Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měděné svody - Instalace chrliče

Od: jirka* odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

mám měděné okapové svody a rád bych zachytával vodu. Okapový svod je 100mm, zakoupil jsem pozinkovaný chrlič a bláhově jsem si myslel, že okap jen v místě kde potřebuju říznu a kolínko nasadím...Nešlo to tam ani náhodou...Zkoušel jsem i nastřihávat a ani prd..Nakonec jsem oba svody vzal a zajel ke klempířovi..Ten měl na vrtačku takový nástavec, který strčil do svodu a tím se zvětšil průměr a pak to šlo nasadit...I tak se s tím,ale mordoval skoro půl hodiny...Takové svody mám ještě tři. Když koupím měděný chrlič 100 mm..půjde to lépe nebo s tím bude zase problém?

Díky

J.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

5x

Jako měděný svod a pozink to ti ten klempíř nevysvětlil?

hujer

To je fakt divné? Vzniká elektročlánek s dalšími následky! Proto asi výrobce nechce, aby to na sebe pasovalo!

Fakt to byl klempíř?

Klempíř vyhověl požadavku a sdělil mu, to co mu sdělujete i Vy.

hodnocení

1x

Problém je kombinace kovů, které máte. Dříve nebo později vznikne koroze vlivem slabého napětí ve vodném prostředí. Co se týče průměru, už jsem o tom psal jinde, že musíte mít kompatibilní svod od stejného výrobce. Tvarovky mohou být na stejné straně stejného průměru, protože např. od jednoho výrobce máte 102/100 mm a od druhého 100/98mm. A když se to sejde, tak vznikne problém. Doporučuju měřit průměr před nákupem

Tady byl například použit ne celoměděný hák ale ocelový potažený mědí. A jak to dopadlo, je vidět zcela jasně

Měděné svody - Instalace chrliče

hodnocení

1x

Nakrepovat svod a vsadit do chrliče je otázka pár minut, ale kombinovat Cu a Pz nelze.

Evidentně lze, protože tazatel už to sestavil. Než chrlič prorezaví úplně, tak bude spoustu let dobře sloužít. A že jako rezavý bude škaredý, tazatel evidentně nějaký estét není, když osadí "stříbrný" odvaděč na červenou rýnu. Chycenou vodu to nijak nepoškodí.

Mohu vás ujistit, že to rozhodně nebude spoustu let.

To jede celkem rychle a čím vyšší je teplota, tím rychleji jde degradace

km
hodnocení

0x

bál bych se především kombinace těch dvou (po)kovů

a ostatní to zde vše vysvětlili

Jaké materiály tedy můžeme kombinovat?

Vzájemný vliv kovů specifikuje norma ČSN 73 3610 o navrhování klempířských konstrukcí. Každý klempíř musí mít tyto znalosti v malíčku. Norma udává tabulku kovů nejčastěji využívaných na stavbách:

Měděné svody - Instalace chrliče #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]