Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nivelačka na lepidlo po dlažbě

Od: paajam® odpovědí: 10 změna:

Zdravím.Odstranil jsem starou dlažbu v koupelně tak, že na podlaze zůstalo původní lepidlo na dlažbu s drážkami po zubovém hladítku. Ptám se, jestli je možné na takový povrch bez obav vylít nivelačku v tloušťce cca 5mm. Původní lepidlo drží pevně, velmi těžko se odstraňuje. Máte s tím někdo zkušenost? Díky

Nivelačka na lepidlo po dlažbě

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Pokud lepidlo dobre drzi, tak ano. Povysaval bych podlahu, napenetroval a vylil nivelacku.

hodnocení

2x

Ak lepidlo drzi, tak v pohode, len to penetrujte, aby to rychlo nevysalo vodu. Nivelak cementovy, nie sadrovy.

hodnocení

2x

Určitě odstranit. Už tady máte minimálně nerovnost 3-6 mm, což nivelačkou 5mm nevyrovnáte. Budete muset buď zbrousit nebo vyrovnat lepidlem, pak změřit nerovnost znovu a podle toho zvolit tl. nivelační hmoty.Pak ale 2x penetrovat. čím tenčí nivelačka, tím je to náročnější na rozliv a tedy i na kvalitu nivelačky a samozřejmě důkladnou přípravu podkladu.

hodnocení

Měl jsem na mysli 5mm nad vršek lepidla. Předpokládal jsem, že nivelačka ty prohlubně vyplní. Horní plocha lepidla je v perfektní rovině. Takže z pohledu výškového problém nevidím. Měl jsem jen obavu o přilnavost a soudržnost, proto se ptám, jestli to takhle už někdo dělal.

re4zon
A na to prijde co? Jestli opet dlazba (a jeste k tomu ve vetsim formatu) a lepidlo je v perfektni rovine, tak bych si nekomplikoval zivot nivelackou s relativne velkym rizikem chybne aplikace a stahnul to do roviny opet lepidlem. Siroke hladitko a je to.
hodnocení

tenkovrstvá betonová stěrka

re4zon
No, tak to lepidlem opravdu nepujde. Osobne bych do neceho takoveho do koupelny nesel a na podlahu uz vubec ne. Dejte pak vedet jak dopadl vysledek.

Problém není přilnavost ani soudržnost ale rozdílné smršťování v průběhu tuhnutí. Nivelačka musí mít přibližně stejnou tloušťku všude. Pokud jsou v podkladu rýhy, má nivelačka při tak malé výšce rozdílnou tloušťku dost podstatně a má pak problém s rozlivem a s nerovnoměrným tuhnutím, což může vytvořit vlny. Na tak náročné tenkovrstvé finální povrchy musíte mít dokonale připravený pevný ,suchý a vyzrálý podklad , ne křivolaké zbytky lepidla . Doporučuji vybrousit až na podklad - může být cem.potěr,anhydrit nebo též nějaká nivelačka.. Pak dvakrát penetrovat . Druhou vrstvu až po dokonalém zaschnutí té první. Potom teprve můžete nivelovat. Ale 5mm nivelačka musí být opravdu kvalitní, neboť ty levné nebudou mít takový rozliv a osobně bych to nechal na té nejkvalitnější firmě z okolí. Na to nejde najmout kohokoli, kdo stále lije 10 a víc mm. Buďte si jistý, že to nebude nejlevnější a tak jak si myslíte, že to půjde, tak takto rozhodně ne.

hodnocení

To zní logicky a já respektuji vaše zkušenosti. Broušení je ale to poslední, co bych tam chtěl dělat. V tom domě se bydlí. Myslíte, že by byl přijatelný opačný postup? Drážky vyplnit lepidlem. Že to bude drbačka, neřešte. Není to velká plocha a ne všude jsou drážky výrazné tak, jako na fotce.

Jestli píšete o nestejnoměrné tloušťce, tuším další problém. Součástí zálivky je i bývalý sprchový kout, který je ve spádu. V nejhlubším místě přes 1cm rozdíl, takže celková tloušťka nivelačky v tomto místě 1,5 - 2 cm. Zvednout výšku podkladu ještě před zalitím?

Původně jsem si to chtěl nechat zalít profesionály. Ale poptávka pořád převyšuje nabídku a přemluvit někoho solidního na tak malou zakázku (8m2) není jednoduché. A přesně jak píšete: pokud už někomu zaplatím za práci, tak chci mít jistotu, že ten člověk má už nějaké zkušenosti a ví, co dělá.

P.S.: co si představujete pod pojmem "kvalitní" nivelačka? Zkušenost mě naučila, že to nemusí být ta nejdražší :)

hodnocení

Zdravím diskutující, nivelace je hotová. Myslím, že by mohlo některé zajímat, jak to celé dopadlo, aby se případně poučil:

Největší rýhy v podlaze jsem vyplnil lepidlem na dlažbu a nechal vyschnout. Ty menší zůstaly tak jak vidíte na úvodní fotografii. Pečlivé vysátí a dvakrát po sobě hloubková nano penetrace s celodenním schnutím mezi vrstvami. Použil jsem samonivelační stěrku Quick mix RA 20. Práce s ní překvapivě dobrá, velmi pěkně se rozlévala. Po vyschnutí se potvrdil názor pana Mareše. Je to vidět na obrázcích. Rýhy se v některých místech viditelně propsaly do povrchu. A někde dokonce vytvořily mírné zvlnění cca do 0,5mm. Ale bylo to jen tam, kde nebyla dodržena zamýšlená výška 6-7mm a "podařilo se" jen 4-5mm. Bohužel jsem byl u míchání a nedohlédl na roztahování hmoty. Ale asi nevadí, pro zamýšlenou povrchovou úpravu štukem to není na překážku. Troufám si tvrdit, že by to nevadilo ani pro plovoučku. U vinylové podlahy nevím, jestli by vlny byly vidět až nahoře. Zmiňoval jsem sprchový kout ve spádu - spolupracovník nenahnal důsledně hmotu do nejnižšího místa a po vytvrdnutí tam zůstal nějaký spád. Dorovnáno druhou vrstvou nivelačky.

Závěr: pověřit profi firmu, která má už něco odlito, je jistota. Ale pokud je člověk alespoň průměrně zručný, dobře se připraví, přistoupí k tomu s pokorou a dodržením všech technologických pokynů, je si vědomý všech rizik a připraví se na ně, je to realizovatelné i amatérsky.

P.S.: ty bílé fleky na povrchu nejsou degradace hmoty, ale zbytky štuku, který odpadl od stěn. To, co vypadá jako praskliny, nejsou praskliny, ale psí chlupy :)

P.S.2: re4zon chtěl vidět, jak bude vypadat výsledek po naštukování. Když si vzpomenu, ozvu se.

Nivelačka na lepidlo po dlažbě #2
Nivelačka na lepidlo po dlažbě #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]