Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kratke roxory v zakladove desce

Od: monikabel odpovědí: 22 změna:
Dobry den, rada bych slysela nazor odborniku, jestli je v pohode postup firmy, ktera nam delala zakladovou desku a narezala roxory jen v takove delce jak je na fotkach a nebylo je mozne nasledne ohnot/provazat dovnitr. Pry se to tak dela. Prosim o nazor, jestli je to bezna prace nebo pochybeni. Dekuji
Kratke roxory v zakladove desce
Kratke roxory v zakladove desce #2
Kratke roxory v zakladove desce #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

4x

je to OK, ale jak tu psali kolegové...železa je tam teda požehnaně, na to že to bude RD...netuším na co tam máte 2 vrstvy kari sítí...tady vás chce někdo oj**at o peníze

železa je tam teda požehnaně
A není to tím, že se deska bude opírat jen o obvod?

krtek6

co to s tím má společného? kari síť je plošná a obvod je obvod...jak říkám...je tam toho moc..a není důvod... nebo plánujete v baráku jezdit vysokozdvižným vozíkem a skladovat tam palety s tunovýma věcma?

Pamatuji, jak před mnoha lety se používala kari o průměru 4mm. Pak začala pětka. Když jsem končil, tak byla vhodná jen kari 6x150x150. Teď je již 8mm OK.

A dříve žádná kari.

krtek6

já běžně dávám je 1x6/100/100

Pane Krtku a před 20 lety jste dával jaké?

Díky.

co to s tím má společného
Jen se ptám. Co jsem viděl stavby domů, tak pod základovou deskou nebylo bednění jen po obvodu, tedy jen pod budoucí obvodovou zdí, ale i uvnitř pod vnitřními zdmi (některými). Tunové palety nejsou třeba, postačí zdi mezi místnostmi.

orion: a to je právě důvod, proč musí být deska vyztužená při obou površích. Tahy vznikají nejen dole ale i nahoře. Proto taková výztuž , jak je. Ostatně je to tak v projektu , tak není co rozporovat

krtek6

Milan: před 20lety jsem ještě nedával nic a věřil všemu co mi rvali do hlavy :) dneska vím, že stačí 1 vrstva..

Bohužel jen jedna vrstva stačit nemusí. Aby se tím statik nemusel zabývat výpočtem, dá se síť při obou površích. Při určité kombinaci zatížení lze očekávat i tah při horním povrchu. Pokud bych jako projektant nechtěl obtěžovat statika a bylo by to jen na telefonické domluvě, dopadne to vždy takto. Při kladení výztuže jen při jednom z povrchů už musí statik počítat a dávat podmínky pro zhutnění a kvalitu podkladu. Dále se musí zabývat kombinacemi zatížení od nosných stěn, příček a dalšího užitného zatížení. A to může být v domácnosti třeba posilovna nebo i půltunový klavír. V kombinaci s nevhodným podložím a hydrogeologickými podmínkami to může být fatální nedostatek. Není deska jako deska. A když dělají dva totéž,není to totéž

hodnocení

2x

Ne nedělá se to tak jak myslíte . Je to v pořádku, navíc máte desku vyarmovanou víc než je nutno! Ocel vypodložena, není nic na vytknutí!

Jedině doplním-pohlídat při betonáži aby na spojích ocel nevylézala z desky-aby byl dostatčný překryt betonem

Ještě mne naadlo -před betonáží dejte okolo výstupů na přívod vody, plynu odpoady adt ještě kusy trubky většího průměru , pro případ, že by s tím bylo třeba kousek hnout do strany!

hodnocení

2x

Dělal to někdo, kdo to umí. Je to OK.

Máte i stavební dozor?

smode2
hodnocení

1x
Kari sítě sahají s přehledem až do bednění - není moc co provazovat. Za mě taky v pořádku.

km
hodnocení

1x

asi by to bylo lepší, ale podle mě se stím bez provázání nic nestane

trtr
hodnocení

1x

Zdravím, stavební dozor je určitě super věc. Taky vyústění odpadů bych pohlídal, aby to nebylo jak minulá otázka tady - trubky bez hrdel, ...

monikabel
hodnocení

doplněno 27.06.24 09:07: Mame stavebni dozor, ale jezdi na stavbu jen na zavolani. Idealni by byl stavebni dozor, ktery je na stavbe u v prubehu praci.
Kratke roxory v zakladove desce #4

Ale to by jste se nedoplatili. Existuje ještě u firem systém řízení jakosti dle ISO. Tedy betonářská firma nebetonuje dříve, než převezme řádně provedené železářské konstrukce. Záznamy o kontrolách jsou uvedené v knize jakosti. Ale podotýkám, každá firma nemusí mít zřízen systém řízení jakosti a nad tím funkční audit kontroly jakosti.

Stavební dozor, jezdící jen na zavolání je nejhorší typ dozoru. Lepší by bylo pravidelné jednotýdenní kontrolování v rámci tzv. kontrolního dne. Ale to je u malých staveb řešeno právě z ekonomických důvodů takto. Mě by zajímalo, na čí zavolání ten dozor přijede? Na zavolání stavební firmy, když si je jistá, že něco provedla dobře? *smich* Podle mého by měl dozor jezdit vždy při dokončování důležitých prací bez ohledu na to, jestli se to firmě povedlo, či ne.

hodnocení

0x

Za mna ok, z hladiska statiky sa nic nestalo, v panelaku tiez mate hotove zvisle a vodorovne panely na seba len polozene a ziadne roxory sa neohybaju, len sa to zvari v 2 - 3 miestach. Na dome, kde cela platna lezi na zemi a opiera sa o obvod, je to jedno.

hujer

no a pak jim vypadne celej panel...

monikabel
hodnocení

Laicky receno, u nas ale nema co vypadnout nebo se pletu?

hodnocení

0x

Dobrý den. Tady to bude chtít názor statika nebo výrobce a prostudovat montážní postup, zda. li nedošlo k porušení technologické kázně. pokud to leží na rostlé zemi nebo zhutněném podloží, zase tak velký prohřešek to nevidím.. Horší by to bylo v patře, kde by to byl vážný problém pro vykrytí ohybových momentů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]