Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hezky si vybavit nájem? nebo peníze dát jinam?

Od: dmnk odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

je mi jasné, že na toto se budou názory lišit, ale zajímá mě názor ostatních lidí. Jednou mám po rodičích jistý byt. Ta doba však, pevně doufám, jen tak nenastane. Jsem tedy zatím v nájmu, kde platím 14 000 se vším. Skvělá lokalita, výhled pouze do přírody. Jsem tu 4 roky. Do letoška jsem ohledně bytu nic neřešil, nic mě netrápilo. Letos jsem si však začal říkat, zda si jej lépe nevybavit- chtělo by to novou plovoucí podlahu, kuchyň možná i trochu vymalovat - ale nic hrozného to tam není, sjednotit barvy nábytku, ale říkám si...stojí mi to za to? Na jednu stranu by se člověk měl cítit doma dobře, ale na druhou mi přijde, že nemá cenu vyměňovat nábytek jen kvůli sjednocení barev či faktu, že je již starší a jsou na něm kolečka od skleniček - viz moje dnešní druhá otázky zde na poradně. Kdybych nábytek vyměnil, mohla by mě zase potkat lítost vyhozených peněz. A co se týče podlahy, tu bych vlastně na své náklady nechal posadit novou a majiteli by poté zůstala. Rád bych si také udělal kuchyň k obrazu svému, ale nemohu vyházet starší, ale funkční věci jako je pračka, myčka, trouba a další...co byste dělali? Žili v nájmu s tím co zde máte nebo si částečně plnili sen a vybavili/opravili jej k obrazu svému jako kdyby to byl váš byt? Další možností je, že peníze poté jednou vložím do bytu, kde jsou momentálně rodiče, ale s nimi bydlet nebudu a na období po nich myslet ani nechci.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

maty
hodnocení

4x

S tím bytem po rodičích na bydlení vůbec nepočítej. To MOŽNÁ tak tvoje děti. Průměrná délka života v ČR je zhruba 80 let, to ti bude kolik, 50-60? To by ses stěhoval na důchod, většinu života ale prožiješ někde jinde. Možná už v té době ani nebudeš mít energii na nějakou rekonstrukci a půjdou tam bydlet tvoje dávno dospělé děti.

Bez ohledu na vlastní byt ale investovat nějakou větší částku do cizího je asi hloupost. Vymalovat ok, ale novou plovoučku nebo vestavěnou kuchyň kterou si neodvezete? Nájem je riziko může se stát hodně věcí, majitel může mít najednou s bytem jiné plány a vy půjdete pryč.

hodnocení

3x

Do cizího bych peníze nestrkal. Raději si pořiďte vlastní bydlení a zařiďte si po svém, třeba na hypotéku. Je to dobrá investice a jednou v budoucnu jej můžete nechat svým dětem, eventuelně jeden z bytů výhodně prodat.

bramburka
hodnocení

3x

Na Vasem miste bych si vymalovala kuchyn a nabytek bud obrousila nebo natrela, udelala bych nejake male zmeny. Treba u kuchyne se daji vymenit nebo natrit dvirka, dat nove uchytky apod. Ale investovat do ciziho bytu? Co kdyz Vam v budoucnu zvysi najem a Vy pujdete do jineho?
Nejspis bych si vzala hypoteku a koupila byt dle svych predstav a pozdejsim dedictvim bych si pak prilepsila.
Byt po rodicich preci nemusite obyvat, muzete ho i prodat.

hodnocení

2x

Nepatří ti to, takže nic.

hodnocení

0x

Strkat peniaze do cudzieho majetku je nezmysel, ak vas stav byvania trapi, hladajte nieco vlastne. Ak s tym viete zit, usetrene peniaze investujte do fondov a akcii a casom si za zisk kupite vlastne byvanie.

dmnk
hodnocení

Děkuji za radu. Momentálně ušetřené peníze dávám do cestování a stranou jde jen zlomek, zatím.

Jo,aby jsi v budoucnosti nevzpomínal nad suchým chlebem jak bylo krásně u moře.

chlochydess*

@hays Takže mu radíš jíst suchý chleba po celý život, aby si v důchodu dovolil jednou za týden řízek?

Ono ti, kteří jsou nějak aktivní v produktivním věku, mívají se v důchodu obvykle lépe.

Ne,já mu radím aby ten zlomek který jde stranou navýšil na úkor cestování,ale to neznamená,že nemá nikam jezdit.

riva
hodnocení

0x

V nájmu (4. kategorie se společným WC na patře a bez teplé vody) jsem investoval minimum abych měl vlastní WC a vanu s teplou vodou. S vidinou, že to je dočasné a peníze budu potřebovat jinde pro vlastní bydlení.

Nějakých 14 000 bych platil maximálně jako sdílené bydlení s partou veselých kamarádů a o to dříve bych se mohl osamostatnit. Ale záleží na preferenci každého.

hodnocení

0x

Je potřeba do bytu v nájmu investovat tak,aby to případně nebolelo v momentě, kdy je třeba nájem ukončit a byt vyklidit. Takže s rozmyslem.

A pomodlit se, aby majitel nechtěl byt v původním stavu. *zed*

asd1
hodnocení

0x

Investovat do cizího je nesmysl, a chytřejší než nájem 14k je platit 14k hypotéku do vlastního...

Mmch. byt rodičů vůbec jistý nemáš *smich* Rozhodnou se cestovat, byt prodaj a frr užít si prachy. Nebo spadnou do dluhů a exekuce atd. atd. možností je spousta...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]