Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Odstranil jsem starou dlažbu v koupelně tak, že na podlaze zůstalo původní lepidlo na dlažbu s drážkami po zubovém hladítku. Ptám se, jestli je možné na takový povrch bez obav vylít nivelačku v tloušťce cca 5mm. Původní lepidlo drží pevně, velmi těžko se odstraňuje. Máte s tím někdo zkušenost? Díky
Určitě odstranit. Už tady máte minimálně nerovnost 3-6 mm, což nivelačkou 5mm nevyrovnáte. Budete muset buď zbrousit nebo vyrovnat lepidlem, pak změřit nerovnost znovu a podle toho zvolit tl. nivelační hmoty.Pak ale 2x penetrovat. čím tenčí nivelačka, tím je to náročnější na rozliv a tedy i na kvalitu nivelačky a samozřejmě důkladnou přípravu podkladu.
Měl jsem na mysli 5mm nad vršek lepidla. Předpokládal jsem, že nivelačka ty prohlubně vyplní. Horní plocha lepidla je v perfektní rovině. Takže z pohledu výškového problém nevidím. Měl jsem jen obavu o přilnavost a soudržnost, proto se ptám, jestli to takhle už někdo dělal.
Problém není přilnavost ani soudržnost ale rozdílné smršťování v průběhu tuhnutí. Nivelačka musí mít přibližně stejnou tloušťku všude. Pokud jsou v podkladu rýhy, má nivelačka při tak malé výšce rozdílnou tloušťku dost podstatně a má pak problém s rozlivem a s nerovnoměrným tuhnutím, což může vytvořit vlny. Na tak náročné tenkovrstvé finální povrchy musíte mít dokonale připravený pevný ,suchý a vyzrálý podklad , ne křivolaké zbytky lepidla . Doporučuji vybrousit až na podklad - může být cem.potěr,anhydrit nebo též nějaká nivelačka.. Pak dvakrát penetrovat . Druhou vrstvu až po dokonalém zaschnutí té první. Potom teprve můžete nivelovat. Ale 5mm nivelačka musí být opravdu kvalitní, neboť ty levné nebudou mít takový rozliv a osobně bych to nechal na té nejkvalitnější firmě z okolí. Na to nejde najmout kohokoli, kdo stále lije 10 a víc mm. Buďte si jistý, že to nebude nejlevnější a tak jak si myslíte, že to půjde, tak takto rozhodně ne.
To zní logicky a já respektuji vaše zkušenosti. Broušení je ale to poslední, co bych tam chtěl dělat. V tom domě se bydlí. Myslíte, že by byl přijatelný opačný postup? Drážky vyplnit lepidlem. Že to bude drbačka, neřešte. Není to velká plocha a ne všude jsou drážky výrazné tak, jako na fotce.
Jestli píšete o nestejnoměrné tloušťce, tuším další problém. Součástí zálivky je i bývalý sprchový kout, který je ve spádu. V nejhlubším místě přes 1cm rozdíl, takže celková tloušťka nivelačky v tomto místě 1,5 - 2 cm. Zvednout výšku podkladu ještě před zalitím?
Původně jsem si to chtěl nechat zalít profesionály. Ale poptávka pořád převyšuje nabídku a přemluvit někoho solidního na tak malou zakázku (8m2) není jednoduché. A přesně jak píšete: pokud už někomu zaplatím za práci, tak chci mít jistotu, že ten člověk má už nějaké zkušenosti a ví, co dělá.
P.S.: co si představujete pod pojmem "kvalitní" nivelačka? Zkušenost mě naučila, že to nemusí být ta nejdražší
Zdravím diskutující, nivelace je hotová. Myslím, že by mohlo některé zajímat, jak to celé dopadlo, aby se případně poučil:
Největší rýhy v podlaze jsem vyplnil lepidlem na dlažbu a nechal vyschnout. Ty menší zůstaly tak jak vidíte na úvodní fotografii. Pečlivé vysátí a dvakrát po sobě hloubková nano penetrace s celodenním schnutím mezi vrstvami. Použil jsem samonivelační stěrku Quick mix RA 20. Práce s ní překvapivě dobrá, velmi pěkně se rozlévala. Po vyschnutí se potvrdil názor pana Mareše. Je to vidět na obrázcích. Rýhy se v některých místech viditelně propsaly do povrchu. A někde dokonce vytvořily mírné zvlnění cca do 0,5mm. Ale bylo to jen tam, kde nebyla dodržena zamýšlená výška 6-7mm a "podařilo se" jen 4-5mm. Bohužel jsem byl u míchání a nedohlédl na roztahování hmoty. Ale asi nevadí, pro zamýšlenou povrchovou úpravu štukem to není na překážku. Troufám si tvrdit, že by to nevadilo ani pro plovoučku. U vinylové podlahy nevím, jestli by vlny byly vidět až nahoře. Zmiňoval jsem sprchový kout ve spádu - spolupracovník nenahnal důsledně hmotu do nejnižšího místa a po vytvrdnutí tam zůstal nějaký spád. Dorovnáno druhou vrstvou nivelačky.
Závěr: pověřit profi firmu, která má už něco odlito, je jistota. Ale pokud je člověk alespoň průměrně zručný, dobře se připraví, přistoupí k tomu s pokorou a dodržením všech technologických pokynů, je si vědomý všech rizik a připraví se na ně, je to realizovatelné i amatérsky.
P.S.: ty bílé fleky na povrchu nejsou degradace hmoty, ale zbytky štuku, který odpadl od stěn. To, co vypadá jako praskliny, nejsou praskliny, ale psí chlupy
P.S.2: re4zon chtěl vidět, jak bude vypadat výsledek po naštukování. Když si vzpomenu, ozvu se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.