Nejste přihlášen/a.
Situace-venkovní betonové dlaždice rozměry 40 x 40cm, vrstva štěrku frakce 8-16 cca10cm, na tom štěrk 4-8 vrstva 3cm. Spáry jsou široké kolem 5mm. Zjistil jsem, že typický křemičitý písek-na spárování je na nic. Za měsíc zešedne, dostanou se do něj nečistoty, prostě to vypadá hnusně.
čím zasypat spáry venkovní dlažby? Taky je třeba dlažbu vzít jednou za rok wapkou, takže by bylo ideál, aby spáry zůstaly, ale to je asi nereálný a proud vody spáry zase vyhází pryč.
Dlažba být zaspárovaná pochopitelně musí, jinak by se rozlezla a spáry by byly v háji.navíc zaspárování celou dlažbu zpevňuje-dlaždice se o sebe z boku "opírají"
Že by nějaký druh písku, ale MUSÍ BÝT BÍLÝ.
Je nějakýdruh kameniva, který se časem vůbec nešpiní, ale zůstává furt zářivě bílý , znáte název?
Děkuju za reakce
Musí být bílý. Tak mu nařiďte ať zůstane bílý!
Jak píše Janys. Bílé to nikdy neudržíte, žádným způsobem toho nedocílíte, ledaže každou chvíli projel něčím svrchní vrstvu špinavého písku,odstranit a nahradit novou! Vždy se spáruje křemičitým pískem, protože je ostrý a údajně se díky tomu ve spárách nedaří rostlinkám! JInak nemusí být zaspárována-stači když se má oč opřít-o obrubníky na jedné,straně o budovu na sdruhé straně (případně z několika stran obrubáky . V betonu.
Lze taky jakýkoli jiný písek třeba štukový ( -tzv vátina, náplava..)...jenže ty nejsou bílé.
Já zese z praxe vyvracím Vaše tvrzení! První rostlinky prorazí až po dosti dlouhé době, řádově víc jak 5 roků.Ovšem za úpředpokladu že je vše udělané kvalitně !
jenomže ty rostlinky v tom křemičitým písku klíčí úplně nádherně, ono to neprorůstá odspodu, ale navátá semínka zvrchu PARÁDNĚ ZAKOŘEŇUJÍ DO KŘEMIČITÝHO PÍSKU. Jak semínka trávy, tak semínka plevelů.
Třeba tý trávě se v křemičitých spárách daří tak skvěle, že má kořínky až do hluboko do štěrku a vytrhávám je a přesazuju na holá místa, kde tráva není.
Fakt v těch spárách z křemičitýho písku rostliny parádně klíčí.Tak to je
Lze sehnat i speciální písek na dlažbu, který po aplikaci ztuhne a nevymývá se wapkou, ale netuším, nakolik je vhodný pro váš účel. Ještě mě napadá na malém kousku vyzkoušet směs písku s vápnem, co to udělá.
Je nějakýdruh kameniva, který se časem vůbec nešpiní, ale zůstává furt zářivě bílý , znáte název?
No, snad drcený mramor. Ověšem při frakci 2-5 mm (jemnější jsem nenašel) je to k danému účelu jaksi pro kočku. Navíc, pokud je v okolí "hnědouhelný důl", tak bílá bílou stejně nezůstane.
Hlavně to nedělej jako můj tchán. Ten je línej na cokoliv a tak, aby se nemusel o spáry starat, vymazal je cementem (ne vysypal, jak radí @ben, opravdu vymazal a nevymyl). 3 cm od spáry vlevo, 3 vpravo, drží to, jak helvítská víra, Zkurvil snad 40m2 dlažby, d*bil.
Tím, že to je položené do štěrku, nelze běžně vyspárovat. Čímkoli se to zasype, vždy tam budou nečistoty a poroste plevel. Wapkou pak vše vyplavíte i s plevelem. Dlažba měla být udělána pořádně na betonový podklad a do cementové mazaniny položena. Pak by vyspárování nebyl problém a drželo by to v pohodě.
Něco je s vaší dlažbou špatně. Na první pohled šířka spár 5mm je špatně. Proč máte tak široké spáry?
v návodu pro pokládku velkorormátové dlažby(dlaždice 40x40cm) byla možnost si vybrat šířku spáry od 2mm do 5mm. 5 mm jsem zvolil proto, že bílý křemičitý písek dlažbu parádně zesvětlil. Nevěděl jsem, jak to dopadne.
Docela mě to sere no...bílý spáry pískem vypadaly skvěle.
Bylo by možný dát dlažbu na sraz? I přesto, že výrobce trval na spárách?
Je to typ týhle dlažby, jen místo šedých kostek jsou kostky žlutý. Ty šedý na fotce se k těm červeným nehodí
Ano dává se na sraz ale musí se přeměřit výrobní rozměry. Nějaké tolerance v rozměrech jsou a spára to vyrovnává. Vy máte extrémně širokou spáru, z které vám wapka vystříká všechen písek , pak se to zalije blátem a pak vám začnou růst plevele ze spar. Takže spáry co nejmenší a pak stále dosypávat křemičitým pískem, pravidelně čistit vapkou. Spáry u dlažby položené na štěrku musí být "dynamické" , nesmí se míchat s cementem a pod, jinak to časem vypraská
díky za odkaz, ale ten písek je šedý a v tý dlažbě se šířkou spár 5mm to vypadá blbě, musí mít bílou barvu
Abych dal nějakou zpětnou vazbu rádcům, co věnovali čas, tak doporučení výrobce dlažby, která je posazená na štěrkovém loži, se používá na spáry tohle, ale v případě 100m2 vyšla spotřeba hmoty kolem 170kg
Jednosložková spárovací malta pro spárování dlažeb na polymerové bázi, tuhnoucí oxidačně, připravená k okamžitému použití, s vysokou a dlouhodobou vodopropustností, zpracovatelná i za deště.
V exteriéru pro spárování spár betonových dlažeb minimální hloubky 30 mm a minimální šířky 8 mm (resp. 5mm – nutno důkladně zhutnit) na chodnících, zahradních cestách, terasách, pěších zónách a všech dlažbách kladených do propustného, zpravidla štěrkopískového lože.
Možné použití i pro lehčí zatížení osobními automobily, např. vjezdy do garáží rodinných domů, garáží apod.
Podloží musí být trvale vodopropustné. Před aplikací je nutno plochy řádně předvlhčit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.