Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poměr benzínu a oleje na křovinořez, 1:50 místo 1:25?

Od: trautumberg odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

na jednom z krovinořezů mám na nádržce napsán poměr míchání 1:25. Můžu tam do něj dát i poměr 1:50?
Už to takhle mám namíchané - v poměru 1:50 - dopředu v lahvi, protože do ostatních křovinořezů leju právě standart 1:50.

Takže, abych nemusel míchat zvlášť.
Tady u toho co tam má napsaný poměr 1:25 je poměrně malá nádržka.

S pozdravem,

Trautumberg

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

2x
V žádném případě!
kenav
01.07.24 17:44

Důvod?

vernon
Ty neumíš číst?
kenav

Právě že chci čist:Stane se ...

asd1

Tak čti voe...

vernon 01.07.24 12:26

asd1
hodnocení

2x
Můžeš ale nediv se když to chcipne...
Je problém do nádrže fouknout strikackou přídavek na 1:25?

hodnocení

1x

1:25 mívají laciné čínské křoviňáky, které zvýšeným mazáním kompenzují nevalnou mechanickou kvalitu výroby, tedy aby se nezdařely.

hodnocení

0x

Tak si tam připiš ještě 1:50 a můžeš tam lít i tu tvoji směs. :)

Když si koupíš olej do dvoutaktního motoru, tak na tom oleji je napsané ředění. Když máš přístroj (křovinořez), tak výrobce zase doporučuje nějaký poměr paliva a oleje. Takže těch dvou hodnot bych si vybral.

A jestli ti nevadí dýchat spálený olej v benzínu, tak tam nalij to co máš.

doplněno 01.07.24 12:24:

Tak jsem to popletl. 1:25 je větší množství olejev benzínu než 1:50.

Takže když máš směs 1:50 tak je v ní méně oleje a tedy i méně maže.

Když zjistíš kolik naliješ do nádržky křovinořezu, tak tam můžeš injekční stříkačkou přidat správné množství oleje, aby byl poměr 1:25.

vernon
Radíš mu nesmysly. Poměr a typ oleje určuje výrobce stroje. Nikdo jiný!
Motor na 1:25 nebude mít jehlové ložisko na pístním čepu a směsí 1:50 ho během pár nádrží zadře.
Edit: No proto :)

hodnocení

0x

Nalít to tam můžete, ale zároveň si objednejte nový křovinořez. Tenhle to totiž s největší pravděpodobností nepřežije.

hodnocení

0x
Zdravím.
Také se rozlišuje nový a jetý dvoutaktní motor.
U nového 1:25, u jetého 1:50.
Ale je také dobré číst návod výrobce a používat doporučené oleje.
asd1
Pěkná blbost.. zásadní je konstrukce motoru jak píše Vernon..
Ale něco na tom je, pro záběh novýho je lepší přidat víc oleje, taky nastavení karburátoru bývá z výroby bohatší. Já obvykle, ač mám kvalitního 2t oleje zásobu asi 20L, zjistím uprostřed akce, že zůstal všechen doma, takže nezbyde, než použít obyč 10w-40, co mám v autě= radši ho dávám tak 30-25:1 a k tomu koňskou dávku VIFka, ať se to moc nezasírá:)
vernon
Už dlouho jsem se u pily nebo křoviňáku kvalitní značky nesetkal se "záběhovým poměrem". Stihl i Husqvarna zabíhají vždy při 1:50...
Ale karbec je na záběh často z výroby nastavený, to je pravda.

hodnocení

0x

míchám vždy čerstvě při akcích přes něco takového jarabak.cz/...

Mít zmixovaný benzín s olejem a dlouhodobě někde ukládat 5 či více litrů nedoporučuji, vždy mám mix čerstvý.

Když už tu každý píše své zkušenosti... já jeden polský křovinořez zadřel, dával jsem tam podle pokynů 1:50. Teď mám od cca. 2007 křovinořez ABG (prý tenkrát ještě poctivý, než to koupila čína) - a dávám tam 1:30 místo 1:50 - sice to víc smrdí, ale jednou za čas to pročistím a funguje stále jako nový...

hodnocení

0x

Provozovali jsme jednu dobu křovinořezy Stihl a doporučený poměr ze servisu byl 1:40...

Oleje Stihl (červený) a olej do Husqarny (modrý) je pro vysokoobrátkové motory dobře mísitelný, tam ani nevadí dejme tomu déle naředěný. Starý olej M2T ten měl problém se snad i rozmíchat v benzínu. Ale vliv má spíš stáří benzínu. Na několika měsíční již zdegradovaný je mnohdy i problém nastartovat - ověřeno!

Mám šunt křovinořez za pár korun, nalil jsem do něj benzín s olejem M2T, který stál namíchaný v plastové nádobě v dílně na chatě téměř rok (samozřejmě přes zimu). Motor chytil na 3. zatažení...

km
hodnocení

0x

jendou jsem křovinořez zadřel

pokud je vyžadován nějaký poměr mazaní, určitě bych ho nesnižoval

a důležité je také používat vhodný olej pro vysokootáčkové motory, žádné N2T

(olej s benzínem namíchám na jaře a pak používám celý rok, zatím bez poruchy)

Podle mě je životnost benzínu omezena jen vlhkostí, která se do nej dostane ze vzduchu (a ethanol ji přitahuje), takže třeba v sekačce skladovany venku, kde rozdílem teplot nádržka skrz víčko denně dýchá, je plný vody po čtvrt roce. Ale v utěsněny nádobě, kam se vlhkost nemá jak dostat, to nehrozí. Na začátku kovidu, když krátkodobě spadl benzín u ONO na asi 23 korun, jsem nabral do všeho, co v garáži bylo (a to jezdím na lpg :)) a ještě tam mám půlku uzavřeného 60L soudku, občas z něj odleju do kanystru pro zahradní techniku a žádnej problém se starty nebo chodem, benzín pořád voní čerstvě, ne jako takový ty chcanky právě po zimě v sekačce, co nejdou ani na zemi zapálit plamenem.
vernon
Ethanol rozkládá aditiva obsažená ve dvoutaktním oleji. Za dva měsíce je z toho nepoužitelná břečka, která už ani moc nemaže ..
asd1

A je to vidět v servisech zahradní techniky, kdy tam na jaře začnou lidi nosit zadřený pily (protože směs namíchaná před rokem fakt už moc nemaže...)

Na tohle použití je dobrej Aspen (jediná nevýhoda cena...)

hodnocení

0x

vždy záleží na mísícím poměru oleje nikoliv konstrukci motoru jak tu někdo zmiňuje to je hovadina pokud používáte olej s mísícím poměrem 1:50 namíchejte 1:50 pokud máte olej s poměrem 1:25 míchejte 1:25 pokud to uděláte naopak může dojít k havárii motoru

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]