Nejste přihlášen/a.
jde o stupeň krytí "IP" - běžně se používá 230V, na daném okruhu přes fíčko
tyto odborné pindy už necháte na elektrikáře... teoreticky by mělo 220V v koupelně být na tomto okruhu jištěno a stačilo by jen koupit správné světlo
Pokud budeš instalovat do zony 2, pak dle čsn 332000-7-701 ed2 musí být krytí el. spotřebičů alespoň IPX4.Ale bacha na umisťování vypínače! Dále v koupelně doplňková ochrana proud. chráničem 30mA, případně pospojování apod. Nechal bych to na elektrikářích, ať si z rodiny neuděláš + (viz Kramný)!
Jak je to? Výšku stropu jste psal 240cm. Někdo tu fláknul obrázek zón, které platí v EU ale my v ČR ještě máme zónu 3. A pokud se ventilátor nedostane do zóny 3 tedy mezi 225 a 240cm , potom bude v zóně 1 a to by měl pravdu elektrikář , co říkal, že tam má být nízkonapěťové osvětlení. Takže nakonec jde o rozměr osvětlení, aby se dostal do té správné zóny.
Do zóny 1 je možné použít elektrické zařízení minimálně IPX4. (Nad nejvyšší úrovní jakékoliv nesnímatelné sprchové hlavice může být použito IPX2). Kde se mohou vyskytovat proudy vody určené k čištění, pak minimálně IPX5. Elektrické rozvody omezeny na ty, které jsou nezbytné pro napájení pevných elektrických zařízení umístěných v zónách 0 a 1. Nesmí se instalovat žádné spínací přístroje nebo příslušenství s výjimkou spínačů obvodů SELV napájeným z bezpečného zdroje o jmenovitém napětí 12V ∼ nebo 25V =, který musí být umístěn mimo zónu 0, 1 a 2.
Pane ing, kdepak jste vzal zonu 3? Dejte prosim odkaz na ČSN! Já mám asi špatnou,čl.701.30.2 Popis zony 0,
čl.701.30.3 Popis zony 1, čl.701. 30.4. Popis zony 2... A pak již mám čl.701.41 - Ochrana před úrazem el. proudem.
Mám starou normu? Je to 332000-7-701 ed.2. Děkuji.. Jo a výška zon je 225cm!
km - vypínač bude za rohem jakoby, nebo skutečně. Nechápu používání slova jakoby, nedává to žádný smysl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.