě strach, aby ta spojnice těch pozednic úplně nepraskla a střecha nešla do prd...)
... na začátku totiž nebyla ta spojenice popraskaná vůbec a asi je nějak víc namáhaná než na začátku (jestli v zimě sněhem nebo tím, že jsem dával na kleštiny prkna, aby to bylo pochozí a byl v malým baráčku nějakej úložnej prostor...
no musím doufat, že to ten tesař na baráku udělal pořádně...
Co se týká paropropustné membrány, tak jsem čekal že něco napíšete nebojte je to JUTADACH folie, která jen zakrývá zateplení mezi krokvema směrem dovnitř půdičky, tzn. je to paropropustný směrem ven, Normálně zakrývá i tu pozednici, ale "odtruhnul jsem to od pozdenice, aby se to dalo vyfototit.
to co je vidět u podlahy je netkaná textilie NETEX, která zakrývá zateplení mezi kleštinami, protože na tom jsou prkna na sraz, aby se mi "neprášilo na půdu". (to ještě není dodělaný do finále, tzn. chybí mi to zalištovat a "učesat" (=srovnat)
ještě přikládám obrázek, kde ta "pozednice" je. (žlutý obdelník s červeným obrysem..)
Že trámy popraskají je normální vlastnost dřeva, neb se střed neseschne tolik co zbytek trámu a tudíž praskne. Většinou neprasknou lepený trámy, ale řezaný z jednoho kusu jo. A když se řeže z jedný klády více trámů tak nejen praskají, ale ještě se pekně kroutí, není problém videt trám zkroucený o 45 °.
Díky, to se dobře čte, je mi jasný, že se to sesychá, ale ty velký praskliny mě vyděsily, a měl jsem obavu aby to neprasklo v tom spoji s pozednicí... (je to spojený na jedné straně s tou pozednicí závitovou tyčí a na druhé straně k pozednici dlouhými hřebíky...ale asi se to tak dneska "dělá")... přijde mi ten spoj takový odfláknutý, protože ten se taky o 1 cm na výšku rozlezl, ale asi je to tím "kroucením" toho "spoje"...
Pokud by byla uložena na zdi nic se neděje.Pokud ovšem spíš nahrazuje vazník,tak je to pěkně blbě udělané.Z fotky ta funkce jednoznačně nevyplývá.
doplněno 14.06.10 22:10:Teď je to lepší.Je to vaznice a ta bývá zpravidla z jednoho kusu a nebo spojovaná na sloupcích.
není to uložené na zdi, je to ve "vzduchu" spíš to nahrazuje ten vazník (( můžu tomu nějak pomoc, nebo spíš udělá s tímhle paskvilem něco co "bude na furt" tesař" bez toho ,aby rozebral půl střechy?
pepate, to se musí vidět na místě, nebo více fotek, Trám na tuto délku musí být uložen ve štítech a někde podepřen. (v příčce)
doplněno 14.06.10 22:20:neexistuje nejde!
teď jsem se na to byl podívat, a kus té jedné strany pozdenice je uložen "v prostoru" na příčce (ta spojka ne je ve vzduchu, jen kus jedné strany pozdenice - "sedí" na příčce z Ytongu-10 cm) ), která mi dělí místnosti nahoře. Milane Díky moc za odpovědi. (jak to líp nafotit nevím)
Pepo, trám vyřeší tesař až se staví na kontrolu. Ale stále koukám na tu folii. Zeptám se, když na foli u hřebene vylejete kbelík vody, kam steče, kde vyteče?
Milane, tohle není pojistná folie mezi taškou a izol. vatou, tohle je jen folie, aby se mi ta vata neprášila do prostoru půdy, vzhledem k tomu, že mám zeteplenou i podlahu půdy (15 cm) tak "mám pocit" se tam nic nesráží... že to mohu zevnitř zakrýt touhlou folii mi bylo doporučeno p. Ryplem z Juty. Normální pojistná folie tam samozřejmě je a ta je instalovaná tak jak uvádíte. Složení je vlatně taška, latě, kontralatě, pojistná folie, zateplení (usivoer-unirol-profi 18 cm) mezi krokvemi a pak znovu folie (paropropustná), aby vata neprášila do půdy...
Chápu Vás jak to myslíte, ale nemyslím, si, že by se mi uvnitř půdy u hřebene sráželo nějak extrémně vody (u hřebene je ta izolace ještě i zdvojená (překrejvá se).
Blbý?
Blbý, asi ano, ale ode mě, páč já se domníval, že ta folie je ta pod kontralatěmi. Poslední dobou na stavbách vidím "levné pokrytí střechy" bez okapnic a odvětrání...
Uf jsem si oddechl, že vy to máte OK.
tak je to teda "vaznice", ale ničím to podepřené není a ani to moc podepřít nejde (třeba v koupelně bych ani neotevřel dveře (((,
doprčic...
To je divný že to na ničem neleží. Podívejte se pořádně, Toto rozpětí bez podepření nemůže existovat...
No a ohledně prasklin, asi bych to moc neřešil. Možná bych si je pofotil, poměřil a zkontroloval třeba za 2 měsíce jestli náhodou došlo k nějaké změně, ale osobně bych se nestrachoval, toto bývá časté, například na chalupě, kde střecha je už kolem 70-ti let stará, tyto praskliny jsou všude a pořád stojí, teda krom toho, že letos se bude dělat střecha nová, z důvodu špatných tašek a hniloby, ale jak říkám, praskliny nepraskliny, střecha existuje
Je to dřevo, to pracuje a při tom praská. Ale drží pořád stejně, a ještě dlouho držet bude. Takže radím klid, a za pět let zkontrolujte trhliny, a myslím, že budou "čím dál tím víc stejné"!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.