Zdravim, mam RD, staří zhruba 4,5 roku. V obyvaku mam na jedne stene nalepeny obklad imitaci kamene. A zhruba posledni rok citim v obyvaku nepříjemnou zatuchlinu. Mohl obklad nasat neprijemne pachy, ze by zatuchlina byla z nej? Nenapada me z ceho jineho by to mohlo byt, jestli ze stěn? Mame domaci kocku a maleho psa, ale jsem psal, objevilo se to posledni rok zhruba. Ze stěn to asi nebude, protoze mam otevreny prostor a v kuchyni to temer citit neni. Zkousel jsem nejake lestidlo nebo co to bylo, prvni dny, nez to vycichlo, tak se to zmírnilo, mozna tim ze jsem citil hlavne to lestidlo, ale po xx dnech beze zmeny, zatuchlina zpet. Nebo to je nejake lepidlo pod tim? Reakce steny na neco? Budu velmi vdecny za kazdou radu. Uz totiz premyslim ze to oboucham a necham stěnu holou nebo treba dřevěný obklad…
Zdravím. Koupil bych folii na zakrývání nábytku při malování, papírovou lepící pásku k lepení této fólie na zeď a zaizoloval bych celou tuto stěnu. Pokud zápach zmizí máš jasno a můžeš bourat.
Problém je, že tyhle ultratenké PP/PE fólie jsou trochu propustné pro plyny (tedy i pachy), tedy raději koupit nějakou profi kvalitu větší tloušťky a pak by to mohlo fungovat.
To je trest za to, že jste si nechal nalepit na stěnu takový ****... Teď vážně. Jedná se o umělý kámen, bůhví jaký chemikálie do toho cpou a jestli je zrovna ten váš kámen vůbec určen k užití v interiéru... Častým zdrojem zápachu bývají také podlahové krytiny a pak nábytek z DTD desek a podobných umělých materiálů. Píšete zatuchlina, ale nepopisujete, jestli je to smrad spíš biologický a nebo chemický. To o čem píšu já, tak je většinou pocit chemického smradu, často když se do bytu vrátíte po několikad dnech. Znám budovy, kde to je cítit i roky po výstavbě velmi agresivně chemicky. Někdy se to potká a chemický zdroj zápachu může smrdět jakoby biologicky. Formaldehyd, močovina, vinylchlorid... navíc nicmoc zdravého. Řešení neznám jiné, než z bytu vyhodit vše to co smrdí. (jsem laik, nejsem chemik)
Může být chyba na hydroizolaci, zateplení, vzduchotěsné bariéře, tím lokálně ke kondenzaci vody. Může být netěsnost na rozvodech vody, topení, odpadu. Prohlídl bych stěnu a okolí termokamerou při rozdílných teplotách interiéru a exteriéru.
Takto jsem dum uz koupil, obklad tedy neni moje prace. Jinak obklad je myslim z nejake sádry, je celkem mekky, vzhledem k tomu ze se mi pri montáži TV podarilo kus ulomit. Na fotce je videt výřez, kde byl drzak na TV, tam je to ciste, zadna znamka vody/kondenzace nebo plisne. Zed je 10cm beton, z venku 20cm zatepleni. Tedy me jedine napada ze je to tim obkladem nebo max zda to nemuze byt podlahou, je tam vinyl, tak zda nebylo použito napr. nejaky spatne lepidlo nebo neco co by uvolňovalo ten zápach.
lup
Samozrejme me napadlo ten obklad obouchat a dat misto toho napr dřevěné lamely, jen bych rad vedel zda je to opravdu tim at nedelam vse zbytecne
To máte docela problém, protože pokud nezjistíte zdroj zápachu, budete muset postupovat systémem pokus-omyl. Klasický zápach zatuchliny je způsoben rozkládáním organických materiálů, například staré slaměné matrace ve sklepě, staré oblečení ve vlhké místnosti, staré myší hnízdo za deskou apod. Lepidla způsobují jiný typ zápachu. Já bych si zkusil zahrát na ohaře, důkladně místnost vyvětral a zkoušel očuchávat podlahu a stěny, jestli na něco nenarazím (ale lepší čich mají ženy).
Pod pojmem zatuchlina si každý představí něco jiného, ale nejčastěji se jedná o plíseň. Ten obklad na fotce je téměř jistě sádrový, sádra velmi ochotně pojímá vlhkost a za tím obkladem to může být pěkně plesnivé. Jakou tam máte vlhkost?
Sádra sice ráda přijímá vodu, ale tu vodu drží v sobě (dokud se zase neodpaří), takže plísni to moc nepomůže. To by sádrokartony byly pořád plesnivé, přesněji ten papír na povrchu. Dobře proschlé dřevo také v sobě drží značné množství vody. Plesnivé za obkladem by to mohlo být v případě, že se sráží voda na stěně a že se tam nachází potrava pro plíseň (beton neplesniví, ale mohlo by použité lepidlo). Stav stěny si pán může ověřit demontáží některého obladového panelu.
makk
Já bych řekl, že ten obklad je nalepený na malbu a malba je hlinka, tedy nějaký kaolin či co, prostě substrát pro plíseň téměř ideální. A když je to uzavřené vlhkou sádrou, může to mít ideální podmínky (vlhko, teplo, živiny, bez proudění).
Houba je složena z materiálu podobnému celulose a organickou hmotu si není schopna vytvořit jako rostliny. Musí mít organický materiál (ideálně na bázi celulosy či sacharidů), který rozkládá a staví si z něj tělo. Hlinka nic organického neobsahuje.
Sice je to nový dům, ale stejně nevíme, jak se vydařila hydroizolace. Vyvětral bych a pak bych dloubnul do stěny dole u země a čuchal. Nevedou zdí vodovodní trubky? Mohl by tam být únik. Také to může jít z podlahy, ono se nám to globální oteplování v poslední době projevuje dost vydatnými dešti a vzestupem hladiny spodní vody. Je dům podsklepen? Jak to vypadá kolem domu, máte tam nějakou šachtu, nebo studnu, kde se dá odhadnou, jaká je hladina spodní vody? Co je zvenku položeno komem domu? doplněno 23.06.24 15:46: A jak vysoko jsou podlahy nad terénem?
Může se to uvolňovat z různých umělých materiálů, lepidel, fólií nebo vinylové podlahoviny. Nejvíc pravděpodobná je podlahovina, která mohla být lepená. Lepidlo může být k vinylu agresívní a může s ním reagovat a tím se může uvolňovat zápach
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.