Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nadměrná spotřeba elektrické energie 35MWh v novostavbě rodinného domu

Od: markal® odpovědí: 26 změna:

Při ročním odečtu jsem zjistil, že elektroměr ukazuje v novostavbě rodinného domu spotřebu za rok 2023 - 35MWh.
Za rok 2021 byla spotřeba cca 2,3 MWh a za rok 2022 byla spotřeba cca 2,1 MWh .
Tuto spotřebu jsem nahlásil na poruchy, má dojít přiští měsíc technik na kontrolu elektroměru.
Elektroměr je třífázový z roku 2014 - poslední kalibrace byla v roce 2019 , typ elektroměru ZE312.D0.A1B101-046
Na displeji svítí ikona baterky, při vyhození hlavního jističe zhasne displej.
Při roční změřené spotřebě 35MWh vychází denní spotřeba 97kWh = spotřeba 4,5 kWh za hodinu což je nereálné.
Za posleních 24 hodin je dle elektroměru spotřeba 6 kWh, což odpovídá předešlé spotřebě za rok 2021 - 2022 = elektroměr měří správně.
Topíme plynem, běžné spotřebiče, naměřený proud na pracovním vodiči v domovním rozvaděči 0,87A (pouze kamery,alarm,net technika)
řeším dvě možnosti - buď je vadný elektroměr, který nyní ale měří přesně a předtím se zbláznil a naskákaly na něm nesmyslná čísla a nebo je (svod do země) porušený kabel v zemi mezi hlavním domečkem na ulici a rozvaděčem v domě.

Máte nějaké jiné vysvětlení?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Známému kdysi ve studni probíjelo čerpadlo a udělalo to dost slušnou spotřebu. Teplo pobrala voda a zem.
Další teoretickou možností by mohl být černý odběr.
kenav

Já měl podobný případ kdy čerpadlo jelo trvale dávalo menší tlak vodatekla noa pak ta rána při vyúčtování

hujer

Ano, ale tazateli dle něj utíká 20A (4.5kW). Čerpadlo domácí vodárna? (odběr kol. 3A). To by jich musel mít 6ks!

No a v elměru bych to neviděl. Že by jako teď začal měřit přesně... Dodavatel přijede, elektroměr vymění a nechá ofiko přezkoušet ve státní zkušebně. Pokud najdou chybu v elměru, pújde spotřeba a cena za zkoušku za dodavatelem.

Nenajdou-li chybu v elměru jde vše (i zkouška) za odběratelem!

hujer

Ještě mi napadá soused Vietnamci, nebo dětičky netopili kytičkám? Canabis...

Tomu známému to probíjelo do vody (a čerpadlo normálně fungovalo), tedy nešlo o výkon do poškozeného čerpadla, ale přímo o proud do vody. jako kdyż vyrobíte nouzový vařič ponořením dvou drátů s 230 V do vody.
hujer

Stále věřím č.odběru! Kabel by tloukl do té vody stále. Teď není třeba přitápět!

hodnocení

0x

Cierny odber, ktory nejaky cas trval a potom skoncil?

hodnocení

0x
Buď některý váš soused se měl v zimě dobře, nebo porucha kabelu v zemi také dokáže udělat takovou spotřebu.

riva
hodnocení

0x

Pokud jste si nainstaloval fotovoltaiku, tak bez výměny elektroměru se (nepovolená) dodávka započítává do spotřeby.

hujer

I tak, ale nevím nevím pán nenapíše ani jaký má hlavní jistič. Sám si spotřebu za hodinu spočítal na 4,5kW, což je

nějakých 20A, které by mu tekly do země? No to by byl extra špatný izolační stav kabelu. A najednou ten odběr

není? To se sám opravil? U nás na veř. osvětlení obce spadávaly 16A jističe. Měřený odběr přes den, pokud jsme si zapli

VO byl kol 3,5A... Nepřišli jsme na to čím to může být. Ale po oznámení v hospodě - hele voni jdou po černým odběru

do 3 dnů jistič již nepadal! (To ještě bylo napájeno holými vodiči- takže v noci se někdo připojoval¨na dráty). Ještě nevím o nikom, komu by kecal digitální elměr. U mechanických se občas stalo, že byl špatný zoubek počitadla a číslo spadlo o 1 navíc- nepříjemné i tehdy, zvláště když se jednalo o místa na 1000kWh...

Dělejte si odečty měsíčně, nebo i častěji!

ml1
hodnocení

0x

Elektroměr počítá elektriku od svého vyrobení. Takže pokud by těch 35 MWh bylo od roku 14 tak to je adekvátní. Ale pokud je to jako přírůstek, tak to je špatně.

Ikona baterky by svítit neměla. Že displej po vypnutí zhasne, to je v pořádku. Že by nesmysly byly vinou baterky, to se mi nezdá, tyhle přístroje musí být blbovzdorné.

4,5 kW neni tak nepředstavitelné, zapnete troubu a dva vařiče a máte to tam. Ale jako průměr to je opravdu hodně.

majkls
hodnocení

0x
Tak pokud mate lepší elektroměr, jednoduse se zjisti na jaké fázi je ta dana spotreba a z toho muzete usoudit jaké spotřebiče jsou pripojeny. Dle me je to cerny odběr. Zavolejte si elektrikáři at vám změří izolacni stav kabelu

hodnocení

stav elektorměru 6/2023 7991kWh - 6/2024 43336 kWh - stavy mám vyfocené = spotřeba za rok dle elektroměru 35345kWh
Černý odběr vylučuji, hlavní domeček mám před barákem a je jen pro mě. Za poslední dva roky byla spotřeba kolem 2 MWh, vadu ve vnitřní elektroinstalaci taky vylučuji, očekávám že by zasáhl proudový chránič.
Zbývají mi varianty:
-vadný elektroměr, který se zbláznil, nyní poslední dva dny zapisuji stav jednou za 24 hodin = elektroměr měří správně, spotřeba za den 5-6 kWh . Bydlím v satelitu, kde se hromadně připojovaly fotovoltaiky na domech , hned vedle mě mají dva sousedé nové fotovoltaiky a Tesly , jestli nedošlo k přetížení sítě a poškození našeho elektroměru .
-vadný kabel mezi hlavním domečkem a rozvaděčem = jedná se o novostavbu z roku 2021, kabel vede v zemi cca 10metrů a je v chráničce, nad kabelem je zámková dlažba a pod dlažbou se dávala betónová směs na zpevnění. A očekával bych, že dojde k destrukci kabelu a výpadku jedné fáze v domě, po celý rok ani jednou nevypadl jistič ani venku a ani v domě.

riva

U starších 3f elektroměrů snad při výpadku jedné fáze docházelo ke všemu možnému. Ale to je asi u těch novějších elektronických vyřešené. A dlouhodobějšího výpadku jedné fáze byste si asi všimli, pokud máte spotřebiče rozhozeny na všechny tři fáze.

hujer

Jak píši výše... ofic. postup by měl být takový- Dodavatel odebere měř. zařízení, předá stát. zkušebně. Ta ověří meterolog.

vlastnosti. Pokud bude chyba v elměru - jdou náklady za Dodavatelem. Pokud bude měřit v udaných přesnostech-Bohužel platíte Vy! Držím palce - dejte vědět na Poradně jak jste dopad!

hodnocení

0x

Tak se ptejte jakou spotřebu měli sousedi. To vypadá ,jako by celý satelit - cca 17 domů jelo na váš elektroměr. Oni mají fotovoltaiku a vy ne?

nazor

To by musel někdo echt blbě zapojit přímo v jeho prosmyčkovaném sloupku. No asi není špatný nápad oběhnout ty sousední sloupky a vyfotit si stavy. Elektroměr má být přístupný na hranici pozemku a nesmí být zamčený, takže by to neměl být problém.

Ale tak nějak si neumím představit, kdo by to takhle pod plombami dokázal zapojit, aby dalších 10 sousedů jelo na můj elektroměr?

jano123
hodnocení

0x

Ja by som skorej počítal poruchu elektromera, škoda že priebežne nesledujete

mesačné odbery, ja to robím. Tým by sa potvrdili, alebo vyvrátili dohady:

čierny odber suseda, prieraz niekde na kábli alebo vypnutého spotrebiča.

V tejto situacii je podstatný "verdik" technika, ktorý preverí elektromer,

a na základe minulých ročných odberov, by mali stanoviť kompromis na platenie...

hujer

Jano - ty nečteš naše odpovědi? Žádný kompromis asi nebude. Buď elměr měří dobře a nebo ne! Pokud zjistí v laborce, že nezlobí a měří dobře zaplatí vše ODBĚRATEL. Jinak nemusíš opisovat odpovědi od těch, kteří odpovídali již dříve.

jano123

Pan "hujer", súhlasím s Tebou, ja som sa to pokúsil

iba zostručniť...*zdravi*

nazor
hodnocení

0x

Pokud vylučujete černý odběr tak si nech změřit vodič mezi elektroměrem a domem Megmetem na jeho izolační stav. Půl starou kraxnu má každý šikovnější elektrikář.

Také jestli někdo v tom domě třeba vaše děti, neprovozuji krypto miner :)) jeden má typicky 3,5 kW příkon.

ví fotovoltaiku ani elektro vozidlo ani žádnou výrobnu nemáte, tedy je nesmysl aby to byly započítány zpětné přetoky, takže z toho elektroměru by se mělo vyčíst, co to přesně je, jalovina by to asi nemělo být

Ps: příště si budete asi častěji hlídat stav elektroměru, že? Navíc ČEZ distribuce umožňuje připojit S0 vodič přes Optočlen a připojit jí vlastní technické zařízení k OnLine sledování spotřeby, pak jsou spotřebu můžete vidět i na svém mobilu při připojení šikovných zařízení

pps: hlavně napište čím to bylo, protože takový velký trvalý příkon, to může klidně způsobit někde požár pokud to není zrovna v zemi, ale je to byste tam asi měl i roztátý sníh a nějak by se to muselo projevit takový veliký výkon

hodnocení

elektroměr je z roku 2014, v roce 2019 měla být provedena kalibrace, na elektroměru je nalepeno žluté kolečko s číslicí 19 a logem EONu...jaká je životnost elektroměru a kdy potřebuje vyměnit či kalibrovat?

.

zajímavá hodnota je z displeje elektroměru - C.0.6 je 32045:27 = Provozní doba baterie (ve dnech) C.6.0 XXXXXX.XX (dny) = správná hodnota by měla být 3650 dní

.

další zjištění je, že elektroměr ZE312 měl platnou certifikaci dle ČMI do 16. srpna 2019, lze vůbec bez platné certifikace tento elektroměr EON používat?

Žluté kolečko s číslicí 19 znamená, kdy bylo provedeno ověření měřidla. Ne platnost ověření. Dle typu měřidla je pak platnost ověření 16 let u indukčních měřidel nebo 12 let u statických měřidel. Označení 19 se počítá až od 1.1.2020

hodnocení

Zajímavé je, proč prováděli ověřování u 5 let starého elektroměru?

Loni na jaře se mi na rozváděč díval elektrikář(potřeboval jsem předělat jističe) a jen tak mimochodem se mi podíval na elektroměr a řekl mi že mi končí elektroměr-na štítku byl rok 2013 a v létě jsem dostal dopis od Čez distribuce ,že mi příjdou po deseti letech vyměnit elektroměr,no vyměnili ho až 17.listopadu,takže elektroměr -deset let a výměna u Čezu,jak to mají jiní nevím.

Stačí aby ho jen přemístili k novému odběrateli a musí provést nové ověření

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]