Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce - stavební oříšek

Od: hans75* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, při postupné rekonstrukci staršího domu jsem se dostal k místnosti o půdorysu cca 3x3 metry. Její 2 cihlové stěny jsou celou plochou pod úrovní terénu. Místnost je na sever a slunce do ní nezasvítí, co je rok dlouhý. Z místnosti je vstup na půdu a je nevytápěná. Tento účel bude zachován, tedy jako průchozí pro vstup na neobytnou půdu. Stěny se zdají suché, ale včetně podlahy jsou velice chladné a proto na nich při vyšších teplotách a vlhkosti kondenzuje vlhkost. Stěny jsou bohužel nosné a vylučují jakýkoli stavební zásah.
Místnost chci zateplit a zvelebit. Nevím jak to udělat bez zásahu do nosných konstrukcí a podlahy, která je také suchá. Udělal bych následující:
-stěny: EPS (XPS?), parozábrana, sádrokarton
-podlaha: rigidur s polystyrenovou izolační vrstvou dlažba
Jako amatéra mě nenapadá jiná skladba, nevím také jakou zvolit tloušťku EPS. Nemáte někdo nápad, jak se s tím vypořádat? Díky. Honza

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

2x

nedávno jsem navrhl do chladného bytu vnitřní zateplení, protože bytové družstvo v příštích 8mi letech nehodlá zateplit fasádu. Aby bylo učiněno za dost všem požadavkům včetně difuze, doporučil jsem nalepit na stěny korkové desky a tlouštce 5mm. Výsledek je skoro neuvěřitelný. Vtipp spočívá ve faktu, že korek část tepla absorbuje část propustí do zdi která tímto neschládne na rosný bod, a část tepla se odrazí finální úpravou stěrkou. Sám jsem nevěřil účinku už když jsem to promýšlel. Ale naděje je bláhová až snová.. takže splnil se mi sen...podmínkou je topit, nebo přivádět teplý vzduch z okolního prostředí pomocí ventilace, aby byla teplota v místnosti minimálně stejná jako v místnostech okolních

hodnocení

0x

Hansi,

"Stěny se zdají suché" to tvrdíte jako laik, já se domnívám, že jsou vlhké až mokré (ne na povrchu, ale uvnitř.)

zateplit zevnitř je to nejhorší co můžete udělat, bohužel. Copak se bude odehrávat za polyšem na povrchu zdiva?...

" někdo nápad, jak se s tím vypořádat" dodejte foto, nákres změřte vlhkost zdiva.

"Stěny jsou bohužel nosné a vylučují jakýkoli stavební zásah." ale i nosné stěny se opravují.

fyzika nelze oblbnout.

doplněno 14.06.10 15:12:

Hansi, asi bychom dlouho psali, nechcete raději ICQ 55180641, skype:milancukrar nebo telefon

ale dnes mám honičku...

z výkresu jsem pochopil rozměry, ale tu stěnu jak je vysoko v hlíně, zdali jde odkopat atd...

hans75*
hodnocení

Je mi jasné, že moje dojmy a skutečná fakta jsou trochu něco jiného. Dům jsem nekoupil, ale přistěhoval se do něho a tchán mezitím stihl udělat několik, často nevhodných a problematických, stavebních úprav. Nyní se to snažím postupně napravit a celkově zvelebit. V případě této místnosti tápu. Přikládám situační plánek pro ilustraci. Nad místnostmi v plánku je půda, jedná se o řadový domek, za kterým se zvedá terén. Obě dvě inkriminované stěny jsou tedy pod úrovní terénu, jedna částečně možná sousedí se sousedem. V podstatě je to tedy sklepní místnost. Na stěnách je v současnosti částečně poškozená omítka (nikoli od podlahy), poškození nutně nemuselo vzniknout vzlínající vlhkostí v minulosti. Předpokládejme tedy, že zdivo není naprosto suché. Nevím, jakým směrem se vydat. Chemická injektáž? Hydroizolační stěrka? Obrátit se na "odborníky"? Přiznávám, že tomu nejsem nakloněn a bohužel není v našich silách investovat několik desítek tisíc do zvelebení tohoto "kamrlíku".
Ještě by byla reálná možnost vystavět představenou stěnu z ytongu.
hans75*
hodnocení

zapomněl jsem ten plánek.

Rekonstrukce - stavební oříšek

abdul*
hodnocení

0x

jak píše milancukrar, změřit vlhkost ve zdech, zkontrolovat stav izolací...od toho se odrazit a pokračovat dál.Lepit na vlhké zdi sádrokarton, nabo to obezdívat je to samé jako si myslet, že rezatý auto se natře a je to opravený :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]